Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Amerika is groot omdat Amerika goed is'

De twee elementen van de toespraak die opvallen: kritiek voor Trump (in de zak van de wapenlobby, een te korte lont om met kernbommen te vertrouwen, en uit de hand gelopen ego) en een uitgestoken hand naar Sanders, bijna van bij het begin. 'Jouw zaak is onze zaak', zei ze in zijn richting. 'Laten we samen het (linkse) partijprogramma uitvoeren'.

Ze hamerde op economische billijkheid, het intrekken van de wet op politieke financiering, ze had kritiek op Wall Street en op bedrijven die 'niet patriottisch' zijn. Een punt dat vele Sanders-aanhangers gerealiseerd willen zien, werd niet vermeld: het intrekken van vrijhandelsakkoorden. Dat staat ook niet in het partijprogramma. Ze suggereerde wel dat ze zich zou verzetten tegen 'onfaire handelsakkoorden'.

Sommige aanhangers van Sanders deden pogingen om op bepaalde punten te protesteren, maar ze werden overstemd door geroep van Clintonsupporters.

Clinton is geen orator van het niveau van Barack Obama, maar dit was heel behoorlijk. Met zinnetjes die nog herhaald kunnen worden.

'Amerika is groot omdat Amerika goed is', is er een van. Een van de vele porren in de richting van Donald Trump. Ze hekelde ook diens uitspraak: 'Ik alleen kan het oplossen'. 'We zullen het samen oplossen', stelde Clinton daar tegenover.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Ik ben zelf meer dan enkele keren overeind gekrabbeld'

Ze werkt zich door een hele boterham, met onder meer nadruk op actie tegen racisme.

Clinton besluit: 'Elke generatie van Amerikanen is samengekomen om ons land vrijer, billijker en sterk te maken. Geen van ons kan dat alleen doen. Ik weet dat in een tijd waar zoveel ons uit mekaar lijkt te drijven, het moeilijk kan zijn om te verbeelden hoe wel terug dichter bij mekaar kunnen komen. Maar ik zeg vanavond - vooruitgang is mogelijk. Ik weet dat omdat ik het zie in de levens van Amerikanen die omver gemept worden en die meteen terug opstaan. En ik weet het uit mijn eigen leven. Ik ben zelf meer dan enkele keren overeind gekrabbeld'.

'Laten we samen sterker zijn'.

Dat is meteen ook de titel van haar campagnelied.

En de ballonnen komen neer.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Trump zit in de zak van de wapenlobby'

'Als we ernstig menen dat we ons land veilig wilden houden, dan kunnen we ons geen president veroorloven die in de zak zit van de wapenlobby. Ik wil het tweede amendement niet afschaffen (dat wapenbezit wettelijk maakt). Ik wil jullie wapens niet afnemen. Ik wil gewoon niet dat jullie neergeschoten worden door iemand die geen wapen had mogen hebben'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Hoe we IS zullen overwinnen'

'Ik heb mijn strategie uiteengezet om IS te verslaan. We zullen hun vrijplaatsen vanuit de lucht treffen, en plaatselijke troepen ondersteunen die hen aan de grond bestrijden. We zullen het inwinnen van inlichtingen verbeteren zodat we aanvallen kunnen opsporen en verhinderen voor ze gebeuren. We zullen hun inspanningen verstoren om onlie jongeren in ons land te bereiken en te radicaliseren. Dat zal niet makkelijk gaan, of snel gebeuren, maar vergis je niet - we zullen overwinnen'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Boegeroep, vooral ten voordele van Hillary

Er is af en toe boegeroep te horen, maar vooral tegen Trump. Misschien ook tegen HIllary, maar dan wordt onmiddellijk luid 'Hillary' gescandeerd.

Ze herhaalt de zin van Obama: 'Don't boo, vote'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Ik geloof in wetenschap'

Een simpel zinnetje zorgt voor applaus: 'Ik geloof in wetenschap'.

'Ik geloof dat klimaatopwarming echt bestaat en dat we de planeet kunnen redden en ondertussen miljoenen goedbetalende banen in groene energie kunnen creëren'. "

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Sommigen zijn woest - jullie hebben gelijk'

'Sommigen van jullie zijn gefrustreerd - zelfs woest. En weet je wat? Jullie hebben gelijk. Het systeem werkt nog niet zoals het hoort. Amerikanen willen werken - hard werken. Maar op dit ogenblik zijn er vele mensen die voelen dat er minder en minder respect is voor het werk dat ze verrichten. Minder respect voor hen, punt aan de lijn'.

'Ik wil jullie vertellen hoe we Amerikanen in staat zullen stellen betere levens te leiden. Mijn eerst doel als president zal zijn meer kansen en meer goede banen met stijgende lonen te scheppen in de VS. Dat zal ik doen van mijn eerste tot mijn laatste dag als president'.

'Ik geloof dat onze economie niet werkt zoals het hoort omdat onze democratie niet werkt zoals het hoort'.

Ze zegt dat de wet op financiering van de politiek onder haar presidentschap herroepen zal worden. Volgens die wet kunnen bedrijven en miljardairs onbeperkt geld geven aan SuperPAC's.

'Ik geloof dat Amerikaanse bedrijven die zoveel van ons land krijgen in ruil patriottisch moeten zijn. Vele zijn dat. Maar te vele zijn het niet. Het is verkeerd om met de ene hand belastingvoordelen te incasseren en met de andere hand ontslagbrieven uit te delen. En ik geloof dat Wall Street nooit opnieuw in staat mag zijn om de economie te nekken'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Laten we doorgaan en zorgen dat alle vrouwen de kansen krijgen die ze verdienen'

'Ik zal een president zijn voor Democraten, Republikeinen en Onafhankelijken. Voor degenen die worstelen, streven en succes boeken. Voor degenen die op me stemmen en voor degenen die dat niet doen.'

'Vanavond bereiken we een mijlpaal in de mars van ons land naar meer perfectie. Dit is de eerste keer dat een grote partij een vrouw genomineerd heeft voor het presidentschap. Als mijn moeders dochter, en mijn dochters moeder, ben ik zo gelukkig dat die dag er is gekomen'.

'Laten we doorgaan tot elke van de 161 miljoen vrouwen en meisjes in dit land alle kansen krijgen die ze verdienen'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Goede banen voor iedereen

Ze wil een land, zegt ze, waar iedereen een goede baan kan vinden en kinderen naar een goede school kan sturen, om het even in welke postcode je woont. Een land waarin al onze kinderen kunnen dromen, en waar die dromen binnen bereik zijn.

Een land waar 'love trumps hate', een hier op pancartes gevatte woordspeling.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary aanvaardt nominatie

Niet dat iemand eraan twijfelde, maar onder groot applaus aanvaardt Clinton de nominatie.

Het thema is dus: we zullen het samen doen.

'I alone can fix it'. Dat zei Trump in Cleveland.

"Echt waar? Vergeet hij niet de troepen aan de frontlijn? Politiemensen en brandweerlui die het gevaar tegemoet lopen? Dokters en verpleegster die ons verzorgen? Leraars die ons leven veranderen? Ondernemers die kansen zien in elk probleem? Moeders die kinderen verloren in geweld en die een beweging opbouwen om andere kinderen in veiligheid te houden?'

Trump 'vergeet iedereen. Amerikanen zeggen niet: ik alleen kan het oplossen. Ze zeggen: we zullen het samen oplossen'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Donald Trump wil ons verdelen, van de rest van de wereld en van mekaar'

'We hoorden vorige week Donald Trumps antwoord. Hij wil ons verdelen - van de rest van de wereld en van mekaar. Hij gokt erop dat dat de ellende van de wereld ons zal verblinden voor zijn ongelimiteerde belofte. Hij heeft de Republikeinse Partij een eind gebracht, van 'ochtend in Amerika', naar 'middernacht in Amerika'.'

'Hij wil dat we bang zijn voor de toekomst en voor mekaar'.

'Ochtend in Amerika' was een slogan van president Ronald Reagan.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary aan Bernie Sanders: 'Jouw zaak is onze zaak'

Na een lange ovatie, op het eerste gehoor zonder boegeroep, zegt Hillary Clinton: 'Wat een merkwaardige week is het geweest'.

Ze bedankt onder meer een zuinig toekijkende Bernie Sanders: "Jouw zaak is onze zaak".

Ze roept hem op om samen het partijplatform uit te voeren, dat ze samen onderhandeld hebben.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sommige kanten onder de mat geveegd

Je moet van een Democratische Conventie niet verwachten dat ze kritisch is voor de eigen genomineerde, en Chelsea zal wel overtuigd zijn van wat ze zegt (en wat vader Bill en president Obama eerder zegden) maar een deel van Hillary wordt niet aangeraakt, wat het voor de tegenpartij makkelijker maakt om het beeld dat is geschetst onderuit te halen.

Er wordt nu een biografie getoond waarin haar rol in respons op 11 september uit de doeken wordt gedaan, maar niet haar keuze om de oorlog van Bush te ondersteunen. En uiteraard is er ook geen sprake van de grote bedragen die ze van banken ontving.

Morgan Freeman eindigt het filmcommentaar met: 'hoeveel keren zal ze de wereld doen oplichten?'

En dan kondigt Chelsea haar moeder aan.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Chelsea over haar 'wonderbaarlijke, bedachtzame, hilarische' moeder

Chelsea Clinton spreekt over haar moeder, zoals een week eerder Ivanka Trump, een vriendin van Chelsea, over haar vader sprak: vol lof, en zelfs persoonlijker dan Ivanka deed.

Ze noemt haar moeder 'wonderbaarlijk, bedachtzaam, hilarisch'.

'Ze leerde me dat overheidsdienst vooral op dienstbaarheid slaat'.

Ze vertelt over een gelukkige jeugd (ondanks de politieke tegenslagen, en de privéproblemen die ze niet vermeldt), ze roemt haar moeder omdat ze bij tegenslagen niet opgeeft, omdat ze het doel nooit uit het oog verliest.

Chelsea is minder gepolijst dan Ivanka, en heeft het minder over politiek dan Ivanka. Ze moet Hillary 'vermenselijken'.

Chelsea: 'Ze is gedreven door mededogen, door geloof, door een sterk gevoel van gerechtigheid en door een van liefde overlopend hart'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Netjes op tijd: Katy Perry

Gisteren was het programma uitgelopen, zodat president Obama maar tegen middernacht zijn toespraak beëindigde. Nu zitten we min of meer op schema.

Katy Perry zingt 'Rise' en 'Roar'.

'Samen zijn we even machtig als de wapenlobby", zegt ze vooraf onder meer.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders vraag 'respect' tijdens toespraak van Clinton

Zoals eerder gemeld - sommige Sanders-delegates willen actievoeren tijdens de toespraak van Hillary Clinton. De campagne van Bernie Sanders heeft nu naar alle delegates een oproep gestuurd om 'respect' te tonen tijdens de toespraak "als een gunst voor Bernie".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vurige preek zweept de zaal op

William Barber is een geestelijke die in North Carolina werkt met arme zwarte en witte jongeren.

Hier houdt hij een soort preek die de zaal duidelijk bevalt, met vooral kritiek op de niet bij naam genoemde conservatieven die het geloof gebruiken om hun eigenbelang te dienen.

We zaten even in een zuidelijke kerk.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'No more war' versus militairen

Enkele militairen komen aan het woord. Groepen Sanders-supporters roepen 'no more war'. Clinton-aanhangers repliceren 'USA'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vader van gevallen moslim: 'Donald Trump, heb je de grondwet gelezen? Jij hebt niets opgeofferd'

Sinds 11 september 2001 zijn 14 moslims gesneuveld in het Amerikaans leger.

Een van hen, kapitein Humayun Khan, die omkwam in Irak, wordt als één van die veertien geëerd. Zijn vader, Khizr Khan, krijgt groot applaus als hij het heeft over 'patriottische moslims, met onverdeelde loyauteit tegenover het land'.

Zijn zoon was een kapitein die omkwam terwijl hij zijn manschappen probeerde te beschutten tegen een bomauto, volgens een begeleidend filmpje.

'Zoals vele migranten kwamen we met lege handen naar dit land', aldus de vader. 'We geloofden in de waarden van dit land'. Zijn zoon wilde advocaat worden.

Dan gaat hij in de aanval tegen Trump. Als die het eerder voor het zeggen had gehad, zou zijn familie niet tot het land zijn toegelaten.

Hij stelt de vraag rechtstreeks aan Trump: 'Heb je de grondwet zelfs maar gelezen?' Hij haalt zijn exemplaar uit zijn binnenzak. 'Ik zal je met graagte mijn exemplaar uitlenen. Zoek de woorden 'vrijheid', en 'gelijke bescherming door de wet'.

Hij gaat verder: 'Jij hebt niets opgeofferd, en niemand.'

Volgens de New York Times werkt hij zonder teleprompter. De vader praat bedaard maar de woorden snijden door merg en been. Luid applaus.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Gevallen politiemensen worden herdacht

Het was eerder deze week een punt van kritiek, dat deze Conventie, in tegenstelling tot de Republikeinse, veel aandacht gaf aan Black Lives Matter en aan de moeders van bij politiegeweld omgekomen ongewapende zwarten aan het woord liet.

Nu volgt het tegengewicht dat toen werd gevraagd door onder meer politievakbonden: nabestaanden van neergeschoten agenten komen aan het woord.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Republikeinen steunen Hillary

Nadat gisteren de nu onafhankelijke maar ooit Republikeinse miljardair Michael Bloomberg zijn steun toezegde aan Clinton, komen vandaag twee Republikeinen verklaren dat ze in hun geval voor het eerst op een Democraat zullen stemmen. Het gaat om Doug Elmets, een medewerker van president Reagan, en om Jennifer Pierotti Lim, die een groep van Republikeinse Vrouwen voor Hillary leidt.

