‘Terroristen willen ons functioneren in democratische rechtsstaat onmogelijk maken’

© Reuters

De grenzen van de rechtsstaat worden afgetast. Daar is het hen om te doen, zegt veiligheidsexpert Brice De Ruyver. ‘De daders willen paniek zaaien door anonieme slachtoffers te maken.’

De bloedige aanslagen in Parijs hebben als doel om het functioneren in een democratische rechtsstaat onmogelijk te maken, zegt professor en veiligheidsexpert Brice De Ruyver. “Dit zijn aanslagen van een andere grootteorde. De daders willen paniek zaaien door anonieme slachtoffers te maken. Dit maakt van alle burgers potentiële doelwitten.”

De Ruyver maakt de vergelijking met de moordaanslagen van onder andere de Bende van Nijvel die de jaren 1980 kenmerkten. “Ook toen was er geen verband tussen de dader en het doelwit. Het gaat om slachtoffers die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren.”

Dat de daders deze strategie hanteren, is volgens de professor strafrecht en criminologie geen toeval. “Deze aanslagen zullen extra maatregelen vergen. De grenzen van de rechtsstaat worden afgetast. Daar is het hen om te doen. Ze willen het systeem in het hart treffen door ons functioneren in een democratische rechtsstaat onmogelijk te maken.”

Vluchtelingencrisis

Met de dodentol die zaterdagmorgen al opgelopen is tot 128 zal de druk op de Franse regering vanuit de bevolking toenemen om iets te doen. “Dit is onze grootste kwetsbaarheid: het evenwicht behouden tussen respect voor de individuele burger en het rechtssysteem.”

Dat Europa door de vluchtelingencrisis net hierdoor in een moeilijke periode zit, maakt het behoud van dat evenwicht er niet gemakkelijker op. “Met gebeurtenissen als deze bestaat het risico dat alles op een hoopje wordt gegooid”, aldus De Ruyver.

In dat opzicht zal de houding en de reacties van de bevolking in grote mate afhangen van wie er achter de aanslagen zit, en vooral waar de daders vandaan komen. “We hebben nood aan een duidelijk beeld op de feiten: wie zijn de daders, wat zijn hun motieven, en komen de daders uit Frankrijk of zijn ze naar daar gestuurd?”, besluit De Ruyver. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content