Hoe praat je met kinderen over de aanslagen in Parijs? (vijf tips)

Vele ouders vinden het moeilijk om met kinderen over drama's zoals in Parijs te spreken © BELGA

De vele berichtgeving over de aanslagen in Parijs laat niemand onberoerd. Ook kinderen worden geconfronteerd met beelden van het drama in kranten, online of op de televisie. Enkele tips om hen een antwoord te geven op hun vragen.

Karrewiet lanceert vanavond een themajournaal dat kinderen meer inzicht moet geven over de aanslagen in Parijs. “Wij willen hen uitleggen wat er precies is gebeurd, zonder het te dramatiseren”, zegt Steven Verdeyen, eindredacteur bij Karrewiet. “Daarbij gaan we wel de gruwelijkste details weglaten.”

Volgens hem is het belangrijk om ouders een aanknopingspunt te bieden zodat zij er met hun kinderen over kunnen praten. “We hebben gemerkt dat ouders en scholen ons dankbaar zijn en toch de weg vinden naar onze website die voor hen een eerste aanzet geeft om over het drama te praten met kinderen.” Op die manier kunnen ouders dus een dialoog aangaan met kinderen over een thema dat eigenlijk niet zo gemakkelijk is. Volgens Verdeyen komen er vooral positieve reacties op zulke journaals.

Daarnaast heeft Verdeyen ook enkele tips. “Die zijn noodzakelijk om het nieuws te verwerken. Eerst en vooral moeten kinderen over hun emoties kunnen praten, zowel met hun ouders als op school. Het is ook belangrijk om hen te tonen dat ze niet bang moeten zijn. Dat doe je door te benadrukken dat er ook positieve zaken zijn zoals de politie die snel onderzoeken opstart en dat zulke drama’s heel zelden voorkomen.”

Verwarring

Ook de website Zitdazo vzw, een online hulptool voor opvoedingsadvies, geeft enkele tips voor ouders die er met hun kinderen over willen praten. “We merken dat heel veel ouders niet weten wat ze mogen zeggen en wat niet”, vertelt Steven Gielis, oprichter van de vzw. “Er heerst heel wat verwarring omdat elke ouder het anders aanpakt. Het is dan ook niet onze bedoeling om te gaan bepalen hoe het wel moet, we willen gewoon enkele tips meegeven die de ouders kunnen helpen.”

Volgens Gielis is het vooral belangrijk dat ouders begrijpen dat kinderen geen boodschap hebben aan angst. “Ook al lijkt het nu moeilijk om te geloven, de kans is nog steeds groter dat je de lotto wint dan dat je het slachtoffer wordt van een terroristische aanval.”

De vijf tips van Zitdazo vzw

De vijf tips van Zitdazo vzw
De vijf tips van Zitdazo vzw© Screenshot Zitdazo vzw

(MVM)

Partner Content