Ze krijgen groot applaus, niet in het minst wanneer Elmets zegt: 'Donald Trump, je bent geen Ronald Reagan'.

Trump vergelijkt zich graag met Reagan.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Moment of reckoning

Volgens de vrijgegeven fragmenten en volgens andere lekken zal Clinton het hebben over een 'moment of reckoning', wat moeilijk te vertalen is. 'The day of reckoning' is de 'dag des oordeels', en daar verwijst ze naar. Maar reckoning staat ook van afrekening, de rekening maken, boete. Misschien is een simpele, halfcorrecte vertaling: het moment van de waarheid. Een moment van de waarheid?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton geeft deel toespraak vrij: 'Samen sterker', 'beter betaalde banen'

De campagne van Hillary Clinton geeft enkele onderdelen van haar toespraak vrij: "America is eens te meer op een moment van oordeel aanbeland". Het woord is reckoning, wat gebruikt wordt voor oordeel en afrekening.

"Machtige groepen proberen ons uit elkaar te krijgen. Banden van vertrouwen en respect rafelen. En zoals bij de oprichters van ons land zijn er geen waarborgen. Het is echt aan ons. We moeten beslissen of we zullen samenwerken zodat we allemaal samen hogerop kunnen komen".

"We moeten met heldere blik zien waar ons land mee geconfronteerd wordt. Maar we zijn niet bang. We kunnen de uitdaging aan, zoals wij altijd gekund hebben".

"Ik wil jullie vannacht zeggen hoe we Amerikanen in staat zullen stellen betere levens te leiden. Mijn eerste doel als president zal zijn meer kansen en meer goede banen met stijgende lonen te creëren in de VS. Van mijn eerste dag als president tot mijn laatste. Meer in het bijzonder in plaatsen die te lang achtergebleven zijn".

"De keuze is even groot inzake veiligheid. Iedereen die het nieuws volgt kan de bedreigingen en de turbulentie zien waarmee we geconfronteerd worden. Van Bagdad en Kaboel, tot Nice en Parijs en Brussel, tot San Bernardino en Orlando worden we geconfronteerd met een gemotiveerde vijand die verslagen moet worden. Klein wonder dat mensen schrik hebben en geruststelling zoeken - dat ze zoeken naar stabiel leiderschap".

"Elke generatie van Amerikanen heeft zich verenigd om het land vrijer, billijker en sterker te maken. Niemand van ons kan dat alleen. Daarom staan we samen sterker".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Elizabeth Warren: wie zal de linkervleugel aanvoeren?

De vrouwelijke Democratische senatoren zeggen hun steun toe aan Clinton. Een van hen is Elizabeth Warren, die eerder een grote toespraak hield.

Ze werd beschouwd als een mogelijke presidentskandidaat, en als boegbeeld van de linkervleugel in de partij. Ze besliste om niet te kandideren, en Bernie Sanders werd de feitelijke aanvoerder van links. Tijdens de voorverkiezingen koos ze geen partij. Na de overwinning van Clinton in die voorverkiezingen begon Warren snel toespraken namens Clinton en tegen Trump te geven, wat de aanhang van Sanders niet altijd apprecieert.

De vraag is: wie wordt na de nominatie het boegbeeld van links? Wie komt in de regering als Clinton het haalt?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Carole King: Hillary heeft vele vrienden, en Bernie ook'

Carole King, nu 74, zingt haar hit (eigenlijk misschien meer bekend als hit van James Taylor) You've got a Friend.

Het is mooi te zien hoe meisjesachtig ze is gebleven, zwaaiend naar het publiek, om onduidelijke reden Idaho groetend (ze is zelf van New York). Ze is dit keer niet gebonden aan haar piano.

Aan het einde zingt ze vrije stijl. En terwijl het publiek meezingt, voegt ze toe: "Hillary heeft zovele vrienden, en Bernie ook".

Iets meer applaus tijdens het "Bernie ook".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Voor het eerst spreekt transgender een grote Conventie toe

Sarah McBride spreekt kort. Ze wordt voorgesteld als de eerst transgender die een nationale Conventie toespreekt.

"Mijn naam is Sarah McBride en ik ben een fiere transgender Amerikaan".

Ze werkte in het Witte Huis als stagiair.

De verkiezingen draaien erom, zegt ze, of dit een land is waar we vrij zijn om openlijk en met gelijke rechten te beminnen, dan wel dat liefde er maar op een manier is.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Let it come downe

Na dagen van een verhitte Conventie, binnen woelig ondanks de airconditioning, en buiten warm en vochtig bij temperaturen tot 36, is er eindelijk een bui over Philadelphia uitgestort. Het is ineens 10 graden minder warm - dat is nog altijd warm.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Officiële planning: Carole King en Katy Perry op het programma

De grote toespraak van de nacht moet komen van de genomineerde Hillary Clinton. Ze staat, net als dochter Chelsea die haar zal aankondigen, geprogrammeerd tussen 4 en 5 uur in de Belgische nacht.

De rest van het programma bevat minder grote namen dan gisteren, met veel lokale politici en activisten. Carole King en Katy Perry zullen optreden, de ene om plusminus middernacht Belgische tijd, de andere net voor Clinton spreekt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Op dit ogenblik draait het niet meer om Hillary's programma'

In de metro rijden twee Sanders-aanhangers, Anna en Justin uit Arkansas. Ze zijn niet voor het eerst deze week op zoek naar een manifestatie. Hun kwaadheid is nog lang niet uitgeput.

De partijleiding is me geld schuldig, zegt Justin. "Ik heb behoorlijk wat gegeven aan de Sanderscampagne. We hebben oneerlijk verloren, na tussenkomst van de partijleiding. Zoveel is nu wel overduidelijk. Dat geld voor Sanders had de overwinning kunnen opleveren. Nu is het verloren".

"Ba", zegt Anna. "Je kunt het ook zien als het begin van de strijd".

Ze plannen allebei een stem op Jill Stein, de Groene presidentskandidaat.

Wat verwijten ze het meest aan Hillary?

Anna: 'Op dit ogenblik draait het niet meer om programmapunten. Niemand gelooft dat ze niet wist wat de partijleiding deed. Ze heeft ons bedot. Ze belooft dat ze het land niet zal bedotten. Hoe moeten we dat geloven? De financiers staan aan te schuiven om haar geld te geven. Dat is het niet soort politiek waar de Sandersmensen voor kiezen."

rr
© rr
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Genoeg is genoeg' - Sanders-delegates plannen protest

Ze doen er in de wandelgangen wat geheimzinnig over, maar vele Sanders-delegates hebben een 'Enough is enough' T-shirt aan. 'We hebben reserve-shirts bij voor andere delegates en proberen spandoeken binnen te smokkelen', zegt een delegate. Hijzelf plant geen boegeroep en geen walk-out, gewoon een stil protest, voornamelijk tegen het nieuwe vrijhandelsakkoord dat Obama heeft gesmeed, het TPP. Hij vermoedt wel dat andere delegates luidruchtig zullen zijn in hun afkeuring van Hillary. Sommigen hebben stickers van Hillary aangepast: 'I'm NOT with her'.

Er zijn gemengde gevoelens, zowel bij de delegates als bij de ruimere Sanders-aanhang. "Ik kreeg tranen in de ogen van Obama", zegt Jill Stevens, een delegate uit Utah. "Ik besef ook dat de kandidatuur van Hillary historisch is. Maar we zijn bedonderd waar we bijstonden. Hier op het podium roemt Obama de onafhankelijkheidsverklaring waarin iedereen gelijke rechten kreeg. Maar wij kregen geen gelijke rechten van de partijleiding. De Conventie verloopt volgens een script dat een leugen afdekt. Wil Hillary mijn stem krijgen, dan moet ze me ten minste garanties geven dat het TPP van tafel verdwijnt. Dat is het minimum. Vraag me in november wie mijn stem kreeg. Ik wacht af".

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Website Melania Trump offline na twijfels over diploma

Wie surft naar melaniatrump.com wordt nu omgeleid naar de website van The Trump Organization van haar echtgenoot, de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Opvallend: in de biografie op haar website stond dat ze een diploma design en architectuur behaalde aan de universiteit van Ljubljana in haar geboorteland, maar in het niet-geautoriseerde boek 'Melania Trump: The Inside Story, From a Slovenian Communist Village to the White House' beweren auteurs Bojan Pozar en Igor Omerza dat ze haar studies na een jaar opgaf voor een modellencarrière.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Trump: 'Opmerking over gehackte mails was sarcastisch'

'Rusland, als je luistert, dan hoop ik dat je erin zal slagen de ruim 33.000 ontbrekende e-mails te vinden', zo verklaarde Donald Trump eerder deze week tijdens een persconferentie in Doral (Florida). Later herhaalde hij dat op Twitter. Nu komt The Donald op zijn stappen terug. 'Natuurlijk was ik sarcastisch', zegt Trump nu. 'Je hebt 33.000 e-mails verwijderd, en het echte probleem is wat de leden van de Democratische Nationale Conventie in die mails hebben gezegd.' Dat meldt CNN.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Aanhangers Sanders blijven misnoegd

Onze Amerikacorrespondent Rudy Rotthier kon vaststellen dat de stem van de supporters van Bernie Sanders gisteren minder luid klonk dan op de eerste dag van de Conventie. Dat betekent niet dat het protest écht verstomd is: 'Op de eerste dag van de Conventie was het al Sanders wat de klok sloeg, protesten op straat, protesten in de zaal. Op de tweede dag was de weerstand minder luid. De derde dag is er een overmacht van Clinton-delegates, gewoon omdat vele Sanders-mensen niet meer opdagen.'

Lees de rest van zijn reportage hier: 'Een 'gewone' Sanders-aanhanger - geen delegate - komt tussen. 'Hoe weten jullie dat Trump erger zal zijn?' vraagt zij. 'Op basis van wat ze als minister van Buitenlandse Zaken uitrichtte, heb ik geen vertrouwen in wat ze zal doen. Trump is misschien zelfs wel beter inzake buitenlands beleid, minder een bemoeial, die overal wil tussenkomen.''

rr
© rr
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Moeder en dochter Clinton spreken

Hillary Clinton mag vanavond zelf haar Conventie afsluiten, na een speech van haar dochter Chelsea. Hoewel ze haar nominatie lang en breed op zak heeft, hangt er toch veel af van de speech. Om te beginnen is het het slotakkoord van de vierdaagse Conventie. Een blunder kan het hoogtepunt waarnaar de Obama's en Bill Clinton hebben opgebouwd stevig verknallen. Daarnaast is haar speech het ideale moment om de aanhangers van Bernie Sanders sterker aan zich te binden. Zij lieten de afgelopen dagen namelijk regelmatig hun stem horen, protesteerden meermaals en staken zelfs een Amerikaanse vlag in brand, hoewel hun leider zich al lang achter Hillary Clinton heeft geschaard.

BELGA
© BELGA
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Trump afgemaakt op Reddit

Woensdag kreeg Donald Trump heel wat vragen te verwerken tijdens een AMA (Ask Me Anything) op het populaire forum Reddit. Het hele gesprek lees je hier, hieronder alvast een voorsmaakje.

Waarom denk je dat Hillary al zo lang geen persconferentie meer gehouden heeft?

TRUMP: 'Slinkse Hillary Clinton zal nooit persconferenties doen, omdat ze haar 33.000 illegaal gewist e-mails niet kan uitleggen, haar catastrofe in Libië, haar rol in het doorduwen van het TTIP-verdrag of haar steun in de toename van het aantal Syrische vluchtelingen met 550 procent.'

Redditgebruiker marisam7 postte op Reddit dan weer een lijst van honderden statements over de uitspraken, meningen en beleidsplannen van Trump, telkens gestaafd met nieuwsartikels.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Zo was het gisteren: 'Niemand meer bekwaam dan Hillary'

Dé ster van de avond gisteren was huidige president Barack Obama. Zijn vicepresident Joe Biden en hij spraken beiden op de Conventie, maar Obama maakte veruit het meeste indruk. Hij schetste een optimistisch beeld van Amerika:

Het gaat beter met de economie na de bankencrisis, het is beter gesteld met de gezondheidszorgen, hij noemde Iran, Cuba, het klimaatakkoord in Parijs, het holebihuwelijk, 'gerechtigheid voor Osama bin Laden'. 'Op zovele vlakken is ons land sterker en welvarender dan toen we begonnen', vatte hij samen. 'Wat we vorige week hoorden in Cleveland (op de Republikeinse Conventie) was niet bepaald Republikeins. En het was zeker niet conservatief. Wat we hoorden was een hogelijk pessimistische visie. Men stookte gewoon frustratie en woede en haat aan. Dat is niet het Amerika dat ik ken. Het Amerika dat ik ken is netjes en gul.'

Daarna stak hij voluit de loftrompet over Hillary Clinton. "Zelfs in het midden van een crisis luistert ze naar mensen, blijft ze kalm en behandelt ze iedereen met respect. En ongeacht hoe slecht de kansen, ongeacht hoeveel mensen haar onderuit proberen te halen, ze geeft nooit, nooit, op. Dat is de Hillary die ik ken. Dat is de Hillary die ik ben gaan bewonderen. En zo kan ik vol vertrouwen zeggen dat er nooit een man of een vrouw meer bekwaam is geweest om dienst te doen als president van de VS als Hillary Clinton. Niet ikzelf, niet Bill', besloot hij.

