VS niet van plan om hulp aan Egypte stop te zetten

© Reuters

De Verenigde Staten willen ondanks de afzetting van de verkozen Egyptische president Mohammed Morsi militaire en financiële hulp aan Cairo blijven betalen.

De lopende programma’s zullen zeker voortgezet worden, maakte Jay Carney, de woordvoerder van het Witte Huis, duidelijk in Washington. “Het zou niet echt in het belang van de VS zijn onze hulpprogramma’s voor Egypte onmiddellijk te veranderen”, zei hij.

De Republikeinse senator John McCain eiste daarentegen een stopzetting van de miljarden dollars aan hulp, tot er een nieuwe grondwet en eerlijke verkiezingen in Egypte zijn. De senator en voormalig presidentskandidaat beriep zich op Amerikaanse wetten die bepalen dat machthebbers, die een democratisch verkozen regering ten val brengen niet gesteund mogen worden.

Complexe situatie

Carney gaf geen uitsluitsel of het bij de machtsovername door het leger volgens Washington om een staatsgreep ging of niet. “Om het met duidelijke woorden te zeggen, dit is een ongelooflijk complexe en moeilijke situatie.”

De regering van de Moslimbroederschap was “ondemocratisch” en grote delen van de bevolking hadden de afzetting van Morsi geëist, zei Carney. Hij riep beide kampen opnieuw op tot terughoudendheid en geweldloosheid. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content