Audi wil de nummer één worden (+ video)

Urbain Vandormael
Urbain Vandormael Expert autosector. Schrijft op Knack.be wekelijks over nieuwigheden in autoland.

Terwijl BMW en Mercedes in 2012 licht achteruitgingen, steeg de Audi-verkoop in Europa met 3,4 procent.

Met een terugloop van 8,2 procent t.o.v. 2011 heeft de Europese autoverkoop het slechtste jaar achter de rug sinds 1995. Die inzinking heeft vooral te maken met de implosie van de Zuid-Europese markten. Enkel in Groot-Brittannië ging de verkoop vooruit, met 5,3 procent. De Duitse groep Volkswagen verkocht weliswaar minder auto’s maar vergrootte zijn marktaandeel tot 24,7 procent. Terwijl BMW en Mercedes licht achteruitgingen, steeg de Audi-verkoop in Europa met 3,4 procent. Dat leverde Audi in Europa een eerste plaats op onder de Duitse premiummerken, op wereldvlak staat BMW op de nummer één.

Audi heeft zijn productie de voorbije tien jaar quasi verdubbeld, maar dat resultaat volstaat niet voor topman Rupert Stadler. Die wil BMW van de troon stoten en heeft in VW-voorzitter Ferdinand Piëch een medestander. Voor enkele weken maakte Audi bekend 13 miljard te zullen investeren in de bouw van nieuwe fabrieken en ontwikkeling van nieuwe technologieën en modellen. Zo krijgt Audi Brussel een vernieuwde lakafdeling.

Tegen 2020 wil Audi de kaap van de 2 miljoen wagens per jaar overschrijden. Tegen die tijd moet Audi de kloof met BMW hebben gedicht. Dat wordt een moeilijke klus, want ook BMW blijft vooruitgaan. Op het vlak van rendabiliteit scoort Audi beduidend beter, omdat het profiteert van de synergiën binnen de VW-groep. Off the record is te horen dat Audi daardoor 20 procent gunstiger kan produceren. Feit is dat de Audi-modellen goedkoper zijn dan vergelijkbare modellen van BMW en Mercedes, niet veel maar elke euro telt. Audi beschikt bovendien over een ijzersterk imago op het vlak van betrouwbaarheid en zuinigheid. Dat zijn troefkaarten die vaak het verschil maken bij onderhandelingen met leasingmaatschappijen.

Volgens woordvoerder Thomas De Meuter heeft Audi een goed salon achter de rug. “De belangstelling voor de A3 Sportback is groot. In ons land liggen 5-deurs modellen goed in de markt, zowel bij particulieren als bij klanten die met een bedrijfswagen rijden.” Een tweede blikvanger op de Audi-stand is de A1. Die wordt in Vorst gebouwd en is binnen het Audi-gamma een succesnummer. Hij snoept bovendien klanten af van MINI, en dus onrechtstreeks ook van BMW.

Wat de toekomst brengt? “Ik heb geen glazen bol, maar ik ben ervan overtuigd dat Audi zijn opmars zal verderzetten. De ervaring leert dat de premiummerken minder te lijden hebben onder de crisis dan de volumemerken. Bovendien staan wij zeer sterk op de Chinese markt, die een van de snelst groeiende markten is en over een enorm groot potentieel beschikt. Audi verkoopt nu al meer auto’s in China dan in Duitsland, en die evolutie zal zich ongetwijfeld verderzetten als met de komst van de nieuwe A4.” Die komt geen dag te vroeg, want de huidige A4-modellen verliezen almaar meer terrein op de BMW 3 en Mercedes C-klasse. Ook op het vlak van alternatieve aandrijfsystemen heeft Audi nog een achterstand op te halen. Er is dus nog werk aan de winkel.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content