Op het einde van zijn speech verscheen Clinton zelf op het podium en volgde er een intense knuffel. Nauwelijks acht jaar geleden stonden ze nog tegenover elkaar in de strijd voor de Democratische nominatie.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

WikiLeaks laat audio-opnames uit hacken van de Democratische Conventie los

Enkele uren voordat president Barack Obama in Philadelphia het woord nam op de Democratische Conventie, twitterde Wikileaks links naar 29 geluidsopnames. Op één ervan die een minuut duurt is te horen hoe een aanhangster van Hillary Clinton haar gal spuwt over haar ex-opponent Bernie Sanders en oproept "niet te plooien" voor de senator die zij "geen Democraat" noemde.

De timing van het lek lijkt te zijn berekend om de partij en Clinton schade toe te brengen, niettegenstaande de opnames geen spetterende revelaties bevatten. Enkele dagen geleden publiceerde Wikileaks ook al 20.000 interne e-mails van hoge partijfunctionarissen die erop zouden moeten wijzen dat het partij-establishment tijdens de voorverkiezingen de kaart-Clinton leek te trekken.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Michael Bloomberg noemt Republikein Trump een 'charlatan'

"Trump zegt dat hij het land wil leiden zoals hij met zijn bedrijven heeft gedaan? Dat God ons behoede", zei Bloomberg die oorspronkelijk Republikein was maar die in 2007 een onafhankelijk politicus werd.

"Ik woon in New York. Charlatans, ik herken ze meteen", zei de vroegere burgemeester van de metropool. "In de hoedanigheid van onafhankelijke, ondernemer en oud-burgemeester denk ik dat wij nood hebben aan een president die problemen oplost in plaats van bommen te gooien", aldus Bloomberg (74) die in maart eraan verzaakte dit jaar zelf een gooi te doen naar het Witte Huis.

"Ik ben het soms niet eens met Hillary Clinton. Maar wat onze meningsverschillen ook zijn, ik ben gekomen om ze opzij te zetten voor het welzijn van ons land. Wij moeten ons scharen achter een kandidate die bekwaam is een gevaarlijke demagoog te bestrijden."

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Obama en Clinton oprecht verzoend? 'Wij houden ook van jou, president'

Hebben de vroegere rivalen president Obama en Hillary Clinton zich écht verzoend? Na de innige omarming op het podium, stuurde die laatste een tweet uit met de boodschap: 'Wij houden ook van jou, president'.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Trump-kamp reageert: 'Triestig dag voor Democratische partij'

Intussen heeft het Trump-kamp gereageerd op de toespraken van vannacht. 'Het is een trieste dag voor de Democratische partij', zo klinkt het in een mededeling.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton verschijnt

Nadat Obama besluit met de boodschap dat de Amerikanen hem hoop geven als het tegenzit, komt Hillary Clinton op het podium. Ze omhelzen, voor de foto uiteraard. Maar de vroegere rivalen lijken verzoend.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Onze waarden kunnen reizen'

Hij vertelt over zijn grootouders uit Kansas, die niet van gepoch of van bullenbakken hielden. "Ze waardeerden eerlijkheid en hard werk. Nederigheid,

verantwoordelijkheid, mekaar helpen. Echte dingen, die we onze kinderen proberen te leren".

Het waren waarden die niet aan Kansas gebonden waren, maar die konden reizen. "Ze wisten dat die waarden migranten naar het land lokten, en dat de kinderen van de migranten even Amerikaans waren als zijzelf, of ze nu een cowboyhoed dragen of een yarmuke, een honkbalpet of een hijab".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Niet: ja, hij zal - wel, yes we can'.

Obama raadt zijn publiek aan actief deel te nemen aan de politiek.

"Als je dus vindt dat er te veel ongelijkheid is in de economie, en te veel geld in de politiek, moeten we allen zo luid en zo goed georganiseerd en vasthoudend zijn als de aanhangers van Bernie Sanders zijn geweest".

Kies, en roep de verkozenen ter verantwoording.

"Amerika draait niet om 'ja hij zal'. Het draait om 'yes we can'."

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

"We zoeken geen zelfverklaarde heiland"

"We zijn geen fragiel of schrikkerig volk. Onze macht is niet afkomstig van een zelfverklaarde heiland, die belooft dat hij alleen de orde kan herstellen. We willen niet geregeerd worden".

"Amerika ging nooit over wat één persoon zegt dat hij voor ons zal doen. Het is altijd gegaan over wat we kunnen verwezenlijken, samen, door hard werk, traag, soms frustrerend, maar uiteindelijk blijvend werk van zelfbestuur".

"En dat is wat Hillary Clinton begrijpt".

Ze weet dat de droom van migranten de essentie van Amerika is. "En de Amerikaanse droom is iets wat geen muur tegenhoudt".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Don't boo, vote!'

Nadat hij Clinton heeft geprezen, begint Obama aan een aanval tegen Trump.

Het publiek laat een luide boe los.

Obama: "Don't boo, vote!"

"The Donald is niet echt een kerel van plannen. Evenmin echt een kerel van feiten. Gelooft iemand echt dat een kerel die 70 jaar lang op de aarde heeft doorgebracht zonder een moer te geven om werkmensen ineens jullie kampioen zal zijn? Jullie stem zal zijn? Als je het gelooft, kies dan voor hem".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'De meest bekwame kandidaat ooit'

Obama leest een vooraf vrijgegeven passage voor: "Weet je, niets bereidt je voor op de eisen van het presidentschap. Tot je aan dat bureau hebt gezeten, weet je niet hoe het is om een crisis aan te pakken of jonge mensen naar een oorlog te sturen. Maar Hillary was in de kamer. Ze was deel aan die beslissingen. Ze weet wat er in het geding is als de regering beslissingen treft voor werkende mensen, voor de senior, voor de kleine ondernemer, en de veteraan. Zelfs in het midden van een crisis luistert ze naar mensen, blijft ze kalm en behandelt ze iedereen met respect. En ongeacht hoe slecht de kansen, ongeacht hoeveel mensen haar onderuit proberen te halen, ze geeft nooit, nooit, op."

"Dat is de Hillary die ik ken. Dat is de Hillary die ik ben gaan bewonderen. En zo kan ik vol vertrouwen zeggen dat er nooit een man of een vrouw meer bekwaam is geweest om dienst te doen als president van de VS als Hillary Clinton." Niet ikzelf, niet Bill, voegt hij toe.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Het Amerika dat ik ken, is netjes en gul'

"Wat we vorige week hoorden in Cleveland (van de Republikeinen) was niet bepaald Republikeins. En het was zeker niet conservatief. Wat we hoorden was een hogelijk pessimistische visie - er waren geen oplossing. Men stookte gewoon frustratie en woede en haat aan. Dat is niet het Amerika dat ik ken. Het Amerika dat ik ken is netjes en gul".

"Zeker, we hebben angst rond de zorg voor zieke ouders, raciale geschillen, de waanzin in Orlando of Nice. Er zijn delen van dit land die nooit de fabriekssluiting te boven gekomen zijn".

"We moeten beter doen", maar zegt hij, wat ik meer dan wat anders zie is "wat goed is aan Amerika".

Iemand begint te roepen. Blijkbaar tegen vrijhandelsakkoorden. Obama gaan zonder te reageren verder.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Ik ben meer optimistisch dan ooit over de toekomst van dit land'

Obama verwijst naar Michelle die op de een of andere manier even jong blijft terwijl hij veroudert.

Hij verwijst ook naar de toespraak uit 2004.

"Ik sta vandaag voor jullie en kan zeggen dat ik meer optimistisch ben dan ooit over de toekomst van dit land."

Het gaat beter met de economie, de gezondheidszorg, Iran, Cuba, een klimaatakkoord, huwelijksgelijkheid, "gerechtigheid voor Osama bin Laden".

"Op zovele niveaus is ons land sterker en welvarender dan toen we begonnen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Na promofilm: Obama

Na een film die lijkt te wijzen op een nieuwe verkiezingscampagne van Obama - al zijn kwaliteiten worden opgesomd - verschijnt de kandidaat euh de president voor een laaiend publiek.

'Yes we can', wordt gescandeerd.

'Ik hou ook van jullie", repliceert Obama.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Ik wou dat iedere Amerikaan Obama kon omhelzen'

Charmante introductie van de president door Sharon Belkofer, een overgrootmoeder die met Obama in contact kwam toen een van haar kinderen omkwam bij een zelfmoordaanslag in Afghanistan. Ze voelde zich zo geïnspireerd, zei ze, dat ze zich op haar leeftijd, in de zeventig, kandidaat stelde voor een schoolraad - in een poging het schoolsysteem beter te maken. Ze won "met grote voorsprong".

"Ik wou dat iedere Amerikaan president Obama kon omhelzen, zodat ze het goede in zijn ogen konden zien en de warmte in zijn hart. Dat is onze president".

De eerste keer dat ze hem omhelsde was hij nat van haar tranen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Kandidaat vicepresident Tim Kaine in prime time

Na Lenny Kravitz: kandidaat vicepresident Tim Kaine. Geen indrukwekkende start: hij begint met een aantal collega's te prijzen. Hij aanvaardt de nominatie, die eerder vandaag bij applaus en boegeroep werd toegekend.

Een van de redenen dat hij werd gekozen, is zijn kennis van het Spaans, en dat demonstreert hij uitgebreid.

HIj mag lang spreken omdat niemand hem kent, en hij doet het in de prime time, maar hij doet zo president Obama opschuiven.

Kaine heeft in het verleden wel al eens een goede toespraak gegeven, maar dit is er tot dusver geen van.

Hij gaat eindeloos in op het 'believe me' waarmee Trump zijn (onware) uitspraken vervolmaakt.

Overigens: nog geen tweet van The Donald in respons op de toespraak van Bloomberg.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Michael Bloomberg: 'God helpe ons met Trump'

Michael Bloomberg, die als Republikein burgemeester werd van New York, en die een naar hem genoemd media-imperium runt dat van hem een van de rijkste mensen van de VS heeft gemaakt, stelt zich nu voor als een onafhankelijke. Hij roept andere onafhankelijken op om voor Hillary te kiezen en niet voor "een gevaarlijke demagoog".

Hij gaat met de botte bijl in op de zakelijke successen van Trump. "Als een mede New Yorker herken ik een zwendel. Als je waarheid wilt weten, het rijkste aan Donald Trump is zijn hypocrisie".

"Doorheen zijn carrière heeft Trump een goed gedocumenteerd parcours gelopen van faillissementen, duizenden processen, boze aandeelhouders, aannemers die zich bedrogen voelen, en gedesillusioneerde klanten die zich afgeluisd weten. Trump zegt dat hij het land wil besturen als zijn bedrijf. God helpe ons".

"Laten we een heldere, competente persoon verkiezen met internationale ervaring".

Michael Bloomberg overwoog begin dit jaar om zelf een gooi naar het presidentschap te doen. Hij is geen benadigd spreker. Maar deze speech gaat zoet binnen op deze Conventie, allicht minder zoet in Trump Tower. Panetta werd uitgejouwd, de onafhankelijke ex-Republikein en miljardair Bloomberg wordt toegejuicht, ook door de Sanders-aanhang.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Joe Biden: 'Trump heeft geen benul van de middenklasse'

In tegenstelling tot Panetta is Biden, 'Middle Class Joe', een lieveling van dit publiek. Als hij zegt dat Trump 'not a clue' (geen flauw benul heeft) van de middenklasse, neemt het publiek dat over: "Not a clue, not a clue".

Biden, een trouwe luitenant van Obama, kwam vorig jaar in het nieuws omdat zijn zoon Beau, die stierf aan kanker, had gewild dat Biden zelf een gooi naar het presidentschap zou doen. Maar het verdriet, zei Biden, was te groot om zich te kunnen concentreren op een politieke campagne.

"Geen kandidaat heeft ooit minder van buitenlandse politiek geweest of slechter voorbereid dan Donald Trump." Hij "heeft geen plan om ons veiliger te maken", "zoekt verdeeldheid te zaaien voor zijn eigen gewin. We kunnen dat als Amerikanen simpelweg niet kunnen laten gebeuren. Punt aan de lijn".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Meteen na de 'no more war' - stormpje op sociale media

Volgens andere media met een journalist in de zaal begon het antioorlogsprotest bij de delegatie uit Oregan, die gisteren aan de basis lag van protest in de perstent.

Op sociale media klagen anti-Sanders-Democraten over de 'schande die stemmen zal kosten'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Joe Biden, aangekondigd door de 'second lady'

Vicepresident Joe Biden wordt aangekondigd door zijn echtgenote Jill, die zichzelf de 'second lady' noemt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'No more war' roepen Sanders-supporters

Leon Panetta, voormalig minister van Defensie, die overigens een boek schreef dat heel kritisch was voor Obama, legt uit waarom Hillary Clinton goed is en Donald Trump een ramp zou zijn. Het is eerst onverstaanbaar, maar een verre groep in het publiek roept 'no more war'. The New York Times, die een journalist in de zaal heeft, zegt dat het gaat Sanders-supporters. Vervolgens komt: 'Love trumps hate', en dan 'USA'. De slogans worden niet noodzakelijk door dezelfde geroepen.

