Geschiedenis Geschiedenis Napoleons laatste wapenfeit: hoe zijn testament nog chaos zaaide Negentien dagen voor zijn dood stelde Napoleon eigenhandig zijn testament op, waarbij hij voor één keer de moeite deed om leesbaar te schrijven. Het document, van de geest van de keizer doordrongen, bevindt zich in de archieven van Les Archives Nationales in de Marais te Parijs. Het ligt in een safe in een speciale kamer die afgesloten is met grote, gesculpteerde mahoniehouten deuren.
Geschiedenis Geschiedenis De keizer, de zaken en het geld Antoine-Jean Gros, Portret van Jean-Antoine Chaptal (1824). Binnenlandminister Chaptal gaf in 1804 zijn ontslag. Hij was een criticus van het economisch beleid van Napoleon.
Geschiedenis Geschiedenis Napoleon Bonaparte, ‘De Kleine Generaal’, de keizer van Frankrijk Op 15 augustus 1769 schonk Maria Leatitia Ramolino, echtgenote van edelman en advocaat Carlo Maria Buonaparte, in het Corsicaanse Ajaccio het leven aan een zoontje. Ze noemden hem Nabulione. Als tweede oudste van een gezin van acht kinderen was er niets dat hem voorbestemde om een van de grootste leiders aller tijden te worden, tot hij als jongeling werd voortgestuwd door de uitzonderlijke maatschappelijke orkanen van zijn tijd. De Franse Revolutie heeft hij niet gemaakt, maar wel meegemaakt en ook beëindigd met zijn keizerschap.
Geschiedenis Geschiedenis Het 29e Bulletin: Hoe Napoleon met woorden probeerde te winnen wat hij op het slagveld verloor In de winter van 1812 liep Napoleons Russische veldtocht op zijn laatste benen. De terugtocht was een catastrofe geworden. Tienduizenden verloren het leven door koude en ontbering. Wat doe je als je veldtocht in puin ligt, je leger in de sneeuw achterblijft en je keizerlijke aura op instorten staat?
Atletiek Atletiek ‘Mijn hyperfocus is iets magisch’: Michael Obasuyi over topsport met autisme Door zijn autisme is topsport voor Michael Obasuyi, Belgisch recordhouder op de 110 meter horden, een intense strijd tegen onbegrip en overprikkeling. Maar autisme bezorgde hem ook zijn sterkste wapen: een hyperfocus.
Geschiedenis Geschiedenis De keizer als spindoctor: De employer branding van Napoleon Nog voor hij zichzelf tot keizer kroonde, had Napoleon Bonaparte al een ander rijk veroverd: dat van de publieke opinie. Met kranten, kunst, toespraken en zorgvuldig geregisseerde media-evenementen bouwde hij zijn mythe uit nog voor Parijs hem goed en wel had gezien.
Maatschappij Maatschappij ‘Zullen we Lime’en?’ Hoe Londen plots een fietsstad is geworden Londen is goed op weg om het nieuwe Amsterdam of Kopenhagen te worden. In twee jaar tijd steeg het aantal fietsers er met maar liefst 57 procent.
Cultuur Cultuur Presentatrice Evi Hanssen: ‘Dat ik drie keer op tv kom met dezelfde blouse, kan me niks schelen’ Evi Hanssen is tv- en radiopresentatrice, actrice en auteur. Zopas verscheen haar roman Land van dochters.
Sport Sport Donderdag verkiezing nieuwe IOC-voorzitter: kan Kirsty Coventry, als enige vrouwelijke kandidate, topfavorieten Coe en Samaranch verslaan? De opvolger van Thomas Bach als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité wordt op 20 maart gekozen. Hij of zij zal veel kwaliteiten moeten combineren.
Sport Sport Van ‘Masters of Madness’ tot ‘TGL' van Tiger Woods: de ‘redbullisering’ van de sport Met nieuwe, flitsende sportformats proberen rijke investeerders en (ex-)atleten generatie Z warm te maken voor sport.
Sport Sport België sterk teruggevallen op de World Ranking of Countries in Elite Sport De terugval in de WRCES heeft veel te maken met de ontgoochelende prestaties van de Rode Duivels, onder meer op het EK in Duitsland.
