Afslankmedicijn Mounjaro op komst: nog beter dan Ozempic

Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) beveelt de afslankspuit Mounjaro aan voor de behandeling van obesitas. Mounjaro belooft tot 30 procent gewichtsverlies, nog meer dan Ozempic.

Welke obesitasmedicijnen zijn er?

  • Ozempic (werkzame stof: semaglutide)

Ozempic, dat sinds 2017 op de markt is, is een diabetesmedicijn dat het menselijke darmhormoon (GLP-1 of glucagon-like peptide-1) nabootst en op kunstmatige wijze de honger onderdrukt. Het vertraagt de maaglediging, stimuleert de aanmaak van insuline en werkt in op de hypothalamus, het deel van het brein dat de honger reguleert. Het is alsof je letterlijk een gevoel van verzadiging in je lichaam spuit.

Na ongeveer anderhalf jaar zou een wekelijkse injectie van 2,4 mg semaglutide tot een gewichtsverlies van gemiddeld 15 procent moeten leiden, op voorwaarde dat je het combineert met gezonde voeding en lichaamsbeweging. Het gewichtsverlies is uitzonderlijk groot en volgens wetenschappers een gamechanger om de vele funeste gevolgen van zwaarlijvigheid tegen te gaan.

Ozempic is officieel geen vermageringsmedicijn. En het is zeker niet bedoeld voor mensen met licht overgewicht, want daarvoor is het nog niet klinisch getest. Onlangs kreeg Novo Nordisk, de fabrikant van Ozempic, te maken met tekorten, nadat het op sociale netwerken furore had gemaakt vanwege de afslankende eigenschappen.

  • Rybelsus (tabletten op basis van semaglutide)

Voor mensen met type 2-diabetes die angst hebben van naalden bestaat Ozempic ook in de vorm van tabletten. Het is niet duidelijk of het medicijn in pilvorm voor zwaarlijvige niet-diabeten even goed werkt om af te vallen als de injecteerbare Ozempic, maar daarvoor is het eigenlijk niet bedoeld.

  • Wegovy (werkzame stof: semaglutide)

Wegovy is wel officieel geregistreerd als obesitasmedicijn en bevat exact dezelfde werkzame stof als Ozempic, maar dan in een hogere dosis. Het is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) als vermageringsmedicijn, maar komt waarschijnlijk pas in 2024 op de markt in België. Daarvoor moet het bedrijf eerst in België een vergunning aanvragen. Gemiddeld gewichtsverlies: 15 à 20 procent lichaamsgewicht.

Een mooi extraatje is dat Wegovy ook beschermt tegen hart- en vaatziekten. Uit een studie over vier à vijf jaar waarbij Wegovy getest werd op obesitaspatiënten met een hoog cardiovasculair risico bleek dat zij 20 procent minder kans maakten op infarcten of beroertes.

  • Saxenda (werkzame stof; liraglutide)

Dit medicijn is sinds 2016 op de Belgische markt als diabetesmedicijn en wordt ook gebruikt als vermageringsmedicijn als aanvulling op een dieet en lichaamsbeweging bij volwassenen vanaf 18 jaar. Liraglutide bootst eveneens GLP-1 na, maar werkt minder lang. Daarom is niet 1 maal per week, maar wel 1 maal per dag een inspuiting nodig.

Saxenda dient een jaar lang toegediend te worden. Het is minder effectief (gemiddeld gewichtsverlies is 8 à 10 procent lichaamsgewicht) dan Ozempic en ook een stuk duurder (zie onder).

  • Mounjaro (werkzame stof: tirzepatide)

Voorspeld wordt dat Mounjaro van het farmaceutische bedrijf Eli Lilly het ‘best verkochte medicijn uit de geschiedenis’ zal worden. Het medicijn boekt nog betere resultaten dan Ozempic, met een verlies van tot wel 25 procent van het lichaamsgewicht, en bij een vijfde tot een kwart van de patiënten zelfs tot 30 procent. Hier is de werkzame stof tirzepatide, die twee hormonen nabootst. Het activeert dezelfde GLP-1-receptoren als Ozempic en Wegovy, maar reguleert ook nog een tweede hormoon, glucoseafhankelijk insulinotropisch polypeptide of GIP, dat het hongergevoel controleert.

Recentelijk kreeg Eli Lilly in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk al de goedkeuring om tirzepatide onder de naam Zepbound als afslankmiddel uit te brengen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) beval de Europese Commissie in november 2023 aan om dat ook te doen.

Wie komt in aanmerking voor zo’n afslankspuit?

Enkel mensen met een BMI van 30 of een BMI van 27 in combinatie met andere gezondheidsklachten, zoals hoge bloeddruk, cholesterol en diabetes type 2, mogen obesitasmedicijnen op voorschrift krijgen.

Maar we moeten er niet flauw over doen, heel wat artsen schrijven het diabetesmedicijn Ozempic off-label gretig voor aan mensen met enkel wat licht overgewicht. Ozempic is voor dit soort overgewicht niet getest en ook niet goedgekeurd door de bevoegde instanties. Bovendien is een goede opvolging noodzakelijk voor wie zulke medicijnen inneemt. En omdat ze (nog) niet worden terugbetaald als vermageringsmedicijn, is het best een dure zaak.

Hoeveel kost het?

Wie geen diabetespatiënt is, maar toch Ozempic neemt, betaalt dat uit eigen zak. Het kost 102,98 euro per maand. Patiënten moeten het zichzelf wekelijks toedienen in een voorgevulde pen. Ook Rybelsus kost rond de 100 euro voor een maandelijkse dosis.

Ook Saxenda is alleen op voorschrift verkrijgbaar en moet dagelijks geïnjecteerd worden, waarbij de dosis geleidelijk aan wordt opgevoerd. Het kost de eerste twee maanden 145 euro per maand, nadien 250 euro per maand. Het wordt niet terugbetaald.

Omdat Wegovy en Mounjaro in België niet op de markt zijn, is de prijs nog niet bekend.

Wat zijn de bijwerkingen van afslankmedicijnen?

De bijwerkingen zijn vooral misselijkheid en/of diarree. Ook constipatie, hoofdpijn, buikpijn en een verhoogde hartslag zijn bijwerkingen indien men zich niet aan een gezond dieet en andere levensstijlaanpassingen houdt. Heel zeldzaam duiken alvleesklierontsteking, galaandoeningen en nierproblemen op. Over de langetermijneffecten is nog niets bekend.

Een positieve bijwerking is dan weer dat Ozempic en Mounjaro goed zijn voor het hart, voor zowel diabetespatiënten als voor mensen met obesitas, maar studies daarover lopen nog.

Wat als je ermee stopt?

Semaglutide en tirzepatide moeten wellicht levenslang genomen worden. Wanneer je ermee stopt, komen de kilo’s er gewoon weer aan, net zoals bij de meeste andere conventionele diëten.

Artsen behandelen momenteel minstens een tot twee jaar met de medicijnen, en kijken pas daarna of er eventueel kan worden afgebouwd.

Partner Content