‘Incident’ tussen Vandenbroucke en Van Quickenborne zorgt voor extra spanning in regering

Frank Vandenbroucke. © Belga

Het kernkabinet van woensdagavond is geëindigd met een ‘incident’ tussen de vicepremiers Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Frank Vandenbroucke (Vooruit), waarbij die laatste ‘verbaal en fysiek’ uit de bocht zou zijn gegaan. Premier De Croo heeft gesprekken gevoerd met beide ministers.

Het ‘incident’ werd door meerdere bronnen bevestigd aan Belga, al loopt de ernst van de feiten in de verschillende versies uiteen. Van Quickenborne spreekt van ‘een incident’ waar hij ‘niet licht overheen gaat’. Die laatste heeft zich intussen wel al verontschuldigd, maar volgens zijn woordvoerder was er niet ontzettend veel aan de hand. Premier Alexander De Croo noemt het incident in de kern ‘niet toelaatbaar’. Hij heeft gesprekken gevoerd met beide vicepremiers, apart en samen, laat hij weten.

De federale topministers vergaderden woensdagavond op een kernkabinet onder meer over de crisis rond minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). Aan het einde van de vergadering kwam een dossier van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over de ereloonsupplementen aan bod. Volgens meerdere regeringsbronnen liep die discussie uit de hand en is Vandenbroucke daarbij verbaal en fysiek over de grens gegaan.

Volgens de woordvoerder van Vandenbroucke is Van Quickenborne opgestaan terwijl Vandenbroucke nog aan zijn betoog bezig was. Daarop is Vandenbroucke zelf rechtgestaan en heeft hij zijn liberale collega aan de arm vastgenomen. Een andere bron spreekt van ‘verbale en fysieke agressie’ vanwege Vandenbroucke, die de armen van Van Quickenborne zou hebben vastgegrepen en hem tegen de muur zou hebben geduwd, waarna de socialist hem de huid vol zou hebben gescholden.

Nog een bron noemt die versie overdreven. Het ging niet om een handgemeen, stelt deze bron, maar wat gebeurde was wel ‘not done’. 

Minister van Quickenborne bevestigt aan Belga dat er ‘een incident is geweest’, zonder verder in detail te willen treden. ‘Ik ga daar niet licht overheen. We zijn daarover met elkaar in gesprek’, laat hij weten. Tegelijkertijd vindt de liberaal het ‘in het belang van iedereen dat we dit incident overstijgen en het hoofd koel houden’. ‘We staan voor weken van belangrijke beslissingen. Belastingen voor de werkende mensen verlagen, de kerncentrales verlengen en de pensioenen hervormen.’

De Croo: ‘Ministers willen incident overstijgen’

Premier Alexander De Croo laat weten ’ten zeerste te betreuren wat woensdagavond is gebeurd’. Hij heeft donderdag en vrijdag gesprekken gevoerd met zowel Van Quickenborne als Vandenbroucke, individueel en samen, zegt hij. De Croo benadrukt in zijn reactie ‘het belang van een respectvolle en professionele manier van omgaan met elkaar, ook tijdens inhoudelijke discussies waar het legitiem is dat verschillende inhoudelijke standpunten worden ingenomen’. ‘Wat woensdagavond is gebeurd, is niet toelaatbaar en strookt niet met een professionele manier van omgaan met elkaar’, zegt hij. 

Tegelijkertijd zijn de beide ministers in gesprek met elkaar en hebben ze aangegeven ‘het incident te willen overstijgen en het hoofd koel te houden’, geeft de premier nog aan.

Het incident lekt uit op een moment dat de sfeer in de federale regering al onder het vriespunt zit in de nasleep van de gecontesteerde passage van minister van Buitenlandse Zaken Lahbib in de Kamer. De linkse partijen blijven excuses eisen voor haar rol in de aflevering van visa voor een delegatie Iraniërs, maar de MR lijkt niet van plan om Lahbib een knieval te laten maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content