Bijgedachte | België ‘Het spierballenvertoon van de regering-De Wever zal terroristen niet tegenhouden’
Wetenschap Onderzoekers van de KU Leuven vragen duidelijke Europese regels over nieuwe DNA-technologie: ‘Innovatie dreigt zich te verplaatsen naar andere landen’
België België Iedere dag erkent België een Rus als vluchteling In de eerste vijf maanden van dit jaar werden al 146 Russen als vluchteling erkend. Dat is bijna evenveel als in het hele jaar 2024.
Europa Europa Van tractoren tot hop: België waarschuwt Europa voor tegenmaatregelen Amerikaanse importheffingen Europa bereidt heffingen voor als reactie op de handelsoorlog die de Verenigde Staten gestart zijn. België waarschuwt dat die ons land onevenredig hard kunnen treffen.
België België Minister Rob Beenders wil reclame voor Shein en Temu aan banden leggen Minister van Consumentenbescherming Rob Beenders (Vooruit) onderzoekt hoe hij reclame voor omstreden Chinese modegiganten als Shein en Temu op sociale media kan beperken of zelfs helemaal verbieden.
België België Ook het Planbureau slaat alarm: ‘Extra beslissingen over onze overheidsfinanciën zijn onafwendbaar’ Ons begrotingstekort zal van 5,4 procent van het bruto binnenlands product oplopen naar 6,2 procent in 2029. En dat terwijl de Europese Commissie vraagt om het tekort tegen dan te verminderen tot 3 procent. Nieuwe maatregelen zijn onafwendbaar, aldus het Planbureau.
Onderwijs Onderwijs Afscheid van rector Luc Sels: ‘Mijn naam blijft onlosmakelijk verbonden met de dood van Sanda Dia' Acht jaar lang was Luc Sels rector van de KU Leuven, de grootste universiteit van het land. Het waren woelige jaren, in hoogst disruptieve tijden. Knack brengt zijn afscheidsinterview.
Klimaat Klimaat Waarom vrouwen en kinderen de grootste slachtoffers van de klimaatopwarming zijn Nieuw Belgisch onderzoek rekent voor hoe zwaar de gevolgen van de klimaatopwarming voor de volgende generaties zullen zijn. ‘Ook in Europa sterven steeds meer mensen aan de gevolgen van hitte. Daarbij worden proportioneel meer vrouwen dan mannen getroffen, onder meer omdat ze minder efficiënt zweten.’
Europa Europa Directeur Amnesty International Hongarije: ‘De Europese Commissie wil haar eigen lgbtq-agenda niet verdedigen als het echt nodig is’ ‘Met zijn campagne tegen lgbtq’s wil Viktor Orban ook de aandacht afleiden van de immense economische problemen’, zegt David Vig, baas van Amnesty International in Hongarije.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Na de honderden drones van Poetin: mag het iets meer zijn dan een achttiende sanctiepakket?’ Dit weekend liet de Russische president Vladimir Poetin honderden drones neerkomen op Oekraïne. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen moet feller reageren dan gewoonlijk, schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck. Een achttiende sanctiepakket zal niet volstaan.
Milieu Milieu Hoeveel restafval mogen we morgen produceren in Vlaanderen? Niemand die het weet Hoe meer we inzetten op recycling, hoe minder nood er is aan afvalverbrandingsovens. Veel Vlaamse ovens moeten binnenkort wel een nieuwe vergunning krijgen. Tijd om grondig na te denken over ons afvalbeleid, vindt de sector. Maar de regering talmt.
Opinie | Wies De Graeve Opinie | Wies De Graeve 'De EU moet de repressie in Hongarije een halt toe roepen' 'Veel Hongaren zijn vastbesloten om op 28 juni te marcheren in de Pride in Budapest. De Europese Unie moet ondubbelzinnig aan hun zijde staan', schrijven de Belgische directeurs van Amnesty International.
Europa Europa Defensiespecialist Daniel Fiott (VUB): ‘Russische raketten op Brussel lijken me reëler dan tanks op de Grote Markt’ Het probleem is dat Europa zich in snel tempo op verschillende oorlogen tegelijk moet voorbereiden, zegt defensiespecialist Daniel Fiott (VUB). ‘Maar misschien zijn we nog nét op tijd.’
Europa Europa Europese Commissie wil regels versoepelen om asielzoekers naar derde landen te sturen De Europese Commissie heeft donderdag haar voorstel uit de doeken gedaan om asielzoekers eenvoudiger door te sturen naar veilige derde landen. Nieuw is onder meer dat de asielzoeker geen band moet hebben met het land waar hij of zij naartoe wordt gestuurd.
