Obama: ‘Uitspraken Trump ondermijnen de democratie’

President Barack Obama © REUTERS

De uitspraken van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump over het al of niet erkennen van de verkiezingsuitslag zijn “gevaarlijk” en “ondermijnen onze democratie”.

Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama in Miami, tijdens een campagnebijeenkomst ter ondersteuning van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

“Als je verliest, dan feliciteer je je tegenstander. Dat is de manier waarop de democratie werkt”, verklaarde de president. “Dit is geen grap, dit is gevaarlijk”, zei Obama nog over de beschuldigingen van Trump dat de verkiezingen vervalst zouden worden. Fraude bij de verkiezingen in de VS is even onwaarschijnlijk als geraakt worden door de bliksem, aldus Obama. “Ik vertel jullie in Florida dat jullie stem een verschil maakt, dat jullie stem telt”.

‘Ik erken de uitslag als ik win’

Donald Trump zei woensdag tijdens het laatste presidentieel debat dat hij iedereen nog in spanning houdt over zijn antwoord op de vraag of hij de verkiezingsuitslag zal accepteren. Hij beschuldigt de media en de Democraten en Clinton ervan de verkiezingscampagne te manipuleren.

Donderdag, tijdens een verkiezingsrally in Ohio, beloofde hij aan zijn “kiezers en aanhangers en aan het Amerikaanse volk dat ik de resultaten van deze belangrijke en historische verkiezing volledig zal accepteren”. Na een pauze voegde hij toe: “als ik win”.

Enkele minuten later legde de Republikein uit dat hij het recht wil bewaren om de verkiezing op een legale manier te betwisten als die bedenkelijk is of zeer nipt. Hij verwees naar de verkiezing van 2000, waarbij George W. Bush na een hertelling van de stemmen in Florida won van Al Gore. “Ik zou een duidelijk verkiezingsresultaat accepteren, maar wil ook mijn recht kunnen gebruiken om legaal in beroep te gaan als het resultaat bedenkelijk is”, zei hij.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content