Panetta was onder Obama CIA-directeur en minister van Defensie, en als dusdanig de architect van het drone-programma van Obama. Die drones zijn niet populair bij de Sanders-aanhang.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Donald, je bent niet goed genoeg om John McCains schoenen te poetsen'

Admiraal op rust John Hutson, ooit een Republikein maar sinds 2008 een adviseur van president Obama, trekt van leer tegen Donald Trump, die zich voordoet als een kandidaat van law en order maar dit juist de rechtsregels, bijvoorbeeld in termen van mensenrechten, wil breken.

"Hij spot zelfs met onze krijgsgevangenen, zoals (senator en voormalig Republikeins presidentskandidaat) John McCain (Trump zei dat het held wat hem betreft niet gevangen genomen wordt). Ik diende in dezelfde zeemacht als John McCain. Donald, je bent niet goed genoeg om de schoenen van John McCain te poetsen".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wapenlobby lanceert anti-Clinton-advertentie

Volgens The Guardian staat de National Rifle Association (NRA) op het punt om een nieuwe advertentie tegen Clinton te lanceren.

Intussen zingen musical-sterren What the World needs now' (is Love) van Bacharach-David. Het lied werd deze namiddag uitgebreid gerepeteerd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overlevenden Charleston: 'Ik koos liefde, ik kies Hillary'

Enkele overlevenden van de zwarte kerk in Charleston, waar vorig jaar een jonge racist 9 mensen doodschoot tijdens de bijbelstudie, komen uitleggen waarom ze hem hebben vergeven, maar waarom ze ook, met Clinton, streven naar veranderingen aan de wapenwetten.

Ze willen geen haat, zegt een van hen: "Die vernielt wie ze belichaamt. Ik weiger het me te laten vernietigen".

De schutter kon zijn wapen kopen omwille van wat nu het Charleston-achterpoortje wordt genoemd. Als de FBI binnen de 3 dagen geen bezwaar tegen een vergunning heeft gemaakt, mag de wapenaankoop doorgaan.

De aanpak van dat achterpoortje staat in het programma van Clinton.

"Ik koos liefde, ik kies Hillary", zegt een van de overlevenden.

De anti-haat-boodschap staat echt wel diametraal op wat vorige week bij de Republikeinen in Cleveland te horen was.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Moeder van slachtoffer Orlando: 'Waar was het gezond verstand toen mijn zoon stierf'

Christine Leinonen getuigt. Ze verloor haar zoon bij de aanslag op de Pulse-homoclub in Orlando.

"Christopher was mijn enige kind. Zoals ik tegen hem zei: je kunt niet beter doen dan perfect".

Toen ze moest bevallen, had ze, als politieagent, haar wapen bij zich. Het ziekenhuis wilde dat ze de veiligheid opzette.

"Ik argumenteerde niet. Ik weet dat regels van het gezond verstand levens redden. Het wapen dat mijn zoon vermoordde, vuurde 30 kogels per minuut. Een minuut om zoveel schoten te lossen. Vijf minuten voor een klok die de vele levens moet eren. Ik ben blij dat er een regel van het gezond verstand gold op het moment dat Christopher geboren werd. Maar waar was dat gezond verstand op de dag dat hij stierf".

Hij was een aanhanger van Hillary, en zij nu ook.

De zaal luistert stil, en applaudisseert. De moeder wordt omringd door overlevenden uit Pulse.

Dit is een segment over wapenwetten, niet terrorisme.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De toespraak van de doorbraak voor Obama, exact 12 jaar geleden

Twaalf jaar geleden, op de Democratische Conventie in Boston, gaf Barack Obama de toespraak die zijn nationale doorbraak inluidde.

Hij hamerde toen op de eenheid van het land.

"Er is geen progressief en conservatief Amerika, er zijn de Verenigde Staten van Amerika."

"Er is geen zwart Amerika en wit Amerika en latijns Amerika en Aziatisch Amerika - er zijn de Verenigde Staten van Amerika".

"We aanbidden een ontzagwekkende God in Democratische staten, en we houden er niet van dat agenten in onze bibliotheken zoeken in Republikeinse staten. We coachen sportploegen voor onze kinderen in Democratische staten, en ja, weg hebben homo's als vrienden in Republikeinse staten."

"Er zijn patriotten die tegen de oorlog in Irak gekant zijn, en patriotten die de oorlog ondersteunen".

De eenheid die Obama voorstond, is nooit de realiteit geweest van zijn presidentschap. Het valt af te wachten wat hij hierover vannacht zegt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Weduwe van helikopterpiloot prijst Clinton

Eerst prijst Ruben Gallego, een gewezen marinier, Clinton aan. Hij wijst vooral Trump af als iemand die het tegenovergestelde vertegenwoordigt van de waarden van het leger.

Dan getuigt Jamie Dorff, weduwe van Patrick Dorff, een helikopterpiloot die in Irak om het leven kwam. Hillary, zegt ze, werkte met de andere partij om de overlijdensvergoeding op te kunnen trekken van 12.000 dollar naar 100.000.

Simpele boodschap maar het maakt indruk in de zaal.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Harry Reid: 'Al had ik niets anders gedaan, ik kocht mijn moeder tanden'

Harry Reid, fractieleider van de Democraten in de Senaat, neemt afscheid. In een begeleidend filmpje legt hij uit dat hij als jongen ging werken in een benzinestation om zijn grotendeels tandenloze moeder valse tanden te kunnen kopen.

"Al had ik niets anders gedaan in mijn leven, ik maakte dat mijn moeder tanden had".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Obama's speech, een preview: 'Hillary was in de kamer'

Het Witte Huis geeft enkele fragmenten van Obama's toespraak vrij.

"Weet je, niets bereidt je voor op de eisen van het presidentschap. Tot je aan dat bureau hebt gezeten, weet je niet hoe het is om een crisis aan te pakken of jonge mensen naar een oorlog te sturen. Maar Hillary was in de kamer. Ze was deel aan die beslissingen. Ze weet wat er in het geding is als de regering beslissingen treft voor werkende mensen, voor de senior, voor de kleine ondernemer, en de veteraan. Zelfs in het midden van een crisis luistert ze naar mensen, blijft ze kalm en behandelt ze iedereen met respect. En ongeacht hoe slecht de kansen, ongeacht hoeveel mensen haar onderuit proberen te halen, ze geeft nooit, nooit, op."

"Dat is de Hillary die ik ken. Dat is de Hillary die ik ben gaan bewonderen. En zo kan ik vol vertrouwen zeggen dat er nooit een man of een vrouw meer bekwaam is geweest om dienst te doen als president van de VS als Hillary Clinton."

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'We maken een domme keuze met Hillary'

Er zijn vandaag opvallend minder Sanders-delegates aanwezig. Sommigen leggen zich langzaamaan neer bij de overwinning van Hillary, en zullen op haar stemmen. Anderen zijn niet zo zeker, of zijn zeker dat ze nooit of te nimmer voor haar zullen opteren. Lees hier de reacties.

rr
© rr
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump toch weer in het centrum van de belangstelling

Traditionele adviseurs raden andere presidentskandidaten aan zich koest te houden tijdens de Conventie van de tegenpartij. Dat is in ieder geval niet de aanpak van Donald Trump, die met zijn uitnodiging aan de Russen om Hillary's e-mails te hacken, nu het centrum van het nieuws is.

Zijn eigen kandidaat vicepresident Mike Pence en de Republikeinse speaker Paul Ryan stuurden mededelingen uit om afstand te nemen van die uitspraak. "Rusland is een wereldwijde bedreiging onder leiding van een onbetrouwbare schurk", zo liet de woordvoerder van Ryan weten. "Poetin moet uit deze verkiezingen blijven'".

Kamp Hillary liet afkeuring blijken over het feit dat Trump spionage door een buitenlandse mogendheid aanprijst.

Maar slotsom: we praten en schrijven tijdens de Democratische Conventie over Donald Trump.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Uitkijken naar Bloomberg

Een van de topsprekers van de avond is Michael Bloomberg, de voormalige Republikeinse burgemeester van New York. Hij was als burgemeester een Republikein die goed lag bij onafhankelijken en zelfs bij Democraten. Hij is een ook een zakenman, nog veel rijker dan Trump, die vindt dat Trump onzin uitkraamt. Het is uitkijken naar wat hij vertelt, en hoe het publiek in de zaal op hem reageert.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Problemen met de nominatie van vicepresident Tim Kaine

Tim Kaine, senator en gewezen gouverneur uit Virginia is zopas genomineerd als kandidaat vicepresident. Dat gebeurde bij applaus, en met duidelijke meerderheid, maar niet zonder protest. Sommige Sanders-aanhangers roepen 'roll call' (stemming) of 'wrong choice' (foute keuze).

Kaine is een gematigde, hij ontving als gouverneur voor 160.000 dollar aan (legale) persoonlijke giften en hij ligt goed bij Republikeinen - drie dingen die Sandersaanhangers niet appreciëren. Kaine was voor Hillary een veilige keuze. Hij is ook een vertegenwoordiger van de groep die massaal op Trump stemt: de witte man van middelbare leeftijd.

Doorgaans wordt de vicepresidentskandidaat kort voorgesteld bij de nominatie, maar die korte voorstelling, meldt CNN, is hier geschrapt omdat de partijleiding bang was voor boegeroep.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Kan Hillary overtuigen?

Hubert Van Humbeek schrijft over de taak die Hillary onder meer morgen wacht, als ze haar grote toespraak houdt, en over de kiezers die Donald Trump als een soort onwaarschijnlijke working class hero weet te lokken. Lees het hier.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

President Obama wil zijn' derde termijn' veiligstellen

Vandaag wordt symbolisch de fakkel doorgegeven. Het huidig presidentieel team, Obama-Biden, wil de fakkel doorgeven, om via Hillary Clinton de ingezette hervormingen, onder meer Obamacare, veilig te stellen. Via Clinton krijgt Obama in zekere zin een derde termijn, iets wat zelden lukt in de VS. Het recentste voorbeeld dateert uit 1988 toen vicepresident George Herbert Walker Bush Ronald Reagan die derde termijn bezorgde.

Het is een moeilijke oefening. 70 procent van de Amerikanen denkt dat het land de verkeerde kant uitgaat, en slechts 20 procent vindt dat het de goede kant opgaat. Tegelijk is Obama wel opnieuw populair. Kiezen de Democraten voor continuïteit of voor verandering?

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Obama over 'president Trump': 'Alles is mogelijk'

'Alles is mogelijk', zei president Barack Obama vandaag in een tv-interview voor NBC over de mogelijkheid dat Donald Trump effectief president wordt. 'Het is de aard van de democratie dat we niets weten tot iedereen zijn stem heeft uitgebracht en het Amerikaanse volk heeft gekozen.'

Obama was er nochtans lang van overtuigd dat de zakenman het onmogelijk kon halen. In februari zei Obama nog: 'Ik blijf geloven dat de heer Trump geen president zal worden. De reden is dat ik het Amerikaanse volk vertrouw. Zij zullen erkennen dat president zijn een ernstige job is.'

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Lena Dunham: 'Van Trump krijg ik een 2/10 voor mijn lichaam'

De Amerikaanse actrices Lena Dunham (Girls) en America Ferrera (Ugly Betty) hebben op de Conventie in Philadelphia hun steun uitgesproken voor Hillary Clinton. Ze haalden in hun speech vooral uit naar de Republikeinse kandidaat Donald Trump.

'Als het aan Trump lag, kreeg ik waarschijnlijk een 2/10 voor mijn lichaam', zei Dunham. 'En ik ben volgens Trump een verkrachter', zei Ferrera, wiens ouders uit Honduras komen. 'Ik ben dankbaar voor de kansen die ik krijg in dit buitengewoon land.'

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Analyse van Hubert Van Humbeeck: 'Met Trump wordt steeds minder gelachen'

Knack-commentator Hubert Van Humbeeck formuleert in zijn commentaar de uitdaging die Hillary Clinton wacht: 'Als ze de eerste vrouwelijke president van Amerika wil worden, zal ze overtuigend moeten uitleggen dat ze meer wil doen dan de elite bedienen, waarvan ze zelf bij uitstek deel uitmaakt. Want met Donald Trump wordt tegenwoordig steeds minder gelachen.' Lees zijn hele stuk hier.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Het moment van de nominatie in beeld

Nog voor het einde van de telling gisteren riep Bernie Sanders zijn partijgenoten al op om te kiezen voor Hillary Clinton. Clinton sprak daarna de Conventie toe vanuit New York.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Clinton: 'Hillary is de grootste changemaker ooit'

Gisteren bedrukte Bill Clinton tijdens zijn toespraak vooral de menselijke kant van zijn eega. Het resultaat was een persoonlijke speech voor iemand die volgens de ex-president een 'grote changemaker' is.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Dag 3: Obama aan het woord

Gisteren werd Hillary Clinton als eerste vrouw verkozen als presidentskandidaat van een grote partij tijdens de tweede dag van de Democratische conventie. Ze kreeg de nominatie van haar grote rivaal Bernie Sanders. 'Wat een ongelooflijk eer geven jullie mij!' reageerde de kersverse genomineerde. 'We hebben de grootste barst in het glazen plafond aangebracht.' Voor jonge meisjes die mochten opblijven voor de Conventie had ze een boodschap: 'Ik kan de eerste vrouwelijke president worden, maar een van jullie is de volgende.'

Toch blijft het ongenoegen bij veel Sandersaanhangers groot. Meteen na de nominatie was er protest in de perstent. Ze hadden hun bezwaar tegen Clinton willen duidelijk maken tijdens de roll call, maar waren door Clinton- of Sandersaanhangers tegengehouden, zeiden ze. Daarom kleefden ze bij wijze van protest hun mond dicht.

