Het was het einde van een woelige werkweek voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die ook binnen zijn eigen partij constant onder vuur lag wegens zijn reactie op de ouders van een gesneuvelde moslimsoldaat. Het werd er binnen zijn partij niet beter op toen hij publiekelijk, in een gesprek met The Washington Post, drie vooraanstaande partijfiguren aanviel die hem terzake bekritiseerd hadden.

Het ging om speaker (voorzitter) van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, en de senatoren John McCain en Kelly Ayotte.

Tijdens Trumps meeting in Wisconsin bleef thuis-congreslid Ryan dan ook afwezig, net als de evenmin Trump-enthousiaste gouverneur van de staat Scott Walker.

Trump begon zijn meeting met een (grotendeels voorgelezen) mededeling.

Hij verwees naar Ronald Reagan, die van de Republikeinse partij een grote tent wilde maken, en in mensen met wie hij het voor 80 procent eens was, eerder zijn 80 procent vriend dan zijn 20 procent vijand wou zien.

'Jong talent'

Ik heb een Senaat en Huis nodig, aldus Trump, om een succesvol president te zijn.

"In onze gedeelde missie om Amerika opnieuw groot te maken, steun en onderschrijf ik onze speaker van het Huis Paul Ryan. Hij is een goed man. We verschillen misschien van mening over enkele dingen, maar we zijn het meestal eens".

Ook John McCain en Kelly Ayotte prees hij en zou hij ondersteunen. "Ik heb de hoogste achting voor senator John McCain". Hij noemde Ayotte "een jong talent".

Het publiek reageerde lauw op de aankondiging.

Ryan heeft dinsdag een voorverkiezing, die hij makkelijk zal winnen. McCain en Ayotte daarentegen hebben een moeilijke herverkiezing voor de boeg in respectievelijk Arizona en New Hampshire.

'Ze doet zero voor mij'

Drie dagen geleden klonk het bij Trump over de drie nu ondersteunden nog heel anders.

"Ik houd van Paul (Ryan)", zei hij toen tegenover de Washington Post, "maar dit zijn gruwelijke tijden voor ons land. We hebben heel sterk leiderschap nodig. We hebben heel, heel sterk leiderschap nodig. En ik ben nog niet over de streep, ik ben gewoon nog zover niet".

Trump zei toen - dinsdag dus - aan de Post dat zijn niet-steun voor McCain een gevolg was van diens falen om de belangen van oorlogsveteranen behoorlijk te verdedigen.

En wat Kelly Ayotte, de senator voor New Hampshire, betrof: "ik ken haar niet", aldus Trump. "Alles wat ik weet is dat ze zero doet voor mij".

Na dit interview waren de relaties tussen Trump en partijvoorzitter Reince Priebus naar een dieptepunt gezakt. Priebus is een persoonlijke vriend van Ryan, en had er niet weinig toe bijgedragen dat Ryan (zoals McCain en Ayotte) Trump had ondersteund.

De ommezwaai van Trump, op de dag dat hij ook erkende dat hij zich vergiste inzake filmbeelden van de geldoverdracht naar Iran, is er op gericht wat plooien glad te strijken, en de campagne terug op koers te zetten.

Volgens de recentste peilingen ligt Trump 10 procent achterop bij de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

Het was het einde van een woelige werkweek voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die ook binnen zijn eigen partij constant onder vuur lag wegens zijn reactie op de ouders van een gesneuvelde moslimsoldaat. Het werd er binnen zijn partij niet beter op toen hij publiekelijk, in een gesprek met The Washington Post, drie vooraanstaande partijfiguren aanviel die hem terzake bekritiseerd hadden. Het ging om speaker (voorzitter) van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, en de senatoren John McCain en Kelly Ayotte. Tijdens Trumps meeting in Wisconsin bleef thuis-congreslid Ryan dan ook afwezig, net als de evenmin Trump-enthousiaste gouverneur van de staat Scott Walker.Trump begon zijn meeting met een (grotendeels voorgelezen) mededeling.Hij verwees naar Ronald Reagan, die van de Republikeinse partij een grote tent wilde maken, en in mensen met wie hij het voor 80 procent eens was, eerder zijn 80 procent vriend dan zijn 20 procent vijand wou zien.Ik heb een Senaat en Huis nodig, aldus Trump, om een succesvol president te zijn. "In onze gedeelde missie om Amerika opnieuw groot te maken, steun en onderschrijf ik onze speaker van het Huis Paul Ryan. Hij is een goed man. We verschillen misschien van mening over enkele dingen, maar we zijn het meestal eens". Ook John McCain en Kelly Ayotte prees hij en zou hij ondersteunen. "Ik heb de hoogste achting voor senator John McCain". Hij noemde Ayotte "een jong talent".Het publiek reageerde lauw op de aankondiging.Ryan heeft dinsdag een voorverkiezing, die hij makkelijk zal winnen. McCain en Ayotte daarentegen hebben een moeilijke herverkiezing voor de boeg in respectievelijk Arizona en New Hampshire.Drie dagen geleden klonk het bij Trump over de drie nu ondersteunden nog heel anders. "Ik houd van Paul (Ryan)", zei hij toen tegenover de Washington Post, "maar dit zijn gruwelijke tijden voor ons land. We hebben heel sterk leiderschap nodig. We hebben heel, heel sterk leiderschap nodig. En ik ben nog niet over de streep, ik ben gewoon nog zover niet".Trump zei toen - dinsdag dus - aan de Post dat zijn niet-steun voor McCain een gevolg was van diens falen om de belangen van oorlogsveteranen behoorlijk te verdedigen. En wat Kelly Ayotte, de senator voor New Hampshire, betrof: "ik ken haar niet", aldus Trump. "Alles wat ik weet is dat ze zero doet voor mij".Na dit interview waren de relaties tussen Trump en partijvoorzitter Reince Priebus naar een dieptepunt gezakt. Priebus is een persoonlijke vriend van Ryan, en had er niet weinig toe bijgedragen dat Ryan (zoals McCain en Ayotte) Trump had ondersteund.De ommezwaai van Trump, op de dag dat hij ook erkende dat hij zich vergiste inzake filmbeelden van de geldoverdracht naar Iran, is er op gericht wat plooien glad te strijken, en de campagne terug op koers te zetten.Volgens de recentste peilingen ligt Trump 10 procent achterop bij de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.