Mysterie van de dag: waarom hebben we nooit spierpijn in de tong?

© iStock

Deze zomer viert Knack.be de mysteries van het leven. Elke dag kruipen we in de huid van een verwonderd kind en verbazen we ons over al dan niet alledaagse mysteries. Vandaag: waarom hebben we nooit spierpijn in de tong?

Soms kan u na een zware workout spierpijn hebben op plaatsen waarvan u dacht dat daar niet eens spieren zaten. Ook onze tong is een spier, maar waarom hebben we daar dan nooit pijn? In principe kan het wel, maar het gebeurt nooit. Dat komt omdat we onze tong voortdurend gebruiken en ze dus niet overbelast kan raken.

Spierpijn krijg je als de spier het niet meer gewend is om zware inspanningen te doen of de spier onvoldoende getraind is. Spierpijn is een signaal van je lichaam dat je te veel van je lichaam hebt gevraagd en je daarvoor een prijs betaalt. In de spieren ontstaan dan kleine scheurtjes. Ze ondervinden een lichte vorm van ontsteking die 24 tot 48 uur na de inspanning voelbaar is en gedurende eenzelfde periode aanhoudt.

Hardst werkende spier

Er bestaat ook een ander soort spierpijn: de pijn die je voelt nét na zwaar sporten. Die pijn wordt veroorzaakt omdat de spieren veel koolhydraten verbranden en daarbij komt melkzuur vrij dat verantwoordelijk is voor de spierpijn.

Er is slechts één spier die nooit ten prooi valt aan spierpijn. En dat is de hardst werkende spier in ons lichaam, de hartspier. Dat komt omdat de hartspier geen koolhydraten, maar vetzuren verbrandt. Daarbij blijft geen melkzuur achter. Ook is de hartspier een ander soort spier waar geen celdeling plaatsvindt en dus ook geen scheurtjes in kunnen komen. Dat zou immers fatale gevolgen kunnen hebben. (TE)

Partner Content