'Het is een kolossaal werk dat niet op enkele uren kan afgerond worden', aldus Ceni-voorzitter Corneille Nangaa. 'We verwachten tussen 24 en 48 uur nodig te hebben om het werk af te ronden. Het is met die vertraging dat we de voorlopige resultaten zullen publiceren.'

'De plenaire assemblee van Ceni is dinsdag gestart met een serie van evaluaties en deliberaties waarna ze tot de publicatie van de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen zal overgaan', klonk het eerder in een tweet.

Het verkeer op de boulevard du 30 juin in Kinshasa is daarop stilgelegd door gewapende agenten. Deze laan is zowat vijf kilometer lang en geldt als de belangrijkste verkeersader van de Congolese hoofdstad.

De verkiezingen die een opvolger voor president Kabila moeten aanduiden, vonden plaats op 31 december. Aanvankelijk zou Ceni de eerste resultaten uiterlijk na een week bekendmaken. Maar doordat het tellen van de stemmen trager verliep dan verwacht, kwam er afgelopen zondag uitstel voor onbepaalde tijd.

De spanningen lopen intussen op, want zowel de kandidaat van Kabila, Shadary, als de belangrijkste oppositiekandidaat, Fayulu, claimden al de overwinning. Die laatste, die ook volgens de Congolese bisschoppenconferentie veruit de meeste stemmen haalde, riep de kiescommissie dinsdagavond op 'om de resultaten niet te vervalsen'.

'Het is een kolossaal werk dat niet op enkele uren kan afgerond worden', aldus Ceni-voorzitter Corneille Nangaa. 'We verwachten tussen 24 en 48 uur nodig te hebben om het werk af te ronden. Het is met die vertraging dat we de voorlopige resultaten zullen publiceren.''De plenaire assemblee van Ceni is dinsdag gestart met een serie van evaluaties en deliberaties waarna ze tot de publicatie van de voorlopige resultaten van de presidentsverkiezingen zal overgaan', klonk het eerder in een tweet. Het verkeer op de boulevard du 30 juin in Kinshasa is daarop stilgelegd door gewapende agenten. Deze laan is zowat vijf kilometer lang en geldt als de belangrijkste verkeersader van de Congolese hoofdstad. De verkiezingen die een opvolger voor president Kabila moeten aanduiden, vonden plaats op 31 december. Aanvankelijk zou Ceni de eerste resultaten uiterlijk na een week bekendmaken. Maar doordat het tellen van de stemmen trager verliep dan verwacht, kwam er afgelopen zondag uitstel voor onbepaalde tijd. De spanningen lopen intussen op, want zowel de kandidaat van Kabila, Shadary, als de belangrijkste oppositiekandidaat, Fayulu, claimden al de overwinning. Die laatste, die ook volgens de Congolese bisschoppenconferentie veruit de meeste stemmen haalde, riep de kiescommissie dinsdagavond op 'om de resultaten niet te vervalsen'.