Bommetje bij Republikeinen: Donald Trump zal speaker Ryan en senator John McCain niet steunen in voorverkiezing

Donald Trump speecht © reuters
Rudi Rotthier

In een verkiezingscyclus die met de dag meer bevreemdend wordt, heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump aangekondigd dat hij “nog niet over de streep is” om partijkopstukken Paul Ryan en John McCain te ondersteunen, die in een voorverkiezingsstrijd gewikkeld zijn. Ook senator Kelly Ayotte krijgt van Trump een veeg uit de pan.

De drie, speaker Paul Ryan, gewezen presidentskandidaat John McCain en en senator Kelly Ayotte, hadden kritiek geuit op de presidentskandidaat na diens uitspraken over de familie Khan, ouders van een Irak gesneuvelde kapitein, die tijdens de Democratische Conventie Donald Trump had uitgedaagd. “Wat heb jij opgeofferd voor je land?” vroeg vader Khizr Khan onder meer, en: “Heb je de grondwet zelfs maar gelezen?”

Trump reageerde onder meer door de stilte van moeder Ghazala Khan in vraag te stellen: hij vroeg zich af of ze misschien niet had mogen spreken (onder verstaan, als moslima). Ze legde later uit dat ze niet had gesproken omdat de emotie over het verlies van haar kind, kapitein Humayun Khan, nog te groot was.

Khizr Khan toont zijn exemplaar van de grondwet
Khizr Khan toont zijn exemplaar van de grondwet© REUTERS

De drie Republikeinen die Trump in een gesprek met The Washington Post viseert, hebben alle drie hun steun toegezegd aan de ouders, zonder tegelijk hun algemene steun aan Trump op te zeggen.

Maar toch is hun houding bij Trump verkeerd gevallen.

‘schoolvoorbeeld van racisme’

Eerst Paul Ryan. “Ik ben nog niet over de streep om hem te ondersteunen”, aldus Trump, die daarmee de zinsnede gebruikt die Ryan eerder bezigde om zijn twijfels over Trump weer te geven. Ryan besliste uiteindelijk om wel de presidentskandidaat van de partij te ondersteunen. Maar ongeveer om de andere dag distantieert hij zich van een uitspraak van Trump. En hij heeft ook al laten uitschijnen dat hij als gewone verkozene misschien tot een andere conclusie was gekomen, maar dat hij als speaker, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, het partijbelang vooropstelt.

Volgende week gaat in Wisconsin een Republikeinse voorverkiezing door, waar Ryan het opneemt tegen iemand die wel getrouw alles ondersteunt wat Trump zegt: Paul Nehlen. Nehlen voert “een mooie campagne”, aldus Trump. Hij bedankte Nehlen maandag ook al in een tweet.

“Ik houd van Paul (Ryan)”, aldus Trump tegenover de Washington Post, “maar dit zijn gruwelijke tijden voor ons land. We hebben heel sterk leiderschap nodig. We hebben heel, heel sterk leiderschap nodig. En ik ben nog niet over de streep, ik ben gewoon nog zover niet”.

Tot dusver wordt Nehlen weinig kans toegedicht. In een peiling die in mei werd afgenomen stond Ryan op 80 procent tegen 7 procent voor Nehlen.

Ryan had eerder onder meer kritiek op de inreisban voor moslims die Trump had voorgesteld, en op diens kritiek op een “Mexicaanse rechter” rechter, die Ryan omschreef als “een schoolvoorbeeld van racisme“.

Paul Ryan, na de ontmoeting met Trump
Paul Ryan, na de ontmoeting met Trump© REUTERS

Over de reactie van Trump op het optreden van de ouders Khan schreef hij in een verklaring het volgende: “Vele Amerikaanse moslims hebben moedig in ons leger gediend, en hebben het ultieme offer gebracht. Kapitein Khan was een van die moedige voorbeelden. Zijn offer – en dat van Khizr en Ghazala Khan – moet altijd geëerd worden. Punt aan de lijn”.

‘Laat veteranen in de steek’

Trump gaat in het gesprek met de Post nog een eind verder inzake senatoren McCain en Ayotte, die hij, laat hij verstaan, niet zal ondersteunen, hoewel zij hem wel hun steun hebben toegezegd.

Gewezen presidentskandidaat McCain, die wellicht het meest fors was in zijn kritiek op Trump, krijgt van The Donald te horen: “Ik heb niet beslist John McCain te ondersteunen”.

McCain heeft, in tegenstelling tot Ryan, wel een moeilijke herverkiezing voor de boeg, met eerst een voorverkiezing tegen een vertegenwoordiger van de Tea Party en vervolgens een eindstrijd tegen een populaire Democratische kandidaat.

Trump zegt aan de Post dat zijn niet-steun voor McCain een gevolg is van diens falen om de belangen van oorlogsveteranen behoorlijk te verdedigen.

En wat Kelly Ayotte, de senator voor New Hampshire, betreft: “ik ken haar niet”, aldus Trump. “Alles wat ik weet is dat ze zero doet voor mij”.

De kritiek van Republikeinen op Trump valt samen met groeiende, en meer verwachte, kritiek van Democraten, en ook toenemende kritiek van zakenlui.

Dat een presidentskandidaat in deze fase van de verkiezingscampagne openlijk robbertjes uitvecht met toplui van zijn partij is sinds mensenheugenis niet gebeurd.

Partner Content