Dag drie is ook de derde trap van de Democratische drietrapsraket. Na het retorische hoogstandje van zijn vrouw Michelle en het persoonlijke pleidooi van ex-president Bill Clinton is het vandaag aan president Barack Obama om te spreken op de Conventie. Vooraf mag zijn vicepresident Joe Biden opwarmen.

Reuters
© Reuters
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Einde van dag twee: een historische nominatie, en onverteerde woede

Met de videoboodschap van de verse genomineerde komt dag 2 van de Democratische Conventie ten einde. Hillary Clinton werd uiteindelijk door grote rivaal Bernie Sanders genomineerd voor het presidentschap, als eerste vrouw bij een grote partij in de VS. Ze noemde het zelf 'de grootste barst ooit in het glazen plafond'. De aanhang van Sanders, of dan toch een deel van de delegates, verliet de zaal en zette een protest op in een perstent. Deze delegates voelen zich niet lekker bij de presidentskandidaat, en vinden dat ze onvoldoende gehoord werden.

Woensdag is president Obama de hoofdspreker.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton geeft kort commentaar via video: dit is de grootste barst in het glazen plafond

Nadat Alicia Keys heeft gezongen komt er een korte video-reactie van de genomineerde zelf.

"Wat een ongelooflijke eer jullie me geven", zegt ze. "We hebben de grootste barst in het glazen plafond aangebracht. En als er jonge meisjes zijn opgebleven om te kijken, laat me jullie zeggen: ik kan de eerste vrouwelijke president worden, maar een van julllie is de volgende".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Republikeinen bestrijden een cartoonfiguur'

Hij verwijst nog eens naar de Republikeinen: "Als je verkiezingen wint op basis van de theorie dat de overheid altijd slecht is, dan is iemand die echte verandering veroorzaakt een bedreiging. Dan is je enige optie een cartoonfiguur van haar te maken, en tegen die karikatuur campagne te voeren. Leven in de echte wereld is gecompliceerd. Voor deze tijd is Hillary uitzonderlijk geschikt - en ze is nog altijd verdorie de beste changemaker die ik ooit gekend heb".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Ze verbeterde de reputatie van de VS'

Hij somt haar verdiensten op. Onder meer deze: in haar periode als minister van Buitenlandse Zaken ging de reputatie van de VS volgens peilingen met 20 procent de hoogte in.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Wat ik zeg is echt, wat de Republikeinen zeggen is verzonnen'

"Hoe kun je verzoenen wat ik zeg met wat jullie vorige week hoorden van de Republikeinse Conventie? Dat kunnen jullie niet. Het ene is echt, het andere is verzonnen".

Op de Republikeinse Conventie werd 'sluit haar op' gescandeerd omwille van het e-mailschandaal en Benghazi- dingen die Bill nog niet heeft vermeld.

"Jullie besluiten welke versie de juiste is".

De delegates applaudisseren.

"Goed voor jullie, want vandaag hebben jullie de echte genomineerd".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Ze is nooit over iets tevreden geweest met de status quo'

De delegates zwaaien met 'Changemaker'-ballonnen en -pancartes. Dat is het thema van de toespraak van Bill. Ze heeft allerlei hervormingen doorgevoerd die de levens van mensen beter maakten. En nu zeggen haar tegenstanders dat ze de status quo vertegenwoordigt.

Onzin, zegt Bill. "Mensen zeggen dat we verandering nodig hebben." Bij elke conversatie "weet ik dat ze nooit over om het even wat tevreden geweest is met de status quo". Ze zoekt altijd "hoe ze de bal voorwaarts kan drijven".

Ze is een "changemaker", zegt hij.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bill: 'Hillary maakte me sprakeloos'

Bill Clinton spreekt voor de 8ste keer op rij de Democratische Conventie toe. Hij maakt duidelijk waarom hij teruggevraagd wordt. Hij brengt het privéverhaal van hun vrijage, en weeft er het engagement van Hillary door.

Hij zag haar voor het eerst in 1971. Hij kon zijn ogen niet van haar afhouden. Ze zei: "Kijk, als je naar me gaat blijven staren, en nu ik terugstaar, zouden we ten minsten mekaars naam moeten weten. Ik ben Hillary Rodham. Wie ben jij?"

"Ik was zo onder de indruk en verrast, en of je me nu geloof of niet - op dat moment was ik sprakeloos".

Vertellen, alsof het voor een kampvuur gebeurt, maar met miljoenen toeschouwers.

Hij had drie pogingen nodig alvorens ze ermee instemde met hem te trouwen. Ondertussen was ze "altijd de dingen beter aan het maken". Voor kinderen, voor migranten, voor gehandicapten, voor zwarten.

Maar dan lukte het. "Ik huwde mijn beste vriend".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bill Clinton wordt aangekondigd

Na een serie sprekers die Hillary Clinton hebben bewierookt inzake buitenlandse ingrepen, actie tegen de vrouwenhandel, actie tegen kernwapens, etc., draait nu een film waarin haar echtgenoot wordt voorgesteld, ex-president Bill Clinton.

Hij was tot januari 2001 president maar voor jongere kiezers is hij grotendeels een onbekende.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Overzicht: protestactie van Sanders-delegates

Onmiddellijk na de nominatie van Hillary Clinton begonnen zowat 100 Sanders-delegates een protestactie. Ze zien geen heil in de partijkandidaat, ze vinden dat ze monddood gemaakt werden door de partijtop en ze eisen dialoog.

Lees er hier over.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump en Fox News: waarom praten Democraten niet over terrorisme?

Terwijl de Conventie loopt, wordt Donald Trump geïnterviewd door Bill O'Reilly van Fox News. Het gesprek gaat er grotendeels over dat terreur en IS tot dusver niet ter sprake zijn gekomen op de Democratische Conventie. Zeventig procent van de Amerikanen denkt, volgens peilingen, dat het de slechte kant opgaat met de VS, onder meer ten gevolge van de terreurdreiging.

Er zijn nog twee dagen Conventie op komst, er is nog tijd, maar het is inderdaad tot dusver een niet aangeroerd thema wat, gelet op de actualiteit, toch enigszins bevreemdend is.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Moeders getuigen over kinderen die omkwamen bij politiegeweld

Wat er ook van dat protest zij, dit is een indrukwekkend moment in de zaal.

De moeders van bekende slachtoffers van politiegeweld komen getuigen:

Geneva Reed-Veal, de moeder van Sandra Bland, die stierf in gevangenschap nadat ze onterecht gearresteerd was, Sybrina Fulton, moeder van Trayvon Martin, doodgeschoten, Lucy McBath, moeder van Jordan Davis "die werd neergeschoten omdat hij zijn muziek te luid had gezet", maar ze wordt nog elke dag wakker terwijl ze erover tobt hoe ze hem kan opvoeden, Gwen Carr, moeder van Eric Garner, omgekomen door verstikking, Cleopatra Pendelton, moeder van Hadiya Pendleton, Maria Hamilton, moeder van Dontre Hamilton, Lezley McSpadden, moeder van Michael Brown, de ongewapende 18-jarige die in Ferguson een confrontatie met een agent niet overleefde, Wanda Johnson, moeder van Michael Grant.

Ze zijn verenigd onder de naam 'Mothers of the Movement'.

"We zouden jullie willen verlaten met wat God ons gegeven heeft: sterkte, liefde en vrede".

In een advertentie, die liep ten tijde van de voorverkiezing in South Carolina, noemde Hillary Clinton de namen van deze slachtoffers. De moeders hebben dat geapprecieerd.

Andra Day zingt nu Rise Up. Kippenvel in de zaal. Sommigen roepen: Black Lives Matter.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Actie in de perstent is afgelopen'

Volgens The Guardian, die er zelf een redacteur heeft, is de actie van Sanders-supporters in de perstent afgelopen. Dit is op dit ogenblik een verhaal van twee conventies. Binnen wordt Hillary Clinton onversneden bejubeld, buiten staan Sanders-delegates die haar voor geen haar vertrouwen. De schattingen over het aantal manifesterende delegates lopen uiteen. De twee kampen tonen op dit ogenblik enthousiasme.

Binnenin de zaal weerklinkt luide gospel en getuigen vervolgens moeders over hun bij politiegeweld omgekomen kinderen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders-supporters verlaten boos de zaal

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders-supporters voeren actie in mediacentrum

Een deel van de Sanders-supporters is naar een perstent afgezakt, waar ze een geïmproviseerde actie houden. Dat meldt The Guardian, die een redactiepool in de tent heeft.

De Sanders-delegates zijn gefrustreerd over de gang van zaken. Ze hadden meer protest willen ventileren tijdens de verkiezingsprocedure. Het is niet duidelijk of ze concrete eisen hebben, behalve deze ene: ze willen een gesprek met de partijleiding.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders-aanhang heeft de zaal verlaten

Sinds Bernie Sanders de nominatie van zijn rivaal officieel maakte, is de Hillary Clintonshow begonnen. Haar verdiensten worden uit de doeken gedaan. De Sandersaanhang heeft zich koest gehouden tijdens de stemming, maar heeft er blijkbaar niet veel zin in om de genomineerde te zien bejubelen. Er zijn grote lege plekken in de zaal.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bill Clinton als top of the... Bill, met dosis Hollywood

Gisteren was het drummen voor het drukbekeken tijdsegment tussen 22 en 23 uur (4 en 5 uur in de Belgische ochtend). Vanavond kan Bill Clinton dat segment vullen, met naar verwachting een lofzang op zijn echtgenote.Daarnaast komen onder meer een serie actrices aan het woord (Elizabeth Banks, Lena Durham, Debra Messing, Meryl Streep) en zal Alicia Keys zingen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vooral veel tranen, naast gejuich

Er was gefluit. Sommigen riepen 'neen'. Er waren veel tranen. Maar over het algemeen leek de zaal op het moment dat Sanders Hillary Clinton hielp nomineren eensgezinder dan gisteren voor mogelijk gehouden werd.

Er komt meteen een domper op die sfeer als Terry McAuliffe het woord krijgt om Hillary te prijzen. McAuliffe is de gouverneur van Virginia, en sinds jaar en dag een vriend van de Clintons. Hij worstelt met beschuldigingen van corruptie en is de laatste die de Sandersaanhang (en wellicht een deel van de Clintonaanhang) nu wil horen.

Hij houdt het gelukkig kort.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders vraagt om de regels op te schorten en Hillary te nomineren

Twee uur van roll call heeft dit als hoogtepunt. Na een jubelend en verenigd applaus, een staande ovatie, roept Bernie Sanders op om de regels op te schorten en Hillary Clinton meteen te nomineren. Dat voorstel wordt met gejuich bekrachtigd. Enig gefluit is te horen, maar het is niet duidelijk hoeveel protest er nog in dat gefluit aanwezig is.

Buiten zijn de Sanders-supporters vastberaden niet voor Clinton te stemmen, maar binnen lijkt de eenheid grotendeels hersteld.

Conventievoorzitter Marcia Fudge laat weten dat Clinton de delegates bedankt en donderdag de nominatie zal aanvaarden.

De einduitslag is: 2.842 delegates voor Hillary Clinton, 1.865 voor Bernie Sanders.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Scenario gewijzigd: Sanders spreekt namens Vermont

Eerst werd gesuggereerd dat Bernie Sanders en Vermont Hillary Clinton aan haar meerderheid zouden helpen, maar nu blijkt dat Vermont als laatste aan de beurt komt. Sanders zal namens Vermont praten, verwacht men nu.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton heeft de meerderheid

South Dakota helpt Hillary Clinton aan de meerderheid. De eerst vrouw wordt genomineerd als presidentskandidaat van een grote partij in de VS.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

2.382 delegates nodig voor meerderheid

We zitten op een zucht van de meerderheid. Vermont, de staat van Sanders, mag volgens het vastgelegd scenario de stemmen toekennen, die Clinton aan een meerderheid helpen.

Hillary zit op dit ogenblik aan 2.334 delegates.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton schrijft geschiedenis

Oregon is nu aan de beurt, en met elke staat komt Hillary Clinton dichter bij de meerderheid aan delegates en de nominatie van de Democratische Partij. Ze wordt zo dadelijk de eerste vrouwelijke genomineerde presidentskandidaat van een grote partij in de VS. 8 jaar nadat ze de eerste zwarte presidentskandidaat nomineerden, schrijven de Democraten opnieuw geschiedenis.

De opwinding is kleiner, onder meer bij jongere vrouwen, die het vanzelfsprekend vinden dat een vrouw genomineerd wordt. Voor oudere vrouwen is dit het einde van een heel lange weg en een heel lange strijd..

De volgende president, eventueel Hillary, zal in 2020 de viering van 100 jaar vrouwenstemrecht in de VS voorzitten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vreemde procedure

We zagen het vorige week bij de Republikeinen, we zien het nu bij de Democraten. De staten geven de resultaten van de voorverkiezing door. Op zich is er geen twijfel over het eindresultaat, maar de staten staan even in het zonnetje. De meeste staten zeggen iets lovend over Sanders.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Larry Sanders geeft stem aan broer Bernie: 'Onze ouders zouden trots zijn'

Namens de Democraten uit het buitenland geeft broer Larry Sanders zijn stem aan Bernie. Hun ouders, die jong stierven, zouden trots zijn op hun zoon, zegt hij, wenend.

"Ze hielden van hem".

"Het is met grote fierheid dat ik mijn stem aan Bernie Sanders geef".

Bernie heeft moeite om zijn tranen te bedwingen.

