Bisschoppen niet welkom op Herkenningsdag voor slachtoffers seksueel misbruik in de kerk

(Archiefbeeld) Gepensioneerd priester Rik Devillé, oprichter van de werkgroep Mensenrechten in de Kerk, tijdens een hoorzitting van de onderzoekscommissie naar seksueel misbruik van kinderen door priesters, nonnen en andere leden van het religieuze leven van de katholieke kerk, in het federale parlement, in Brussel. © BELGA

In Buizingen in Vlaams-Brabant vindt vandaag/zaterdag de jaarlijkse Herkenningsdag plaats voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk. Voor het eerst zijn de bisschoppen niet uitgenodigd voor de Herkenningsdag. “De slachtoffers zijn te kwaad na het zien van het tv-programma ‘Godvergeten’, en wilden de bisschoppen geen uitnodiging sturen”, zegt pastoor Rik Devillé.

De Herkenningsdag is een initiatief van de werkgroep ‘Mensenrechten in de Kerk’, die in 1992 het levenslicht zag. De voorbije 32 jaar zijn slachtoffers zo jaarlijks samengekomen om te reflecteren over de gebeurtenissen.

Al die jaren zijn ook de bisschoppen uitgenodigd om deel te nemen aan de Herkenningsdagen. Sinds de oprichting zijn de bisschoppen vier keer ingegaan op de uitnodiging, telkens op momenten wanneer de dag plaatsvond in een van hun eigen kathedralen. Voor de komende editie hebben de bisschoppen echter geen uitnodiging ontvangen.

“De grote meerderheid van de slachtoffers is te kwaad”, vertelt Rik Devillé. “De ‘Godvergeten’-documentaire en de reactie van de bisschoppen erop, heeft heel wat losgemaakt: veel slachtoffers kunnen het niet aan met hen te spreken. En het welzijn van de slachtoffers komt voor ons op de eerste plaats.”

Een honderdtal personen heeft zich ingeschreven voor de Herkenningsdag. In groepjes wordt er een vijftiental thematische workshops aangeboden. Het gaat onder meer over hoe therapie, medicatie of het maken van kunst kan helpen bij het verwerken van misbruik. Er zijn ook stille ruimtes, schrijftafels of meditatiesessies voorzien. Andere groepjes bespreken het justitiële dossier van slachtoffers, of helpen bij het organiseren van plaatselijke solidariteitsacties.

De docuserie Godvergeten joeg in september vorig jaar schokgolven door Vlaanderen. De afgelopen 30 jaar verzamelde Rik Devillé duizenden verhalen van slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk. Hij is Knacks Mens van het Jaar 2023.

Partner Content