Donald Trump had dat woensdag beweerd op een verkiezingsbijeenkomst en, zelfs nadat zijn campagne al had erkend dat het verhaal niet klopte, dat op donderdag nog eens herhaald op een andere bijeenkomst.

In een tweet gaf hij vanochtend dan toch zijn fout toe, al gebeurde dat niet met zoveel woorden. Hij schreef: 'Het vliegtuig dat ik zag was dat met gijzelaars in Genève, niet het vliegtuig dat 400 miljoen dollar in cash naar Iran bracht'.

Verdacht

Waar het over gaat, is een betaling aan Iran die, zoals The Washington Post deze week onthulde, verdacht is omdat ze samenviel met de vrijlating van vier Amerikanen door Iran in januari van dit jaar. De timing van de geldtransfer riep meteen vragen op, vooral van Republikeinen onder wie Trump.

De regering bevestigt de betaling, maar ontkent dat er een verband was met de gevangenenruil. 'Wij betalen geen losgeld voor gijzelaars', benadrukte president Barack Obama op een persconferentie.

Volgens hem had de betaling te maken met het kernakkoord met Iran en moest die in cash en omgezet in vreemde valuta gebeuren vanwege de economische sancties tegen Teheran. Het Witte Huis preciseerde dat het ging om het eerste deel van de 1,7 miljard dollar die de VS betalen aan Iran in het kader van een regeling van een dispuut over een afgesprongen wapendeal uit 1978, vóór de Iraanse revolutie. (KVDA)

Donald Trump had dat woensdag beweerd op een verkiezingsbijeenkomst en, zelfs nadat zijn campagne al had erkend dat het verhaal niet klopte, dat op donderdag nog eens herhaald op een andere bijeenkomst. In een tweet gaf hij vanochtend dan toch zijn fout toe, al gebeurde dat niet met zoveel woorden. Hij schreef: 'Het vliegtuig dat ik zag was dat met gijzelaars in Genève, niet het vliegtuig dat 400 miljoen dollar in cash naar Iran bracht'.Waar het over gaat, is een betaling aan Iran die, zoals The Washington Post deze week onthulde, verdacht is omdat ze samenviel met de vrijlating van vier Amerikanen door Iran in januari van dit jaar. De timing van de geldtransfer riep meteen vragen op, vooral van Republikeinen onder wie Trump.De regering bevestigt de betaling, maar ontkent dat er een verband was met de gevangenenruil. 'Wij betalen geen losgeld voor gijzelaars', benadrukte president Barack Obama op een persconferentie. Volgens hem had de betaling te maken met het kernakkoord met Iran en moest die in cash en omgezet in vreemde valuta gebeuren vanwege de economische sancties tegen Teheran. Het Witte Huis preciseerde dat het ging om het eerste deel van de 1,7 miljard dollar die de VS betalen aan Iran in het kader van een regeling van een dispuut over een afgesprongen wapendeal uit 1978, vóór de Iraanse revolutie. (KVDA)