Wereld Wereld EU herbekijkt omstreden akkoord met Israël, maar Netanyahu kan blijven rekenen op Orbán De Europese Commissie gaat, onder meer op vraag van België, onderzoeken of Israël de mensenrechten schendt. Blijkt dat het geval, dan nog zijn sancties onwaarschijnlijk.
Wereld Wereld Charles Michel gaat lesgeven aan Chinese universiteit Oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Charles Michel gaf vorige week zijn eerste les als professor aan een Chinees-Europese universiteit in Shanghai.
Europa Europa Waarom Volvo Gent niet blij is met soepelere uitstootnormen voor auto's De Europese Commissie wil de autosector meer ademruimte geven en zijn uitstootdoelen versoepelen. Uiteraard zijn klimaatexperts daar niet blij mee. Maar ook autofabrikanten als Volvo, die bij de beste van de klimaatklas horen, protesteren. Ze voelen zich onheus behandeld, worden niet beloond voor hun innovatie en zien geld hun neus voorbijgaan. Het dossier leidt tot verdeeldheid in de regering-De Wever.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de EU stelt artsen niet verantwoordelijk voor bijwerkingen van coronavaccins Op sociale media en op alternatieve nieuwssites wordt beweerd dat dokters verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor schade veroorzaakt door coronavaccins. Dat klopt niet. Artsen kunnen enkel aansprakelijk worden gesteld voor fouten bij het toedienen van de vaccins, niet voor bijwerkingen van de vaccins zelf.
Europa Europa Europa spaart Antwerpse diamantsector in reactie op Amerikaanse handelstarieven Woensdag stemmen de Europese lidstaten over een eerste pakket importheffingen in een reactie op de Amerikaanse handelstarieven. Door Belgisch lobbywerk blijft de Antwerpse diamantsector grotendeels buiten schot.
Wereld Wereld ‘We moeten Rusland duidelijk maken: val ons aan en jullie gaan eraan’, zegt expert Russische oorlogsdoctrine Janis Berzins Europa moet dringend beseffen dat Rusland ons als een rivaal ziet, zegt Janis Berzins, die aan de Defensieacademie van Riga de Russische militaire doctrine bestudeert. ‘U bent misschien niet in Rusland geïnteresseerd, maar Rusland is wel degelijk in u geïnteresseerd.’
Europa Europa Frontex-topman over illegale pushbacks: ‘De Griekse kustwacht kan ik niet beïnvloeden, maar ik kan wel de geldkraan dichtdraaien’ Hans Leijtens, hoofd van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex, bepleit een realistisch migratiebeleid. ‘Het is een waanidee dat je elke illegale migrant aan de grens kunt herkennen en vasthouden.’
Opinie | Jonas Van der Slycken Opinie | Jonas Van der Slycken 'Hoe versterken we onze Europese economie tegen een nakende Trump-recessie?' Naar aanleiding van de aangekondigde invoerheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump en een mogelijke economische recessie leggen Jonas Van der Slycken en Stef Kuypers in deze bijdrage uit hoe we volgens hen onze Europese economie schokbestendig kunnen maken.
Natuur Natuur Geeft de helft van de Vlaamse boeren er tegen 2030 de brui aan? Er wordt hard nagedacht over het verzoenen van natuur en landbouw. Misschien is een ‘natuurlijk’ uitdoofbeleid voor klassieke landbouw in de buurt van natuurgebieden de beste optie.
België België Handelsoorlog met de VS raakt Antwerpen: Europese tarieven bedreigen diamantsector De Antwerpse diamantsector riskeert zware schade door mogelijke EU-heffingen tegen de Verenigde Staten. De regering-De Wever zet diplomatieke druk om de maatregel af te wenden.
Politiek Politiek Vreugde bij regering-De Wever over budgettair hervormingsplan voorbarig: ‘Europa zal ernstige bedenkingen hebben’ De regering-De Wever diende haar plannen voor budgettaire hervormingen in bij Europa en denkt dat het volstaat om de begrotingssanering te mogen spreiden. Maar de Leuvense begrotingsexpert Wim Moesen waarschuwt voor voorbarige euforie. ‘Europa zal zeker kritiek hebben op de trage hervormingen, het gebrek aan fiscale visie en de onrealistische terugverdieneffecten.’ Eind april volgt het oordeel.
Gezondheid Gezondheid Uurwissel: alles wat u moet weten over het zomeruur Hadden we niet beslist om het halfjaarlijkse gewissel van het uur af te schaffen? Jawel, maar twee jaar nadat die Europese beslissing viel, kibbelen lidstaten nog steeds over een permante zomer- of wintertijd. Gevolg: dit weekend slapen we weer een uurtje langer.
