N-VA zet voormalige wapenhandelaar uit partij

23/10/13 om 13:55 - Bijgewerkt om 14:26

De N-VA heeft de samenwerking met Géza Mezösy, waarnemend voorzitter van de N-VA in Vorst, Sint-Gillis en Ukkel, stopgezet. Die beslissing volgt op de onthulling van auteur Koen Hostyn (PVDA) dat Mezösy in 1996 en 2001 is veroordeeld voor illegale wapenhandel.

N-VA zet voormalige wapenhandelaar uit partij

© ImageGlobe

Géza Mezösy, waarnemend voorzitter van de N-VA in Vorst, Sint-Gillis en Ukkel, is uit de partij gezet. Mezösy werd in 1996 en 2001 veroordeeld voor illegale wapenhandel. Dat onthulde Koen Hostyn (PVDA).

Bij de N-VA was men verrast door dat bericht. "Dit komt niet overeen met de waarden en normen van onze partij. We zijn het gesprek aangegaan en onze wegen zijn gescheiden", zegt de partijwoordvoerder aan Belga.

Joegoslavië

Koen Hostyn, econoom, filosoof en actief bij de studiedienst van de PVDA, brengt in januari een boek uit onder de titel Het Vlaanderen van De Wever. In dat boek bestudeert hij het sociaal-economisch programma van de N-VA en de nauwe banden tussen N-VA-kopstukken en een aantal Vlaamse ondernemers. In het kader van zijn onderzoek stootte Hostyn op "het opmerkelijke verleden" van enkele nieuwe N-VA'ers.

Een van hen is Géza Mezösy, waarnemend voorzitter voor N-VA Vorst, Sint-Gillis en Ukkel. Volgens Hostyn is Mezösy tot tweemaal toe, in 1996 en 2001, veroordeeld voor wapenhandel.

Zo zou Mezösy betrokken geweest zijn bij een netwerk dat wapens leverde aan ex-Joegoslavische landen tussen 1992 en 1994, terwijl er daar een oorlog woedde en er een embargo was opgelegd vanuit de VN-Veiligheidsraad, staat te lezen op Brussel Deze Week.

'Slapende afdeling'

Op het N-VA-hoofdkwartier was men niet op de hoogte van het verleden van Mezösy. "Onze Brusselse afdeling is ook met verstomming geslagen. Die persoon was actief op een laag niveau. Hij was waarnemend voorzitter van een slapende afdeling. Wij hadden er zelf weinig contact mee. Wij waren niet op de hoogte van zijn verleden. Maar dat verleden stemt niet overeen met de waarden en normen van de partij. We zijn het gesprek aangegaan en onze wegen zijn gescheiden", legt de N-VA-woordvoerder uit. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners