Oude foto's brengen Jan Jambon in lastig parket

24/10/13 om 21:44 - Bijgewerkt om 21:46

De kleine extreemrechtse groepering het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) heeft foto's verspreid van de deelname van NV-A-Kamerfractieleider Jan Jambon aan een bijeenkomst van het extreemrechtse Sint-Maartenfonds.

Oude foto's brengen Jan Jambon in lastig parket

© Belga/DRIES LUYTEN

Er zijn foto's opgedoken van de deelname van N-VA-Kamerfractieleider Jan Jambon aan een bijeenkomst van het extreemrechtse Sint-Maartensfonds in 2001. Dat meldt het VRT-programma Terzake. Volgens Terzake wilden Jan Jambon en de N-VA niet reageren.

Dat Jambon in 2001 heeft deelgenomen aan een bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds is op zich niet nieuw. Open VLD-kopstuk Karel De Gucht verwees er al naar in de verkiezingscampagne van 2007. Toen wierp hij het voor de voeten van Yves Leterme, die toen nog met CD&V in kartel zat met N-VA.

Jean-Marie Le Pen

Nu verspreidde het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA), een kleine extreemrechtse groepering, een bericht met een reeks foto's van Jambon. Op één ervan is de jonge Jan Jambon te zien die een toespraak houdt bij het Sint-Maartenfonds, een organisatie van gewezen Oostfrontstrijders. Op de andere foto luistert Jambon naar een toespraak van Jean-Marie Le Pen, toen voorzitter van het extreemrechtse Front National in Frankrijk en de man die de gaskamers "een detail in de geschiedenis" noemde.

In Terzake relativeerde Peter de Roover, voormalig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), de aanwezigheid van Jan Jambon op de bijeenkomsten. De N-VA bestond toen nog niet en er was toen geen alternatief voor diegenen die de toenmalige Volksunie te links vonden, stelt hij. Bovendien was dat op de vooravond van een belangrijke betoging tegen het Lambermontakkoord en wou Jambon als lid van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) alle Vlaams-nationalisten van de meest uiteenlopende strekkingen mobiliseren.

N-VA in diskrediet brengen

Volgens De Roover gaat het overigens om een poging van een kleine marginale groep - "een groep niemandallen" - om de N-VA in diskrediet te brengen. De N-VA kreeg de laatste tijd af te rekenen met een mindere peiling, opborrelende interne kritiek en incidentjes. Zo was er het geval van de veroordeelde illegale wapenhandelaar en de heisa rond de uitspraak van Siegfried Bracke rond de Vlaamse vlag. Dat Bracke de Vlaamse Leeuw een "vod" had genoemd, bestempelt De Roover ook als "een grote vergissing". De Roover hoopt dat het het binnenkort opnieuw over inhoud gaat. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners