Donald Trump kreeg zelfs een telefoontje van voorzitter Reince Priebus van het Republican National Committee (RNC of 'Republikeins Partijbureau'), meldt ABC News op gezag van welingelichte bronnen binnen de partij.

Priebus uitte zijn 'frustraties' over de campagne die de miljardair voert en over zijn aanhoudende vete met de familie van een in Irak gesneuvelde Amerikaanse moslimsoldaat. ABC zegt dat het telefoontje een 'teken is van het toenemende angstgevoel' binnen de GOP over de presidentskandidaat.

'Demagoog'

Steeds meer partijleden kondigen aan dat ze niet voor hem zullen stemmen, of zelfs dat ze voor de Democratische kandidaat Hillary Clinton zullen kiezen. Zo schreef Meg Whitman, ceo van Hewlett Packer Enterprise en een vroegere Republikeinse kandidate voor het gouverneurschap van Californië, op Facebook dat Clinton veruit de beste keuze is. Ze roept Republikeinen op om niet te stemmen voor de kandidaat 'die angst, wrok, vreemdelingenhaat en raciale verdeeldheid uitbuit'. In een interview met de New York Times noemde Whitman Trump een 'oneerlijke demagoog'.

Richard Hanna, Reuters
Richard Hanna © Reuters

Eerder had ook het Republikeinse Congreslid Richard Hanna als eerste Republikein in de Amerikaanse volksvertegenwoordiging aangekondigd dat hij van plan is om op 8 november voor Clinton te stemmen.

Steun

De jongste Trumprel binnen de Grand Ole Party (GOP) is dat de miljardair heeft aangekondigd dat hij niet overtuigd is om partijkopstukken Paul Ryan en John McCain te steunen in hun voorverkiezingsstrijd. Het is opvallend dat Trumps running mate Mike Pence wel steunt, maar geen kritiek uit om Trumps beslissing om dat niet te doen.

John McCain in gesprek met journalisten, REUTERS
John McCain in gesprek met journalisten © REUTERS

Zowel Ryan als McCain uitten al forse kritiek op Trump na diens uitspraken over de familie Khan, maar blijven hem wel steunen als presidentskandidaat voor hun partij. Ik hoop dat de Amerikanen begrijpen dat de uitspraken van uitspraken geen afspiegeling zijn van de overtuigingen van onze Republikeinse partij', aldus senator McCain.

Scenario's

ABC meldt nog dat sommige partijbonzen zodanig 'gefrustreerd' en 'verward' zijn door het gedrag van Trump dat zij scenario's onderzoeken hoe ze hem op het stembiljet zouden kunnen vervangen mocht hij uitvallen. Maar dat uitvallen betekent dat de miljardair zelf uit de race stapt want een mechanisme om hem te dwingen zijn nominatie te laten varen is er niet.

Volgens zender NBC plannen enkele toplieden van de GOP, onder wie Priebus, de vroegere Newyorkse burgemeester Rudy Giuliani en de vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich, een 'interventie' om Trump aan te manen zijn campagne een drastische wending te geven na de laatste 'desastreuze' 48 uur. De Republikeinse zwaargewichten zouden zich daarbij willen verzekeren van de hulp van zijn kinderen die tot de meest invloedrijke adviseurs van Trump behoren. NBC waarschuwt dat dit plan nog maar in een vroeg stadium is. (KVDA)

Donald Trump kreeg zelfs een telefoontje van voorzitter Reince Priebus van het Republican National Committee (RNC of 'Republikeins Partijbureau'), meldt ABC News op gezag van welingelichte bronnen binnen de partij.Priebus uitte zijn 'frustraties' over de campagne die de miljardair voert en over zijn aanhoudende vete met de familie van een in Irak gesneuvelde Amerikaanse moslimsoldaat. ABC zegt dat het telefoontje een 'teken is van het toenemende angstgevoel' binnen de GOP over de presidentskandidaat. Steeds meer partijleden kondigen aan dat ze niet voor hem zullen stemmen, of zelfs dat ze voor de Democratische kandidaat Hillary Clinton zullen kiezen. Zo schreef Meg Whitman, ceo van Hewlett Packer Enterprise en een vroegere Republikeinse kandidate voor het gouverneurschap van Californië, op Facebook dat Clinton veruit de beste keuze is. Ze roept Republikeinen op om niet te stemmen voor de kandidaat 'die angst, wrok, vreemdelingenhaat en raciale verdeeldheid uitbuit'. In een interview met de New York Times noemde Whitman Trump een 'oneerlijke demagoog'. Eerder had ook het Republikeinse Congreslid Richard Hanna als eerste Republikein in de Amerikaanse volksvertegenwoordiging aangekondigd dat hij van plan is om op 8 november voor Clinton te stemmen.De jongste Trumprel binnen de Grand Ole Party (GOP) is dat de miljardair heeft aangekondigd dat hij niet overtuigd is om partijkopstukken Paul Ryan en John McCain te steunen in hun voorverkiezingsstrijd. Het is opvallend dat Trumps running mate Mike Pence wel steunt, maar geen kritiek uit om Trumps beslissing om dat niet te doen. Zowel Ryan als McCain uitten al forse kritiek op Trump na diens uitspraken over de familie Khan, maar blijven hem wel steunen als presidentskandidaat voor hun partij. Ik hoop dat de Amerikanen begrijpen dat de uitspraken van uitspraken geen afspiegeling zijn van de overtuigingen van onze Republikeinse partij', aldus senator McCain.ABC meldt nog dat sommige partijbonzen zodanig 'gefrustreerd' en 'verward' zijn door het gedrag van Trump dat zij scenario's onderzoeken hoe ze hem op het stembiljet zouden kunnen vervangen mocht hij uitvallen. Maar dat uitvallen betekent dat de miljardair zelf uit de race stapt want een mechanisme om hem te dwingen zijn nominatie te laten varen is er niet. Volgens zender NBC plannen enkele toplieden van de GOP, onder wie Priebus, de vroegere Newyorkse burgemeester Rudy Giuliani en de vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich, een 'interventie' om Trump aan te manen zijn campagne een drastische wending te geven na de laatste 'desastreuze' 48 uur. De Republikeinse zwaargewichten zouden zich daarbij willen verzekeren van de hulp van zijn kinderen die tot de meest invloedrijke adviseurs van Trump behoren. NBC waarschuwt dat dit plan nog maar in een vroeg stadium is. (KVDA)