Wereld Wereld Waarom Poetin niet met Zelensky wil onderhandelen over Oekraïne Rusland wil best onderhandelingen voeren, maar niet met Volodymyr Zelensky. Die is, zo oordeelt Vladimir Poetin, niet langer de legitieme leider van Oekraïne. Met die verharde opstelling hoopt Poetin de prijs voor vredesonderhandelingen op te drijven. ‘Hij heeft het recht niet om iets te ondertekenen.’
Europa Europa Dochter van Gisèle Pelicot: ‘Ook ik ben door hem verkracht, daar twijfel ik geen seconde aan’ Haar vader, Dominique Pelicot, is een verkrachter. Haar moeder, Gisèle, is zijn slachtoffer. Maar ook na het monsterproces blijven voor dochter Caroline Darian veel vragen onbeantwoord.
Sport Sport Gymnaste Nina Derwael: ‘Ik wil niet langer een passagier zijn in mijn eigen leven’ Van bijna afgeschreven na een schouderoperatie naar een vierde plaats op de Olympische Spelen in Parijs: voor Nina Derwael (24) is het evenveel waard als haar olympische titel in 2021. Met veel voldoening, en een beetje ontgoocheling, blikt ze terug.
Atletiek Atletiek Sprintster Rani Rosius: ‘Ik zal voor altijd fantastische herinneringen koesteren aan Parijs’ Rani Rosius is atlete, gespecialiseerd in sprint. Ze nam deel aan de 100 meter en 4x100 meter op de Olympische Spelen in Parijs.
Cultuur Cultuur Regisseur Fien Troch: ‘Ik leef meer vanuit het idee: eerst knoeien, dan ontdekken hoe het werkt’ Fien Troch is filmmaker. Ze was onlangs te zien in Waarom wachten, te herbekijken op VRT MAX.
Wereld Wereld Poetins oorlog tegen het Westen: Rusland zet ‘amateuragenten’ in op Europese bodem Ze zijn spotgoedkoop, moeilijk op te sporen en makkelijk te dumpen: steeds vaker beroept Rusland zich op amateuragenten voor spionage- en sabotageactiviteiten op Europees grondgebied.
Column | Amir Bachrouri Column | Amir Bachrouri 'Gent, de oase? In Antwerpen is het de imperfectie die de stad net perfect maakt'' In de ander zie je je eigen spiegelbeeld.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Kan een conservatieve liberaal zoals Michel Barnier de Fransen hogere belastingen laten slikken?' Premier Michel Barnier moet Frankrijk dringend financieel gezond maken. Niet simpel, met een minderheidsregering.
Opinie | Frederik Ceulemans Opinie | Frederik Ceulemans 'De grootste winnaar van de Olympische Spelen? Dat is Parijs zelf' 'Terwijl de wereld zich richtte op de sportieve prestaties, was het vooral Parijs zelf dat met de aandacht ging lopen', schrijft Frederik Ceulemans. 'De Franse hoofdstad heeft de lat hoog gelegd. Wat kan Brussel hiervan leren?'
Andere sporten Andere sporten Hoe het geduld van ‘happy man’ Bashir Abdi hem een tweede olympische marathonmedaille opleverde Toen eind januari bij Bashir Abdi een stressfractuur aan de heup werd vastgesteld, gaven weinigen nog een cent voor zijn olympische medaillekansen op de marathon. Dankzij een onblusbare positieve vibe rechtte hij echter de rug en behaalde hij zilver in Parijs, drie jaar na zijn bronzen plak in Tokio. De sleutel: geduld, tot in de straten van Parijs.
Wielrennen Wielrennen Remco Evenepoel wint olympische wegrit en grijpt zijn tweede gouden medaille Remco Evenepoel heeft zaterdag in Parijs de olympische wegrit op zijn naam geschreven. Het is zijn tweede gouden medaille op de Olympische Spelen, nadat hij een kleine week geleden ook al de tijdrit won.
Atletiek Atletiek Het record van hoogspringer Eddy Annys is nog altijd een WK-medaille waard Het record van hoogspringer Eddy Annys is na 38 jaar nog altijd ongebroken.
Sport Sport Dure tickets voor Olympische Spelen in Parijs: voor 3400 euro naar Nina Derwael De ticketverkoop voor Parijs 2024 draaide voor veel ‘uitgelote’ Belgen uit op een teleurstelling. Wie er volgend jaar bij wil zijn, kan op zoek naar vipkaartjes, of gewoon gratis gaan.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'Biden en Macron sleuren vrolijk hun partij én de rechtsstaat mee de dieperik in' Aan blunders van liberale politici is er geen gebrek. In dezelfde week dat de partij van de Franse president Emmanuel Macron de eerste ronde van de parlementsverkiezingen verloor, struikelde de oude Amerikaanse president Joe Biden schrikbarend over zijn woorden. Er zijn belangrijke verschillen tussen de visies van Biden en Macron, maar dat beide politici zich …
Opinie | Montasser AlDe'emeh Opinie | Montasser AlDe'emeh 'Meer Palestijnen dan ooit zien de gewapende strijd als enige optie tegen de voortdurende onderdrukking' 'Meer dan 76 jaar na Nakba gaat de kolonisatie van Palestina gewoon door. Het Westen met zijn dubbele moraal draagt daarin een grote verantwoordelijkheid', schrijft onderzoeker Montasser AlDe'emeh (KU Leuven).
Atletiek Atletiek Slechts één blanke atleet liep ooit rapper op de 400 meter dan Alexander Doom Alexander Doom (27) veroverde dinsdagavond in Rome de Europese titel op de 400 meter, en verpulverde ook het Belgische record. Een analyse van zijn prestatie aan de hand van drie vragen.
Europa Europa Europa stemt als Vlaanderen, Macron speelt hoog spel Europa heeft gestemd als Vlaanderen: de liberalen en groenen krijgen klappen, conservatief-rechts profiteert, uiterst rechts overtuigt niet.
Politiek Politiek Terrorisme-expert: ‘Aanslag op Bart De Wever had een schokgolf veroorzaakt’ Elias E. (21) is veroordeeld tot 13 jaar cel voor een aanslag die hij beraamde op Bart De Wever (N-VA) en een politiekantoor. ‘Deze verijdelde aanslag toont dat de dreiging van de IS niet weg is. Toch is terreur geen thema in de kiescampagne. Onterecht.’
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Fairbrics zet CO2 om in polyestervezels: 'Wij dagen de textielindustrie uit' Afgevangen CO2 omzetten in hoogwaardige polyestervezels? De Franse start-up Fairbrics vestigde zich in Antwerpen om de uitdaging waar te maken. Als het lukt, kunnen studenten van de Modeacademie aan de slag met duurzame textielvezels.
Maatschappij Maatschappij Noodkreet van de Photomaton: ‘Onbegrijpelijk dat de overheid nu pasfoto’s maakt. Ze bakken toch ook geen brood?’ Niet alleen mensen smeken soms om hulp, ook dingen. Al een hele tijd hing er een SOS-bericht op de fotocabine van het Antwerpse Centraal Station, maar ik had het niet opgemerkt. Nochtans wandel ik er elke morgen gezwind voorbij. Vreemd terrein is het niet. Eén keer per jaar kruip ik erin en dat heeft altijd …
Tennis Tennis Roland Garros: is de machtswissel in het mannentennis aangebroken? Federer is al gestopt, Nadals pensioen nadert met rasse schreden, en Djokovic was zelden zo kwetsbaar als nu. Wordt de wissel van de macht op Roland Garros definitief voltrokken?
Cultuur Cultuur Afscheid van Jean-Marie Aerts: ‘Kent u The Healer van John Lee Hooker, dokter?’ Sommige zomeravonden zijn om nooit te vergeten. Zoals die van 15 september 2023. Op het podium van Het Depot in Leuven staat de halve belpop, om de verjaardag te vieren van Jean-Marie Aerts. Big Bill zingt Stoose Blues, Walter Verdin Storingen, Bert Ostyn White Room en Raymond van het Groenewoud Geef Me Kracht. ‘Leve Jean-Marie!’ …
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Laatstejaarsreizen? Deze vlieger gaat niet meer op' 'Zijn schoolreizen met het vliegtuig nog wel van deze tijd?', vraagt een leerling uit het laatste jaar van het middelbaar onderwijs zich af.
