Clinton: Brief FBI-baas over onderzoek is "ongezien en zeer zorgwekkend"

30/10/16 om 09:00 - Bijgewerkt op 02/11/16 om 09:11

De Amerikaanse Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft de brief van FBI-baas James Comey over de heropening van het onderzoek naar haar e-mails zaterdag "erg zorgwekkend" genoemd.

Clinton: Brief FBI-baas over onderzoek is "ongezien en zeer zorgwekkend"

© GettyImages

Zo kort voor de verkiezingen onthullen dat de federale politie een nieuw onderzoek heeft geopend is "merkwaardig" en "ongezien", zei Clinton tijdens een campagnebijeenkomst in Daytona Beach, Florida.

Clinton riep Comey, net als vrijdag in North Carolina, op om meteen alle informatie vrij te geven over de nieuwe onderzoeken. De FBI-directeur liet vrijdag in een brief aan de Congresleiders weten dat de FBI opnieuw een onderzoek zal opstarten rond haar e-mails. Comey verklaarde in de brief dat het nog niet duidelijk is of de e-mails, die gevonden zouden zijn tijdens een onderzoek naar ex-parlementslid Anthony Weiner, al of niet significant zijn en verband houden met het eerdere e-mailschandaal rond Clinton, die tijdens haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken een private e-mailserver had gebruikt. De FBI concludeerde in die zaak dat Clinton "extreem onvoorzichtig" was geweest, maar dat ze niet vervolgd zal worden voor het gebruik van haar private e-mailaccount.

Justitieminister was tegen

Zaterdag raakte al bekend dat minister van Justitie Loretta Lynch tegen het openbaar maken van het onderzoek was, omdat ze het niet passend vond om minder dan twee weken voor de presidentsverkiezingen over procedures met mogelijke uitwerkingen op een kandidaat te communiceren.

"Het grootste politieke schandaal sinds Watergate"

Clintons tegenstander Donald Trump en de Republikeinen maken ondertussen gretig gebruik van het nieuwe onderzoek om de Democrate door het slijk te halen. Trump noemde de e-mailaffaire vrijdag tijdens een campagnebijeenkomst al "het grootste politieke schandaal sinds Watergate", waarna zijn aanhanger "sluit haar op" scandeerden. Parlementsvoorzitter Paul Ryan verklaarde dan weer dat "Clinton opnieuw enkel zichzelf iets kan verwijten". "Ze kreeg enkele van de meest belangrijke geheime van ons land toevertrouwd en heeft dat vertrouwen geschonden door onachtzaam belangrijke geclassificeerde informatie op een slechte manier te behandelen."

(Belga)

Onze partners