Uiteindelijk gaan 10 van de 17 stemmen uit het buitenland naar Sanders.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Californië zorgt voor kabaal

Het resultaat van Californië zint de Sanders-aanhang niet omdat Clinton aan de vooravond van die verkiezing al tot eindoverwinnaar werd uitgeroepen in persberichten. Volgens het Sanderskamp bleef daarna een deel van de eigen aanhang thuis.

Van 551 delegates gingen er 330 naar Clinton. Gouverneur Brown leest het resultaat voor. Er wordt 'Hillary' gescandeerd maar beteuterde gezichten tonen de verdeeldheid.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Alabama: 50 stemmen voor Clinton, 9 voor Sanders

Alabama komt als eerste staat aan de beurt. Er zijn 60 stemmen te verdelen, maar een van die 60 wordt om onduidelijk reden niet toegekend. 50 voor Clinton en 9 voor Sanders.

Hillary Clinton won met grote voorsprong in de zuidelijke staten. Sanders vond die zuidelijke resultaten niet billijk, omdat de zuidelijke staten in november naar Republikeinen zullen gaan. Hij vond dat het grote gewicht van die staten in de Democratische voorverkiezingen niet verantwoord was.

Met de stemmen van Vermont, de staat van Sanders, zal geschoven worden zodat deze staat Hillary Clinton aan haar officiële meerderheid helpt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Voorzichtig 'Bernie'-geroep tijdens aanprijzingen van Hillary

De feitelijke stemming per staat begint.

Tijdens de aanprijzingen van Hillary wordt 'Bernie' gescandeerd, maar het is zacht en kortstondig.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders: gemengde gevoelens?

Bernie Sanders zit in de zaal. Hij hoort de aanprijzingen van zijn aanhangers. Voor hij aan deze campagne begon, stond hij bekend als een knorpot. In de loop van de campagne is hij ontdooid, maar nu heeft hij het moeilijk. Hij glimlacht afgemeten. Hij moet er toch ook aan denken met hoe weinig verschil hij verslagen werd: hij behaalde 47 procent van de verdiende delegates.

Hij krijgt drie sprekers die zijn lof zingen, en niet twee zoals eerder aangekondigd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Het nominatieproces begint

Er is officieel 2 uur voorzien voor het nominatieproces en de roll call. Eerst mogen 2 Sandersaanhangers en 3 Clintonsupporters hun kandidaat aanprijzen. Tulsi Gabbard, lid van het Huis van Afgevaardigden uit Hawai, komt Sanders aanprijzen.

"Omdat deze beweging op liefde gestoeld is, kan ze niet gestopt of verslagen worden", zegt ze onder meer. Ze citeert ook Mahatma Gandhi: een kleine groep vastberaden mensen kan de geschiedenis veranderen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ex-senator Tom Harkin leert de zaal het teken voor 'Amerika'

De eerste spreker van de dag is Tom Harkin, gewezen senator voor Iowa, die 26 jaar geleden de drijvende kracht was achter de mindervalideitswet.

Hij leert de zaal het teken voor 'Amerika', vervlochten handen die een draaibeweging maken, en maakt dat teken tot symbool voor de campagne van Hillary Clinton. De zaal is helemaal mee.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Zitting geopend zonder boegeroep

Marcia Fudge, de voorzitter van de Conventie, moest gisteren moeite doen om door boegeroep heen te praten. Vandaag zwaait ze zonder probleem met de voorzittershamer. De sessie start, met onder meer het volkslied.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Hell no, DNC, we won't vote for Hillary'

Ook aan het metrostation langs het Wells Fargo Center waar heel binnenkort de roll call (stemming) wordt gehouden waarbij Hillary feitelijk verkozen zal worden tot Democratische presidentskandidaat, zijn minder manifestanten op de been dan gisteren. Ze scanderen: "Hell no, DNC, we won't vote for Hillary". DNC staat voor de partijleiding van de Democraten.

De houding is niet veranderd, ze wordt alleen door minder manifestanten verwoord.

Een Sanders-delegate uit San Diego, Californië, verwacht dat het binnen orderlijker zal verlopen dan gisteren, maar helemaal zeker is ze niet. En zijzelf is er het hart van in, zegt ze. Ze toont haar bord: 'Bernie is onze enige hoop'.

rr
© rr
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Protesten op een lager pitje - 'We hebben geen stemadvies nodig'

Gisteren werd de binnenstad overspoeld door Sanders-manifestanten. Vandaag is het protest nog altijd aanwezig maar minder massaal.

Gesprekken met die resterende Sanders-supporters levert dit op: ze zijn nog altijd dol op Bernie Sanders, maar ze volgen hem niet in zijn oproep om op Hillary te stemmen. "Dit is Amerika", aldus Umberto, een supporter uit Seattle. "We zijn groot genoeg om ons eigen stemgedrag te bepalen. Er is zoveel dat ik niet verteerbaar vind bij Hillary - waarom accepteerde ze voor haar stichting 25 miljoen van de Saudi's, bijvoorbeeld. Dat is een heleboel geld. Wat beloofde ze in ruil? Wie weet met welke belangen ze allemaal rekening houdt? Ik denk niet dat mijn belang op de eerste plaats komt bij haar".

rr
© rr
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Op de planning voor vandaag

A Lifetime of Fighting for Children and Families, dat is het thema voor vandaag. Opnieuw komen een aantal gewone Amerikanen met sterke verhalen spreken, die Hillary tijdens haar carrière ontmoette. Enkele voorbeelden zijn Anton Moore, die aan wapenpreventie doet voor jongeren, en Dynah Haubert, een advocaat die voor andersvaliden werkt en hen meer wil leren over hun rechten en hoe op te komen voor zichzelf.

Dé ultieme headliner is natuurlijk Bill Clinton, oud-president van de Verenigde Staten en echtgenoot van Hillary. Een belangrijke spreker, want ook vandaag begint de roll call, de stemming die Hillary Clinton normaal gesproken aanduidt als Democratische kandidaat. Benieuwd of Clinton de stemming nog een duwtje in de rug kan geven.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Zo was het gisteren: magistrale Michelle

Michelle Obama stond als eerste hoofdspreker van de eerste Conventiedag geprogrammeerd. Haar toespraak werd geschreven door een speechschrijver die in 2008 voor Hillary Clinton werkte en die toen haar verliezerstoespraak neerpende. In 2008 waren de Obama's en de Clintons tegenstanders, en allesbehalve bevriend.

Die meningsverschillen en vijandelijkheden zijn nu weggegomd. Op het moment dat zij ten tonele verscheen, was er geen sprake meer van boegeroep. Zelfs de Sandersaanhang was onder de indruk en gaf de first lady een staande ovatie. Obama leek perfect op haar gemak voor de duizenden toeschouwers - en miljoenen tv-kijkers. Sommige delegates luisterden met open mond en waren tot tranen toe geroerd. Nog enkele citaten:

'Ik word elke dag wakker in een huis dat gebouwd werd door slaven. En ik zie hoe mijn dochters, mooie intelligente jonge zwarte vrouwen, daar in de tuin met hun hond spelen.'

'En door Hillary Clinton zullen mijn dochters en al onze zonen en dochters het normaal vinden dat een vrouw president van de VS kan zijn.'

'Laten we ons dus door niemand vertellen dat dit land niet groot is. Dat we het om de een of andere reden opnieuw groot moeten maken. Want op dit ogenblik is dit het grootste land ter wereld.'

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Zo was het gisteren: Bernie bedaart

De eerste dag van de Democratische Conventie begon onder een slecht gesternte. Duizenden Bernie Sandersaanhangers, anarchisten en groene kiezers betoogden voor de senator uit Vermont en tegen Hillary Clinton. 'Trump is het tegenovergestelde van wat we willen. En Hillary is ongeloofwaardig. We zoeken een alternatief', klonk het bij hen.

Het was dus uitkijken naar Sanders' speech op de Conventie. Vooraf suste hij zijn aanhangers al. 'Ik vraag jullie als een persoonlijke gunst voor mij niet deel te nemen aan protest in de zaal', sms'te hij. 'De Sanders-beweging wordt geschaad door dit soort gedrag', schreef hij in zijn uitgebreidere mededeling.

In de afsluitende toespraak van de avond probeerde Sanders uiteen te zetten waarom zijn aanhang niet aan de zijlijn mag blijven en waarom die, zoals hij, Hillary Clinton moet ondersteunen. Op allerlei gebieden zal ze beter zijn dan Trump, en in de richting gaan van wat de Sanderscampagne voorstond, argumenteerde hij, onder meer inzake betaalbaar hoger onderwijs, gezondheidszorg en het opbreken van de banken.

Maar Sanders, die met een staand applaus van drie minuten werd ontvangen, kreeg tijdens zijn toespraak gaandeweg minder en minder applaus. Na afloop was vooral de Clintonaanhang blij met wat hij had gezegd. Eén ding zei hij niet: dat Hillary verdiend de nominatie gewonnen had, of zelfs maar dat ze gewonnen had.

BELGA
© BELGA
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

What a difference a speech makes?

In de ochtend gaf Sanders een toespraak waarbij hij uitgefloten werd door zijn eigen aanhang toen hij zei dat hij Hillary Clinton ondersteunde. Vannacht kon hij na een grandioos beginapplaus zijn redenering uit de doeken doen. Het enthousiasme bij zijn aanhang werd gaandeweg minder, al was het boegeroep beperkt.

Vanmorgen was de toon op de pro-Sandersbetogingen: we zullen onze stem nooit of te nimmer aan Hillary geven. Vraag is of Sanders hen met zijn Conventietoesprtaak op andere gedachten heeft gebracht. Hij heeft het geprobeerd. Hij heeft de voordelen van Hillary genoemd, hij heeft gezegd dat het geen tijd is om langs de zijlijn te staan.

Maar zijn aanhang is niet vergeten wat hij tijdens de campagne vertelde: dat ze een speelbal is van de grote belangen, die haar financieren. Zijn aanhang, of dan toch de aanhang die in Philadelphia komt demonstreren, is niet geneigd dat te vergeten of vergeven.

Maar: de woede van de Sanders-delegates, die bij het begin van de eerste dag te horen was in de Conventiezaal, was tegen het einde wat weggeëbd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Ik ben fier om aan haar zijde te staan'

"Het is geen geheim dat Hillary Clinton en ikzelf het over een aantal zaken oneens zijn. Daar draait democratie om. Maar ik ben blij jullie te vertellen dat we bij verre het meest progressieve programma geproduceerd hebben uit de geschiedenis van de Democratische Partij".

"Ik ken Hillary Clinton al 25 jaar. Ik herinner me haar als een grote first lady, die brak met het verleden in die rol, en waarbij ze vocht voor universele ziekteverzekering. Ik diende met haar in de Senaat, en leerde haar kennen als een vurige pleitbezorger van kinderrechten".

"Hillary Clinton zal een uitstekende president zijn en ik ben fier dat ik hier vanavond met haar sta".

Het beginapplaus was monumentaal. Aan het einde van de toespraak is er veel minder applaus en is ook enig boegeroep te horen.

De Clintonaanhang is blij met de toespraak, de Sandersaanhang minder.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Hillary Clinton moet de volgende president worden'

Sanders legt uit wat Obama allemaal verwezenlijkt heeft, in moeilijke omstandigheden na de bankencrisis, maar zegt dat verdere stappen nodig zijn.

Om die maatregelen te realiseren "moet Hillary Clinton de volgende president van de VS worden. De keuze is zelfs niet nipt".

Er is applaus en geen boegeroep. Maar het applaus is gematigd, en sommigen lijken hun adem in te houden.

Even later wijst Sanders zijn achterban terecht.

"Als jullie niet geloven dat deze verkiezing belangrijk is, als jullie denken dat jullie ze kunnen overslaan, bedenk dan even welke rechters Donald Trump zou nomineren voor het Hooggerechtshof en wat die zouden doen voor vrijheden, gelijke rechten en de toekomst van ons land".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Dit ging nooit over Hillary Clinton'

"Laat me zo helder zijn als ik kan zijn. Deze verkiezing gaat niet, en is nooit gegaan, over Hillary Clinton, of Donald Trump, of Bernie Sanders of om het even welke andere presidentskandidaat. Deze verkiezing draait niet om politieke roddel. Ze draait niet om peilingen. Niet over campagnestrategie. Of over fundraising. Het draait niet over alle dingen die de media zo intensief bespreken."

"Deze verkiezing draait om - en dat hoort zo - de noden van de Amerikanen en het soort toekomst dat we willen scheppen voor onze kinderen en kleinkinderen".

"De verkiezing draait erom de 40 jaar durende neergang van de middenklasse te beëindigen, en de realiteit dat 47 miljoen mannen, vrouwen en kinderen in armoede leven. Het draait erom dat we begrijpen dat als we niet optreden de jongere generatie een lagere levensstandaard zal hebben dan hun ouders".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Niemand is meer ontgoocheld dan ik'

"Ik begrijp dat vele mensen in deze Conventie en in het land ontgoocheld zijn over het eindresultaat van het nominatieproces. Ik denk dat het billijk is te zeggen dat niemand meer ontgoocheld is dan ik". Maar we hebben historische dingen gerealiseerd, zegt Sanders ook.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bernie Sanders bedankt zijn aanhang

Sanders bedankt onder meer 2,5 miljoen mensen die geld gegeven hebben, met in totaal 8 miljoen bijdragen voor een gemiddelde bedrag van 27 dollar.