De Klimaatoptimisten De Klimaatoptimisten Datawetenschapper Hannah Ritchie: ‘De magnetron is de meest efficiënte manier om te koken' De klimaatcrisis maakt veel mensen wanhopig. Hannah Ritchie niet. De datawetenschapper is ervan overtuigd dat de mensheid nog nooit zoveel mogelijkheden heeft gehad om op een duurzame en milieuvriendelijke manier te leven.
Opinie | Gideon Boie Opinie | Gideon Boie 'Nog te vaak blijven we blind voor de concrete aanleiding voor de vergeten oorlog in Soedan' Gideon Boie staat stil bij de humanitaire noodsituatie in Soedan, die al meer dan een jaar duurt.
Gezondheid Gezondheid Neurobioloog kreeg een burn-out van haar burn-out: ‘Mijn brein zal nooit meer hetzelfde zijn’ ‘Chronische stress wreekt zich vroeg of laat op het lichaam', zegt de Nederlandse neurobioloog Brankele Frank. Een gesprek over verdraaide hersenen, de tranen van het lichaam en uitgebluste politici.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt 'Is de ellende in Haïti nog altijd de schuld van het Franse kolonialisme?' Was Haïti een Nederlandse kolonie geweest, dan zou er een hevig debat zijn over herstelbetalingen. Maar de Franse regering weigert het door rampen geplaagde Haïti te compenseren. Het land dat eens de rijkste Europese kolonie was, moet het zelf maar uitzoeken, schrijft Robbert de Witt (EW).
Opinie | Olivier Boehme Opinie | Olivier Boehme 'De EU als de zoveelste opvolger van het Romeinse Rijk?' In een tijd en wereld waarin Europese samenwerking voor zijn leden de enig haalbare overlevingsstrategie uitmaakt, wordt het hoog tijd voor nieuwe inspiratie en een nieuwe sprong naar een nog tastbaarder integratie.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Abortus in de Franse grondwet: Marine Le Pen kon moeilijk anders dan dit gebaar van solidariteit met vrouwen steunen' Met een zorgvuldig geregisseerde plechtigheid nam Frankrijk het recht op abortus in zijn grondwet op.
Cultuur Cultuur Herr Seele: ‘Iedereen heeft lange tenen nu. Wat een heerlijke tijd om humorist te zijn’ Net voor zijn atelier in Oostende staat zijn camionet, vol graffiti gespoten. Boven de voorruit heeft hij in hoofdletters gekalkt: UIT DE WEG. Zo praat Herr Seele ook, in een waanzinnig tempo. A stream of consciousness, zoals de Engelsen zeggen. ‘Mijn vrouw heeft me vanmorgen nochtans gewaarschuwd: denk ook aan die arme journalist die straks …
Boeken Boeken Nieuwe biografie over Hugo Claus: een schrijver als een filmster De levens van Hugo Claus van Mark Schaevers is een voortreffelijke, uiterst gedetailleerde biografie van mogelijk de belangrijkste Vlaamse schrijver ooit.
Opinie | Hubert Van Humbeeck Opinie | Hubert Van Humbeeck 'Netanyahu blijft een oplossing voor de Palestijnse kwestie op de lange baan schuiven' Bijna vijf maanden na de bloedige aanval van Hamas op 7 oktober is min of meer duidelijk wat Israël straks met Gaza wil.
Opinie | Robbert de Witt Opinie | Robbert de Witt ‘Duitse diesel Olaf Scholz maakt eindelijk vaart met hulp aan Oekraïne’ Het gevit tussen de Fransen en Duitsers over meer steun aan Oekraïne, maakt duidelijk dat bondskanselier Olaf Scholz van uitsteller voortrekker is geworden. Als Europa – met het oog op de terugkeer van Donald Trump – zichzelf wil kunnen verdedigen, dan zal grootmacht Duitsland een grote rol moeten gaan spelen, schrijft Robbert de Witt (EW).
Wereld Wereld Hoever kan Mark Rutte gaan om zichzelf NAVO-baan te bezorgen? Mark Rutte, de ontslagnemende premier van Nederland, vliegt de wereld over. Zijn sollicitatie bij de Amerikaanse president Joe Biden liep gesmeerd. De baan in Brussel is binnen, al mag Rutte NAVO-lidstaten niet voor het hoofd stoten. Hoever kan hij gaan om ze te gerieven?