Technologie Technologie Kunnen we de Amerikaanse clouddiensten nog vertrouwen? ‘We hebben ons hoofd collectief op een hakblok gelegd’ IT-expert Bert Hubert (49), voormalig toezichthouder op de Nederlandse inlichtingendiensten, wijst op de risico’s van data toevertrouwd aan Amerikaanse cloudbedrijven. ‘Het is waanzin om als land je communicatie in handen te leggen van een buitenlandse organisatie.’
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Defensieplan ReArm Europe: de Europese Commissie op zoek naar creatieve oplossingen' Professor Herman Matthijs formuleert tien bedenkingen bij de inhoud van het ReArm Europe-plan van de Europese Commissie, en staat stil bij de gevolgen voor de begroting in ons land.
Opinie | Wouter Beke (CD&V) Opinie | Wouter Beke (CD&V) 'Profiteren van braindrain in de VS: hoe kunnen we Einstein weer naar Europa halen? 'In de jaren dertig vluchtten prominente denkers van de Frankfurter Schule uit nazi-Duitsland naar de Verenigde Staten. Ze vonden daar, net als Hannah Arendt of Albert Einstein, onderdak om hun ideeën verder te ontwikkelen, weg van een onderdrukkend regime. Vandaag zien we een omgekeerde beweging', schrijven Wouter Beke en Liesbet Sommen. 'Terwijl de Trump-administratie de onderzoeksbudgetten in de VS drastisch vermindert, de wetenschappelijke vrijheid inperkt en het maatschappelijk debat dagelijks vergiftigt, ontstaat de mogelijkheid dat Amerikaanse onderzoekers op zoek gaan naar een nieuw toevluchtsoord. Dit biedt Europa een unieke kans om zich te profileren als de vrijhaven voor internationaal talent.'
Wereld Wereld ‘België is een klein nest van nazi’s’: hoe de spanningen tussen België en Rwanda ontspoorden Na lang aarzelen komt de Europese Unie alsnog met sancties tegen Rwanda. Volgens het Afrikaanse land is België de grote boeman.
Justitie Justitie Achter de schermen van de Huawei-lobbymachine in Brussel Een onderzoek van het federaal parket naar corruptie en witwassen richt de schijnwerpers op de lobbyisten van Huawei in het hart van Europa. In samenwerking met Le Soir en Follow The Money houdt Knack de Brusselse lobbymachine van de Chinese techreus tegen het licht.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck 'In Europa hebben we visionair leiderschap nodig, geen boekhouders als Ursula von der Leyen' Hoe zouden de grootmachten van de eenentwintigste eeuw naar de Europese reactie op Donald Trump hebben gekeken? De terugtrekking van de Verenigde Staten als ultieme veiligheidsgarantie voor Europa was de afgelopen weken overal in Europa de aanleiding tot een lichte vorm van paniek – met nadruk op het woord ‘licht’. Het conflict tussen de Amerikaanse …
Auto Auto EU versoepelt CO2-doelstellingen De Europese Commissie geeft autoconstructeurs meer tijd om hun gamma milieuvriendelijker te maken.
Auto Auto Voert Europa een verloren strijd of er is nog hoop voor Europese autoconstructeurs? Met veel tamtam heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vorige week een omvangrijk actieplan voor de Europese auto-industrie ontvouwd. Dat voorziet financiële en structurele maatregelen om te voorkomen dat de Europese auto-industrie ten onder gaat. Of valt die sowieso niet meer te redden?
Natuur Natuur Nieuwe trend: rechtszaken aanspannen om natuur- en milieuverenigingen monddood te maken Greenpeace en Natuurpunt krijgen zware juridische claims met hoge schadevergoedingseisen te verwerken. Vooral grote bedrijven zijn hun inspanningen beu. Ook politici gaan soms in de remmen.
Opinie | Liesbet Sommen (CD&V) Opinie | Liesbet Sommen (CD&V) 'Feminisme is niet dood – de strijd is dan ook nog lang niet gestreden' 'Waarom praten we nog steeds over gendergelijkheid?' vraagt Liesbet Sommmen naar aanleiding van Internationale Vrouwendag. 'Gendergelijkheid is niet alleen een kwestie van rechtvaardigheid – het is een fundamentele pijler van onze economische, sociale en morele welvaart.'
Europa Europa Trumps handelsoorlog: ‘Vergif met vergif bestrijden is geen goed idee’ Ook in zijn tweede ambtstermijn dreigt de Amerikaanse president Donald Trump met forse invoerheffingen voor de Europese Unie, en deze keer gaat hij zelfs nog een pak verder. En hoe reageert Europa? Het probeert Washington zowel af te schrikken als te paaien.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, de EU heeft koffie niet schadelijk voor de gezondheid genoemd Volgens socialemediagebruikers en alternatieve nieuwssites zou er een regelgevend document van de Europese Unie bestaan dat cafeïne en koffie als schadelijk aanduidt. Dat klopt niet. De Europese Commissie heeft op advies van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) beslist om het gebruik van cafeïne als pesticide te verbieden uit vrees voor de gezondheidsimpact, maar ziet geen gevaar in de menselijke consumptie van redelijke porties cafeïnehoudende voeding.
Factcheck Factcheck Factcheck: nee, Ursula von der Leyen zegt niet dat ze vrije meningen wil censureren Op sociale media circuleert een deel van een speech van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Volgens socialemediagebruikers zou ze in de video 'letterlijk oproepen tot censuur'. Dat klopt niet. Von der Leyen vertelt in de clip dat, behalve het weerleggen van foute informatie (‘debunken’), het ook belangrijk is om vooraf te waarschuwen voor manipulatiepogingen of misleidingsstrategieën (‘prebunken’).
Opinie | Kathleen Van Brempt (Vooruit) Opinie | Kathleen Van Brempt (Vooruit) 'We moeten onze afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven afbouwen' De kruistocht van Elon Musk doorheen de Amerikaanse instellingen is huiveringwekkend”, schrijft Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. “De coup van big tech moet ons niet enkel zorgen baren, het moet ons bovenal aanzetten om Europees actie te ondernemen. We moeten onze afhankelijkheid van Amerikaanse techbedrijven afbouwen.”
Column | Peter Casteels Column | Peter Casteels ‘U hoeft niets van defensie af te weten om erover te kunnen meepraten’ Wie als expert wil meepraten over de begroting heeft vaak genoeg aan drie cijfers. En dat geldt vandaag ook voor defensie.
Wereld Wereld Hoe Musks efficiëntieministerie – en het bijhorende fake news – overwaait naar Europa De besparingen van het ‘Department of Government Efficiency’ van Elon Musk blijken vooral een ideologische strooptocht tegen enkele klassieke vijanden. In Europa hopen sommigen die dunnetjes over te doen.
Opinie | Sven Biscop Opinie | Sven Biscop 'Europa, Rusland, China: is dat voor Donald Trump nu één pot nat? 'Machtspolitiek is niet nieuw: al 2000 jaar werken grootmachten samen, concurreren of vechten ze met elkaar, in immer wisselende constellaties. Wij Europeanen waren gestopt daarover na te denken; we zetten onze gedachten nu best snel op orde', schrijft expert geopolitiek Sven Biscop.
Wereld Wereld ‘Hoe een nieuwe oorlog in Europa nog te voorkomen valt’ Europa en Oekraïne staan aan de afgrond. Er is nu een actieplan nodig dat de Verenigde Staten ontlast, Oekraïne versterkt en verdere escalatie van de oorlog voorkomt. Zo zou dat eruit kunnen zien, schrijven politicologen Claudia Major, Carlo Masala, Christian Mölling en Jana Puglierin deze week in een opiniestuk in Der Spiegel.
Europa Europa 120.457 pushbacks in 2024: ‘Dit is vandaag gewoon het Europese migratiebeleid’ In een nieuw rapport waarschuwt 11.11.11 voor het toenemende geweld dat Europese lidstaten tegen migranten inzetten. De voorbije jaren zijn verschillende minderjarige asielzoekers aan de Europese buitengrenzen van ontbering omgekomen. (Illegale) pushbacks zijn er schering en inslag. ‘Frontex stelt voortdurend schendingen vast, maar daar gebeurt niets mee.’
Opinie | Dirk Voorhoof (UGent) Opinie | Dirk Voorhoof (UGent) 'Misbruik van juridische procedures om kritische stemmen te intimideren? Met deze modelwet kunnen minister en parlement meteen aan de slag' Dirk Voorhoof legt uit wat de betekenis is van het model voor de nieuwe anti-SLAPP-wet, dat vandaag werd voorgesteld. 'Het is nu aan de wetgever en meteen ook aan de advocatuur en de magistratuur om het uit balans geraakte evenwicht te herstellen tussen het recht op toegang tot de rechter en het recht op vrijheid van expressie en informatie.'
Gezondheid Gezondheid Ozempic, Wegovy, Mounjaro,... welke afslankmedicijnen zijn er op de markt? Welke behandelingen bestaan er voor obesitas? En hoeveel val je er van af?