Rusland en Oekraïne in Brussel op zoek naar oplossing gasconflict

© AFP

De Russische en Oekraïense energieministers zakken af naar Brussel om er een oplossing te zoeken voor hun geschil over gasleveringen.

Op initiatief van de Europese Commissie komen de Russische en Oekraïense energieministers maandag 2 maart naar Brussel om een oplossing te zoeken voor het nieuwe geschil over de gasleveringen.

Leveringen betalen

Vicevoorzitter Maros Sefcovic had beide ministers per brief uitgenodigd om overleg te plegen over de nieuwe gasruzie. Intussen hebben beide ministers hun aanwezigheid bevestigd, zo liet een woordvoerster van de Commissie op Twitter verstaan.

Het gasconflict laaide weer op nadat Rusland Oekraïne ervan beschuldigd had de gaskraan te hebben dichtgedraaid voor de oostelijke regio’s die gecontroleerd worden door pro-Russische separatisten. Energiegigant Gazprom besloot dan maar rechtstreeks gas te leveren aan de betrokken regio’s en eist dat die leveringen betaald worden door het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz.

Gaskraan dicht

Naftogaz weigert echter omdat het geen controle heeft over de geleverde volumes en het gebruik. Intussen dreigt Rusland er ook mee om de gaskraan voor Oekraïne binnenkort weer helemaal dicht te draaien indien Kiev niet snel met geld over de brug komt om nieuwe leveringen te betalen.

Beide partijen hadden in oktober onder bemiddeling van de Europese Unie een akkoord gesloten, maar dat verstrijkt in maart. Oekraïne is een belangrijk transitland voor Russische gasleveringen aan Europa. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content