Van Rompuy: eenheid in verscheidenheid is de boodschap

Herman Van Rompuy verwijst naar de Belgische ervaring © Belga

Landen hoeven niet uit elkaar te spatten om minderheden hun rechten te geven. Eenheid in verscheidenheid kost moeite, maar het kan werken. Dat zei Herman Van Rompuy voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Het was de laatste keer dat Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad de VN toesprak.

“Er zijn in deze wereld bijna tweehonderd landen maar meerdere duizenden minderheden.” Minderheden hoeven zich niet af te splitsen, ze kunnen ook co-existeren.

“Laat dit duidelijk zijn: er is geen andere oplossing dan inclusief te zijn, entiteiten te eerbiedigen, volkeren een stem te geven. Zowel als Belg als als Europeaan weet ik in hoeverre het inspanningen vraagt samen te blijven. Dat vergt doorlopende aandacht, openheid, empathie en de wil om zich aan te passen.” Maar: “eenheid in verscheidenheid kan werken”.

Oekraïne

Eerder had Van Rompuy zich fel uitgesproken tegen de Russische ingrepen in Oekraïne, en met name de “abrupte en illegale annexatie van de Krim in maart”. Die “aanfluiting van de souvereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne, vormt het ergste veiligheidsprobleem dat Europa de voorbije decennia heeft gekend. Maar los van Europa moeten we het gebruik van geweld verwerpen, en de rechtsstaat verdedigen waarop onze maatschappij steunt.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content