Hij dankt de 13 miljoen "Amerikanen die voor de politieke revolutie hebben gekozen", waardoor hij 46 procent van de verdiende delegates behaalde. 1.846 delegates om precies te zijn. Hij dankt zijn staat, Vermont, en zijn vrouw en kinderen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders bedolven onder donderend applaus

Na een introductie met een Amerika-clip en met het gelijknamig lied van Simon and Garfunkel, moet Sanders moeite doen om het applaus te doen eindigen. Een unanieme staande ovatie legt hem het zwijgen op.

Het is een eer hier vanavond te zijn, probeert hij te zeggen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Elizabeth Warren: 'Trump pookt de angst en haat aan'

Senator Elizabeth Warren, een favoriet van de linkerzijde die pas recent voor Hillary Clinton gekozen heeft, voert sindsdien een offensief tegen Trump.

"Trump denkt dat hij stemmen kan winnen dat de vlammen van angst en haat aan te poken. Door buur tegen buur op te zetten. Door jullie ervan te overtuigen dat het echte probleem in Amerika de mede-Amerikanen zijn - mensen die er niet zoals jij uitzien, of niet praten als jij, of niet geloven zoals jij".

Dat is de oude politiek van verdeel en heers, waarbij de machtigen hun eigen ding kunnen blijven doen.

De speech is wellicht niet gisteren geschreven, maar het komt toch wat wrang over na de e-maillekken, waarbij topleden van de partij overwogen om het (on)geloof van Sanders uit te spelen in zijn nadeel.

En er weerklinken, weliswaar zachte protesten uit de zaal. "We dachten dat je met ons was". Of: "Goldman Sachs", een verwijzing naar de Wall Street bank die Hillary Clinton rijkelijk heeft betaald (675.000 dollar) voor drie toespraken.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Michelle Obama bis: 'Elke dag word ik wakker in een huis gebouwd door slaven'

Michelle Obama eindigt emotioneel - dat wil zeggen, toehoorders krijgen tranen in de ogen.

"Ik word elke dag wakker in een huis dat gebouwd werd door slaven. En ik zie hoe mijn dochters, mooie intelligente jonge zwarte vrouwen, die in de tuin met hun hond spelen."

"En door Hillary Clinton zullen mijn dochters en al onze zonen en dochters het nu normaal vinden dat een vrouw president van de VS kan zijn."

"Laten we ons dus door niemand vertellen dat dit land niet groot is. Dat we het om de een of andere reden opnieuw groot moeten maken. Want op dit ogenblik is dit het grootste land ter wereld".

Er is geen boegeroep meer te horen. Luid applaus van een unaniem rechtstaand publiek.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Staande ovatie voor Michelle Obama: 'Als zij de lage weg kiezen, gaan wij hoog'

Michelle Obama die enthousiast staand applaus opwekt, waarbij mensen in het publiek met open mond luisteren.

De president en wie we verkiezen, zegt ze, "geeft de mogelijkheid om onze kinderen vorm te geven voor de volgende 4 of 8 jaar van hun leven". In die zin "gaat het niet over Democratisch of Republikeins. In deze verkiezing is er maar één persoon die ik met die verantwoordelijkheid vertrouw, en dat is onze vriend Hillary Clinton". "I'm with her", zegt ze, de slogan van Clinton herhalend.

Tussendoor geeft ze ook enkele steken naar Trump en steekjes naar de Sandersaanhang (8 jaar geleden mokte Clinton niet toen ze door Barack Obama werd verslagen).

"Hoe we uitleggen dat als iemand wreed is en als een bullenbak handelt, dat je dan niet naar hun niveau zinkt. Neen, ons motto is: als zij de lage weg kiezen, gaan wij hoog".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Blll Clinton, Jesse Jackson en Bernie Sanders in het publiek

Af en toe zoemen de camera's in op het publiek, en vinden ze bekende gezichten. Gewezen president Bill Clinton zit in de zaal, en de gewezen presidentskandidaten Jesse Jackson en Bernie Sanders zijn in het publiek aanwezig.

Intussen hekelen sprekers Donald Trump. Een vrouw met hersenverlamming hekelt zijn gespot met een gehandicapte reporter. "Ik heb medelijden voor iemand met zoveel haat in het hart".

Cory Booker, senator uit New Jersey, die in de running was om kandidaat vicepresident te worden, gaat dan weer in op de zakenpraktijken van Trump, en op zijn gespot met John McCain, de senator-veteraan, die in Vietnam gemarteld werd. Trump argumenteerde dat een echte held wat hem betreft niet gevangen genomen wordt.

Nu is een vrouw aan het woord die gepluimd is door Trump University.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Paul Simon zingt Bridge over Troubled Water

Paul Simon, wiens lied America gebruikt werd door Bernie Sanders in diens meest opvallende advertentie, zingt nu Bridge over Troubled Water - een lied dat in de oorspronkelijke versie gedragen werd door de stem van Art Garfunkel maar dat met de nu wat onzekere stem van Simon ook indruk maakt.

De inleiding was ook aardig. Senator Al Franken, vroeger komiek bij Saturday Night Live, en Sarah Silverman, nog altijd komiek, moesten de tijd vullen om het podium klaar te maken. Silverman, een vroege Sanders-supporter, prijs Hillary, als misschien de eerste persoon die overgekwalificeerd is om president te worden.

"Je bent ridicuul" roept ze "Bernie of Bust" mensen toe, die haar loftuiting uitfluiten.

Wat een nieuwe golf van "Bernie"-geroep opwekt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Politierapport: geen arrestaties, 55 bekeuringen, 17 gehospitaliseerd

Er zijn 55 mensen bekeurd wegens verstoring van de openbare orde nadat ze hadden geprobeerd door politieversprerringen te komen. Niemand werd gearresteerd. 41 mensen werden behandeld voor hitteaandoeningen. 17 van hen werden uit voorzorg naar een ziekenhuis overgebracht.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Boegeroep lijkt uitgestorven

Of het met de oproepen van Sanders te maken heeft, met sprekers die de aandacht gaande houden, of gewoon met uitputting - het boegeroep, en de gescandeerde steun aan Bernie Sanders, zijn niet meer te horen. Ook de protestborden zijn weggezakt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De oorspronkelijke advertentie met Karla Ortiz: 'moedig'

Voor wie in februari de oorspronkelijke advertentie met Karla Ortiz gemist heeft. Dit is ze. Ze ging onder de titel 'Brave', 'moedig'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Karla Ortiz steelt de show - en eindelijk geen boegeroep

Ze vormde een onderdeel van een advertentie van Hillary Clinton: Karla Ortiz, een 11-jarig meisje dat in Las Vegas geboren is uit illegaal in het land verblijvende ouders. Ze legde tijdens een bijeenkomst in Nevada haar zorgen voor aan Clinton - dat zijzelf in het land zou kunnen blijven, maar dat haar ouders gedeporteerd zouden worden. Clinton beloofde dat ze er als president voor zou zorgen dat haar ouders niets overkwam. Ortiz moest de zorgen van een 11-jarige kunnen hebben, aldus Clinton.

Nu komen Karla en haar moeder Clinton verdedigen. Karla zegt dat ze advocaat wil worden om mensen zoals haar ouders te kunnen helpen.

Menige delegate verpinkt een traan, en voor een keer weerklinkt onversneden applaus.

Dit wordt een grote breuklijn tussen de campagnes van Clinton en Trump - Trump staat deportatie van illegale migranten voor, voor Hillary moet slechts een heel klein deel van naar schatting 11 miljoen illegaal in het land verblijven mensen vertrekken - alleen degenen die zware criminele feiten hebben gepleegd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Zelfs Demi Lovato krijgt Bernie-aanhang niet stil

Demi Lovato, die zelf kampt met geestesziekte, breekt een lans voor Hillary Clinton die een plan heeft om behandeling makkelijker te maken. "We kunnen beter doen", zegt ze, over de huidige situatie, waarbij vele mensen geen zorg krijgen, onder meer omdat die te duur is. Ze roept op voor Clinton te stemmen - opnieuw klinkt geboe op van de Sanders-delegates, die de naam 'Bernie' scanderen.

Lovato zingt vervolgens Confident (What's wrong with me?).

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mediatenten geëvacueerd tijdens onweer

Het was na het loodzware weer van de voorbije dagen geen grote verrassing, maar de storm, die hopelijk koelte brengt, en regen, brengt ook wind. De mediatenten zijn geëvacueerd, volgens C-SPAN.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sterren van de avond: Paul Simon, Demi Lovato, Eva Longoria, Sarah Silverman

Het gaat niet alleen om de sprekers, de Democraten weten ook topentertainers te strikken. Daarbij Demi Lovato, Sarah Silverman, Eva Longoria en Paul Simon. Actrices Longoria en Silverman zullen misschien kortstondig spreken. Lovato en Simon zullen optreden. Paul Simon en Sarah Silverman ondersteunden Bernie Sanders, Demi Lovato en Eva Longoria ondersteunen Hillary Clinton.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Marcia Fudge gaat duel met Sanders-aanhang aan

Marcia Fudge, voorzitter van de Conventie ter vervanging van Debbie Wasserman Schultz, ging tijdens haar toespraak in duel met Sanders-aanhangers. "Excuseer me", riep ze. "Jullie kennen me niet". Ze zou billijk zijn, beloofde ze. "Ik wil dat jullie respectvol tegenover mij zijn, ik zal respectvol zijn voor jullie".

Het Sanders-protest ging tijdelijk naar beneden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Te veel sprekers voor te weinig plaats

The New York Times raakt een probleem aan van deze Conventie: te veel kwalitatief hoogstaande sprekers drummen om de aandacht. Bij de Republikeinen waren het de kinderen van Trump, en zijn echtgenote, die topplaatsen kregen.

Bij de Democraten zijn er te veel sprekers voor de avondsessie en met name voor het segment tussen 22 en 23 uur (4 en 5 uur in de Belgische ochtend), wanneer behalve de nieuwszenders ook andere, grotere zenders overschakelen naar de Conventie.

Vannacht zijn er drie kandidaat-sprekers voor dat ene uur. Bernie Sanders, Michelle Obama en Elizabeth Warren, de linkse senator uit Massachusetts die tot hoofdspreker is gepromoveerd.

Wie er uiteindelijk in dat gegeerde uur terechtkomt, hangt ook af van vertragingen. Afwachten, zodoende.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Gedonder in Philadelphia

Zonder enige symboliek: het dondert in Philadelphia. Voor morgen wordt iets koeler weer voorspeld als gevolg van de regen die vannacht moet vallen. De manifestanten aan de Wells Fargo Arena kunnen onder meer schuilen in een metrostation.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sussende ex-woordvoerder van Sanders: 'Niemand heeft Bernie bestolen'

Symone D. Sanders, tot voor kort woordvoerder van de campagne van Bernie Sanders (geen familie) probeert in een serie tweets de Sandersaanhang te overtuigen dat hun kandidaat eerlijk verloren heeft van Hillary Clinton.

Buiten zijn manifestanten het daar niet mee eens.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Partijprogramma goedgekeurd

Ondanks al het boegeroep is het partijprogramma goedgekeurd. De partij heeft dat strategisch aangepakt, door Sanders-aanhangers het programma te laten voorstellen. De onmiddellijke afwijzing van het TPP, het vrijhandelsakkoord voor landen rond de Stille Zuidzee, is dus definitief niet in het partijprogramma opgenomen.

Het boegeroep neemt af - niet duidelijk of dat is omdat de roepers moe worden, dan wel omdat de oproepen van Bernie Sanders effect krijgen. Ook zijn woordvoerder doet nu oproepen tot kalmte.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump: de supporters van Sanders zijn welkom bij mij

Terwijl nu een pro-Sandersspreker het woord voert, en oproept om Clinton te verkiezen, stuurt Donald Trump een serie tweets de wereld in.

"Terwijl Bernie het gevecht voor het volk helemaal heeft opgegeven, verwelkomen wij alle kiezers die een betere toekomst voor onze arbeiders willen".

"Clinton heeft de Berniekiezers verraden. Kaine (haar kandidaat vicepresident) ondersteunt TPP, zit in de zak van Wall Street en stemde voor de oorlog in Irak".

Bernie Sanders "kreeg NIKS voor al de tijd, energie en geld".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De techniek om niet onderbroken te worden: Hillary Clinton niet vermelden

De vroege sprekers hebben het lastig om het publiek te overstemmen.

Elijah Cummings, doorgaans een getalenteerd orator, kan zich ternauwernood verstaanbaar maken. Het Congreslid uit Maryland vermeldt zowel Hillary Clinton als Bernie Sanders. De naam van Clinton wordt nog altijd op boegeroep onthaald.

De Conventie is duidelijk niet gestart zoals de partijleiding of Clinton het wensten. Nadat ze officieel de steun van Bernie Sanders kregen, dachten ze dan diens aanhang zou volgen.

Het TPP, het nieuwe vrijhandelsakkoord, is een van de punten waar de partij Bernie Sanders niet is gevolgd. Zijn delegates concentreren hun afkeuring op dat TPP.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders: beweging wordt beschadigd door boegeroep, dit helpt Trump

Bernie Sanders maakt overuren om te proberen zijn aanhang te kalmeren.

Hij stuurt, meldt The Washington Post, na de eerdere sms een hele boodschap uit met de bedoeling de protesten in de zaal en zijn delegates te kalmeren.

