Factcheck: nee, de ministerraad heeft geen ‘bemiddelaar voor conflicten op het werk’ aangesteld

Theo Francken © Belga Image
Karin Eeckhout

Volgens een verslag dat Kamerlid Theo Francken (N-VA) via sociale media heeft verspreid, zou er tijdens de ministerraad die volgde op een veelbesproken incident tussen de topministers Frank Vandenbroucke en Vincent Van Quickenborne een ‘bemiddelaar sociale, verbale en fysieke conflicten op het werk’ zijn aangesteld. Dat klopt niet. Het bewuste verslag is vervalst, en Francken liet later weten dat het om satire ging. Ondertussen was het bericht al volop gedeeld door mensen die geloofden dat het verslag authentiek was.

Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier meer over hoe we werken.

Op 23 juni verschijnt onderstaand bericht op het Twitteraccount van N-VA-Kamerlid Theo Francken.

In de tweet deelt Francken een screenshot van een document dat eruitziet als het verslag van de federale ministerraad van 23 juni 2023. Een van de agendapunten – in het rood gemarkeerd – luidt: ‘Aanstellen bemiddelaar sociale, verbale en fysieke conflicten op het werk’.

In zijn bijschrift verwijst Francken naar het conflict tussen de ministers Frank Vandenbroucke (Vooruit) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op 21 juni 2023, waarover onder meer Knack berichtte. 

Heeft de ministerraad beslist om een bemiddelaar sociale, verbale en fysieke conflicten op het werk aan te stellen, zoals zou blijken uit dit verslag?

Nee, zo blijkt. Twee uur nadat Francken zijn tweet de wereld had ingestuurd, liet hij weten dat het om satire ging. Later verwijderde Francken zijn oorspronkelijke tweet.

Francken had het bericht ook op Facebook en Instagram gepost, om het ook daar opnieuw te verwijderen. 

In het officiële verslag van de ministerraad van 23 juni 2023 is het punt niet terug te vinden. In een e-mailconversatie met journalist Rien Emmery bevestigde de kanselarij van de eerste minister dat het om een vervalsing van het verslag ging. Emmery maakte er een Twitterdraad over.

Ondertussen hadden verschillende  andere mensen het bericht van Francken al gekopieerd en de vervalste afbeelding gedeeld, terwijl ze duidelijk niet doorhadden dat het om een fake bericht ging. (hier gearchiveerd) 

Dat is op zich niet verwonderlijk: satire die niet als satire wordt herkend, is een van de belangrijkste bronnen van misinformatie op het internet.

Zelf bewerkt of gedeeld?

Het screenshot dat we zien in de tweet van Francken is dus bewerkt. Heeft hij het gefotoshopte document zelf gemaakt, of heeft hij het overgenomen van iemand anders die het – met kwaad opzet of als grap – heeft verspreid? We stelden de vraag aan Francken via e-mail maar kregen nog geen antwoord. We probeerden Francken ook telefonisch te bereiken, voorlopig zonder succes.

Conclusie

Volgens een verslag dat Kamerlid Theo Francken (N-VA) via sociale media heeft verspreid, zou de ministerraad een ‘bemiddelaar sociale, verbale en fysieke conflicten op het werk’ hebben aangesteld. Dat klopt niet. Het bewuste verslag is vervalst, en Francken liet achteraf weten dat het om satire ging. Ondertussen was het bericht al volop gedeeld door mensen die ervan overtuigd waren dat het verslag authentiek was. We beoordelen de Facebookposts met het bewuste verslag als onwaar.

Debat!

Op dinsdag 1 augustus organiseert Knack op Theater Aan Zee in Oostende een debat over factchecking en AI. Het panel bestaat uit Kristin Van Damme (onderzoekster, UGent), Rien Emmery (De Arbiter, VRT/Knack), Brecht Castel (Factchecker, Knack) en Elisa Hulstaert (Journaliste, Knack).

De factcheckers van Knack leverden ook input voor fektsjek van Simone Milsdochter. Die voorstelling, een zogenaamde ‘lecture performance’, speelt elke dag van 28 juli tot 4 augustus.

TAZ#23 vindt plaats van 26 juli tot 5 augustus in Oostende. Info en tickets: theateraanzee.be.

Bronnen

In het artikel vindt u links naar alle gebruikte bronnen.

Alle bronnen werden laatst geraadpleegd op 26 juni 2023.

Meer informatie over de factchecks vindt u op de website van Knack.

U vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties.

Knack is erkend lid van het International Fact-Checking Network.

Krasse uitspraak, straf cijfer of dito feit in de actualiteit gezien?
Vul uw vraag in op de website van deCheckers met exacte bronvermelding van het citaat of stuur het naar factcheck@knack.be.


Roularta Media Group
© Roularta Media Group

Knack maakt onderdeel uit van Roularta Media Group.

Partner Content