Enkele citaten:

"Gedurende deze Conventie vertegenwoordigen jullie niet alleen de 13,3 miljoen mensen die op onze campagne gestemd hebben. Jullie vertegenwoordigen ook de toekomst van onze beweging. Ik vraag jullie om dat in het achterhoofd te houden tijdens de Conventie. Onze geloofwaardigheid als beweging zal beschadigd worden door boegeroep, het toedraaien van de rug, boos opstappen of andere gelijkaardige manifestaties. Dat is wat de grote media willen. Dat is wat Donald Trump wil. Maar dat is niet wat de progressieve beweging in dit land zal vooruithelpen".

"Ik weet dat iedereen gefrustreerd is, vooral door de recente onthullingen over e-mails. Maar als een gevolg van deze onthulling werd Debbie Wasserman Schultz tot ontslag gedwongen. Dat is een heel positief teken."

"We hebben in het afgelopen jaar grote vooruitgang geboekt. Laten we voortwaarts verdergaan".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders: als persoonlijke gunst, houd op met protest

Bernie Sanders heeft zijn delegates opgeroepen om hun protesten in de zaal te stoppen. Hij stuurde hen een sms, die voorlopig nog niet wordt gevolgd:

"Ik vraag jullie als een persoonlijke gunst voor mij niet deel te nemen aan protest in de zaal".

De partijleiding heeft een verontschuldiging uitgestuurd naar Sanders en zijn aanhang over de "onverschoonbare" e-mails, waarin de partij Hillary Clinton lijkt te bevoordelen en medewerkers zoeken naar manieren om Sanders in diskrediet te brengen..

"In naam van de partijleiding willen we diepe en oprechte excuses sturen naar senator Sanders, zijn supporters en naar de hele Democratische Partij voor de onverschoonbare opmerkingen die per e-mail gemaakt zijn".

De mededeling wordt ondertekend door onder meer waarnemend voorzitter Donna Brazilen maar niet door uittredend voorzitter Debbie Wasserman Schultz.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Heisa en boegeroep uit de zaal overstemt sprekers

Op dit ogenblik is het verbaal geweld uit de zaal luider dan wat op het podium wordt gezegd. Vooral Californië laat zich gelden met een spandoek tegen het TPP, het Trans-Pacific Partnership, een vrijhandelsakkoord voor landen rond de Stille Zuidzee. Sanders was resoluut tegen, Clinton, die het akkoord hielp onderhandelen, is recent ook min of meer tegen, maar president Obama, die het akkoord heeft afgesloten, blijft het verdedigen.

De groep uit Californië heeft ook andere grieven. Onder meer dat Hillary haar overwinning verklaarde op de dag voor er in Californië werd gestemd, en dat daardoor het aantal kiezers in de staat lager bleef.

Tot dusver wekt elke vermelding van de kandidaat, Hillary Clinton, boegeroep op.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

CNN: topoverleg om protest in de zaal te voorkomen

Volgens CNN is er topoverleg aan de gang tussen de kampen van Clinton en Sanders om zaalprotest te voorkomen. Sanders heeft volgens de zender een sms verstuurd naar zijn delegates om ze tot kalmte te bewegen. Maar vele delegates voelen zich nog altijd in de wiek geschoten over de e-mails van de partijtop.

Vanochtend werd Sanders door een deel van zijn eigen aanhang uitgefloten toen hij zijn steun aan Hillary Clinton herbevestigde.

Ook aan de ingang van de arena wordt het protest meer verhit (als dat mogelijk is bij deze temperaturen, 36 graden in de schaduw of daaromtrent).

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Hillary spuwt op ons'

Sandersaanhangers die in massaal betogen zijn eensgezind in hun afkeer van Hillary Clinton. "Zij spuwt op ons", zegt Jessica, een betoger uit Nevada.

Lees hier reacties van aanhangers, die Bernie niet volgen als hij zijn steun toezegt aan Clinton.

rr
© rr
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ook de opening verloopt niet volgens plan - de hamer wordt vergeten

Stephanie Rawlings-Blake, de belaagde burgemeester van Baltimore, vervangt ontslagnemend voorzitter Debbie Wasserman Schultz verklaart de Conventie voor geopend. Ze vergeet echter met de voorzittershamer te slaan, en moet op haar stappen terugkeren om de opening officieel te maken.

Bernie-supporters roepen de naam van hun kandidaat, waarna Hillary-aanhangers haar naam scanderen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ontslagnemend voorzitter Sandra Wasserman Schultz zal Conventie niet in gang kloppen

Een Amerikaanse partijconventie is ook een stuk traditie, met een voorzitter die de activiteiten met een hamer in gang slaat. Tot vanmorgen leek het erop dat uittredend voorzitter Sandra Wasserman Schultz zowel de hamer zou hanteren als een korte toespraak zou houden. De vrees bij de partijkopstukken was dat de Conventie in dat geval met luid boegeroep van Sandersaanhangers zou starten.

Na een ook al woelige bijeenkomst met partijgenoten uit Florida heeft Wasserman Schultz aangekondigd dat ze "in het belang van een zo positief mogelijke start van de Conventie" de voorzittershamer zal afstaan en doorgeven.

Bernie Sanders reageerde positief: "Haar ontslag opent de mogelijkheid van een nieuwe leiding aan de top van de Democratische Partij, die de kant van werkende mensen zal kiezen".

De vele betogers in de stad zijn minder gepaaid.

Clinton op achterstand in de peilingen

Clinton boet in aan populariteit. 68 procent van de Amerikanen vertrouwt haar niet omdat haar laatste half jaar gevuld was met schandalen. De mensen hebben de indruk dat de 'Clinton-dynastie' machtsmisbruikers zijn.

Sanders roept op voor Clinton te stemmen tegen de "demagoog" Trump

Bernie Sanders heeft opgeroepen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen voor de vroegere First Lady Hillary Clinton te stemmen en tegen de (Republikeinse kandidaat Donald) Trump, die hij een "demagoog" noemde. "Trump is brutaal en een demagoog", zei de "linkse" senator uit Vermont in de marge van de Democratische Conventie in Philadelphia. "Wij moeten Donald Trump verslaan."

Zijn aanhangers riepen "Bernie Bernie" opdat Sanders, die de handdoek in de ring heeft gegooid wat betreft de Democratische nominatie voor het Witte Huis, zich op 8 november onder een ander etiket bij de kiezer zou aanbieden. Maar luidens een tweet van MSNBC hamerde de senator erop dat hij mee geholpen heeft aan de totstandkoming van het "meest progressieve platform dat ooit in de geschiedenis van de Democratische partij is opgesteld". "Wij hebben de agenda opgesteld voor de toekomst van Amerika."

REUTERS
© REUTERS

FBI onderzoekt hacking bij de Democratische Partij

De FBI onderzoekt het hacking-incident bij de Democratische partij in de aanloop naar de Conventie. Dat maakte de Amerikaanse federale recherche maandag bekend. In een korte verklaring luidde het dat de FBI probeert de "aard en de omvang" van de hacking uit te klaren. "Een dergelijke aanval is iets wat wij zeer ernstig nemen."

De klokkenluiderswebsite Wikileaks had vrijdag bijna 20.000 gehackte e-mails gepubliceerd van leden en medewerkers van de Conventie waarop de vroegere First Lady Hillary Clinton de nominatie voor het Witte Huis zou moeten krijgen, en die de campagne van de vroegere minister van Buitenlandse Zaken compromitteren.

Aanhangers van Sanders scanderen 'one down, one to go'

Supporters van Bernie Sanders hebben zich verzameld aan het gemeentehuis van Philadelphia en scanderen 'one down, one to go'. De eerste is Debbie Wasserman Schultz, de voorzitster van de Democratische Partij, die ontslag neemt aan het einde van de Democratische Conventie. Met de 'one to go' doelen de demonstranten op Hillary Clinton.

EPA
© EPA
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Trump beantwoordt vragen op Reddit

Heeft u nog vragen voor Donald Trump? Donderdagnacht kan u ze misschien aan hem stellen. Vanaf 1.30 uur 's nachts - voor de Amerikanen is het dan 19 uur 's avonds - neemt Trump deel aan een AMA (Ask Me Anything) op het bekende forum Reddit.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

De Croo spreekt op Conventie

Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post Alexander De Croo (Open Vld) zal woensdag spreken op een randevent van de conventie, op uitnodiging van het European Liberal Forum. Het gesprek draait rond hoe technologie onze maatschappij verandert. Adriaan Andringa, voormalig communicatieadviseur van de Nederlandse partij D66, zal er ook zijn. Het debat zal gemodereerd worden door James Fontanella-Khan, buitenlandexpert van The Financial Times.

Ook Gwendolyn Rutten en Annemie Neyts, beiden van Open Vld, zullen de honneurs waarnemen in Philadelphia. Bij de andere partijen gaat voorlopig niemand richting de Verenigde Staten. Ook de Republikeinse conventie kon op weinig Vlaamse steun rekenen. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken volgt in november wel ter plaatse de presidentsverkiezing, op uitnodiging van een Congreslid. (Bron: BELGA)

BELGA
© BELGA
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Vandaag op de planning

Vandaag staan er vanaf 14 uur Amerikaanse tijd (20 uur bij ons) bijeenkomsten op het programma rond allerlei minderheden, zoals zwarten, Hispanics en mensen met een beperking. 's Avonds, 's nachts bij ons, is het dan aan de sprekers. Eerst komt Astrid Silva aan het woord. President Barack Obama vermeldde Silva, die als vierjarige van Mexico naar de VS vluchtte, in een speech uit 2011, waarin hij aankondigde massaal illegale immigranten te regulariserenn als een goed voorbeeld.

De twee grote kleppers van vandaag zijn Bernie Sanders en first lady Michelle Obama. Het is vooral uitkijken naar Sanders, die zijn supporters zal moeten sussen na de heisa rond het aangekondigde ontslag van Debbie Wasserman-Schultz. Zij wordt ervan beschuldigd partijdig te zijn geweest in het voordeel van Hillary Clinton.

REUTERS
© REUTERS
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Onze correspondent in Cleveland

In de rand van de Republikeinse Conventie schreef onze correspondent in de VS Rudi Rotthier een sterk achtergrondverhaal over Democraten, Republikeinen en het steeds dieper wordende water tussen hen. Je kunt het volledig hier lezen, maar we geven alvast enkele citaten:

'De groepen verkeren in hun eigen lucht- of zeepbel. Republikeinen vertikken het om iets positiefs over Obama en zeker over Hillary Clinton te zeggen, demonstrerende Democraten vertikken het om iets negatiefs over hun leiders te zeggen. Anarchisten betitelen de zwarte politiecommissaris als Hitler en hebben geen oren naar wie dat een onbetamelijke vergelijking vindt. Er is in die zin geen dialoog, al ontstaat af en toe een scheldpartij, waarbij 'Bikers for Trump' en ook de anarchisten zich uitleven. Doorgaans verloopt alles vrij ontspannen, met een zeker gevoel van kermis, niet in het minst door de verspreide geur van hotdogs.

Van een Republikein: 'Heb je de indruk dat het de goede kant opgaat met de wereld? Zoniet, waarom zou je dan kiezen voor Hillary Clinton? Zij zet het beleid verder dat niet heeft gewerkt. En wat me bevalt bij Trump: hij zegt onder alle omstandigheden hetzelfde. Hij is authentiek. Zij zoekt een coalitie, ze is de hele tijd groepen aan het paaien, minderheden. Tegen latino's zegt ze dat alle illegalen kunnen blijven, elders zei ze dat ze minderjarigen wil terugsturen. Tegen wie vertelt ze wat ze echt wil? Wie weet het?'

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Jon Stewart komt opnieuw op de proppen om Trump te verklaren

De Republikeinse Conventie zindert inmiddels nog na. In een peiling van CNN komt Donald Trump nu als winnaar uit de bus, met 44 tegen 39 procent voor Hillary Clinton. Als de libertair Gary Johnson en de groene Jill Stein niet worden meegerekend, scoort The Donald 48 procent, drie procent meer dan Clinton.

Dat is genoeg voor voormalig The Daily Show-presentator Jon Stewart om even terug te komen uit pensioen. Hij hielp Stephen Colbert van The Late Show even om het fenomeen-Trump te duiden. Een en ander leverde geestige televisie op.

The Late Show
© The Late Show
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Voorbeschouwing Democratische conventie

Dit weekend publiceerden we een voorbeschouwing over de Democratische conventie. Twee presidenten zullen er spreken, net als heel wat celebrities zoals Girls-actrice Lena Dunham (foto).

HBO
© HBO
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Bart Kerremans over de conventies

Nog voor de Republikeinse conventie lieten we Amerikakenner en politicoloog Bart Kerremans (KU Leuven) aan het woord. 'Het is goed mogelijk dat Sanders' kiezers zich nog laten horen op de conventie', voorspelde hij toen al. In het partijprogramma laten de Democraten volgens hem duidelijk merken dat ze goed hebben geluisterd naar Sanders. 'Het resultaat is een van de meest linkse programma's van de Democratische partij ooit, maar Clinton kan het zich niet permitteren om de aanhangers van Sanders van zich te vervreemden.' Lees de rest van zijn analyse hier.

Veto/Meredith Thorina Geldof
© Veto/Meredith Thorina Geldof
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Heibel bij de Democraten: voorzitster stapt op

Aan de vooravond van de Democratische Conventie in Philadelphia kondigde partijvoorzitter Debbie Wasserman-Schultz haar ontslag aan. Zij wordt verantwoordelijk geacht voor partijdigheid ten nadele van presidentskandidaat Bernie Sanders. Diens aanhang is massaal op de afspraak en manifesteert luid. De conventie begint zo behoorlijk woelig.

REUTERS
© REUTERS