Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Wat als: Kan Clinton toch president worden?

Het is een bijzonder onwaarschijnlijk scenario, maar er is toch nog een kans dat Clinton president wordt.

Per staat die presidentskandidaten binnenhalen, krijgen ze een aantla kiespersonen toegewezen die beslissen over de volgende president. Wie 270 of meer kiespersonen achter zich krijgt, heeft een onoverbrugbare voorsprong te pakken. Maar in theorie kunnen Trumps kiespersonen ook voor Clinton stemmen, en haar het Witte Huis in krijgen.

Lees: 'Zelfs als Trump meer kiesmannen haalt dan Clinton, kan hij nog altijd uit Witte Huis geweerd worden'

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Donald Trump in gesprek met Barack Obama

Barack Obama ontvangt momenteel Donald Trump in het Witte Huis, de overdracht van het ambt wordt besproken. Volg hier.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Trumpadviseur Flynn wil Gülen uitwijzen

Voormalig luitenant-generaal Michael Flynn, een van de topadviseurs van Donald Trump, wil de banden met Turkije aanhalen en prediker Fethullah Gülen uitleveren. Gülen leeft in ballingschap in de VS. Ankara houdt hem verantwoordelijk voor de mislukte couppoging in juli.

Volgens Flynn is Gülen 'een schimmige islamitische mollah die in Pennsylvania woont'. 'Hij is de Osama bin Laden van Turkije.' Net als de Turkse regering is Flynn er van overtuigd dat Gülen een terrorist is. De Turkse premier Benali Yildirim feliciteerde Trump woensdag al met diens verkiezingsoverwinning en voegde er meteen aan toe dat Gülen uitgeleverd moet worden.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Trump nodigt Ierse premier uit voor St. Patrick's Day

Donald Trump heeft de Ierse premier Enda Kenny uitgenodigd in het Witte Huis om er in maart samen St. Patrick's Day te vieren. Dat heeft de Ierse regering laten weten.

Kenny feliciteerde Trump telefonisch met zijn verkiezingsoverwinning. Trump liet hem weten dat de traditie waarbij de Ierse premier uitgenodigd wordt in het Witte Huis naar aanleiding van St. Patrick's Day, voortgezet zal worden. (belga)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Seth Meyers: 'Ik was altijd al fout over Trump, dus hij wordt wellicht geweldig' (video)

Ook komiek Seth Meyers stond in zijn show stil bij de overwinning van Donald Trump. 'De afgelopen maanden is al gebleken dat ik verkeerd was over alles wat met Trump te maken heeft', gaf Meyers toe. 'Maar als die trend zich doorzet, wel, dan wordt hij zeker een uitstekend president.'

Maar Meyers beperkte zich niet tot een aantal grappen. 'Want nu is empathie nodig. Mijn gevoelens over de afgelopen nacht zijn te vergelijken met de gevoelens die Republikeinen voelden die voor Trump stemden.'

Bekijk hier het volleidge fragment:

Wim Kopinga
door Wim Kopinga

Silicon Valley vreest voor presidentschap Trump

En terwijl zijn supporters nu feestvieren, zijn er velen die hun angst uitgesproken hebben voor een presidentschap van de Republikein. Zowel politieke als economische gevolgen worden gevreesd en ook de bedrijven in tech-hotspot Silicon Valley zijn niet blij.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Samantha Bee: 'Wat was de X-Facor waar we geen rekening mee hielden?' (video)

Samantha Bee van de satirische nieuwsshow Full Frontal reageerde in de eerste aflevering van de show na de verkiezingsuitslag, en legt aan de hand van haar eigen redacteurs uit waarom ze weinig vertrouwen heeft in het presidentschap van Trump.

Bekijk hier de volledige video:

Jan Herregods
door Jan Herregods

'De allergie voor Trump is vooral een allergie voor de democratie'

Wie tegen Trump is - en dat zijn er nogal wat - is eigenlijk tegen democratie, vindt Brendan O'Neill. Dat gepeupel dat maar niet naar de gevestigde orde wil luisteren: wat een hinderlijk obstakel... Maar let wel: vanwege deze minachting van het volk is de strijd voor democratie urgenter dan ooit.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Trump verzekert Zuid-Korea van Amerikaanse steun

'De Verenigde Staten zullen standvastig en sterk zijn wat betreft de samenwerking met de Republiek van Korea (Zuid-Korea) om te beschermen tegen de instabiliteit in Noord-Korea', zei Trump aan de Zuid-Koreaanse president Park Geun Hye in een telefoongesprek, aldus een verklaring van het kantoor van de president. Park beklemtoonde dat het Noord-Koreaanse nucleaire programma momenteel de grootste bedreiging is tegen Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Waarnemers vrezen dat de Zuid-Koreaanse regering lange onderhandelingen tegemoet gaat met de regering van Trump, over hoe de kosten van zowat 28.500 Amerikaanse soldaten in Zuid-Korea zullen worden betaald. Tijdens zijn campagne had Trump Amerikaanse bondgenoten gevraagd een groter deel van de kosten voor hun rekening te nemen. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

IS en Al-Qaeda vieren verkiezing Trump: 'Amerika vernietigt gewoon zichzelf'

Aanhangers van Islamitische Staat en Al-Qaeda juichen de verkiezing van Donald Trump toe. Ze geloven dat de nieuwe president de positie van de Verenigde Staten zal verzwakken. Een greep uit de commentaren.

Wim Kopinga
door Wim Kopinga

Donald Trump krijgt Obama's Twitter-account @POTUS mét alle volgers

Na de inauguratie van president Donald Trump op 20 januari 2017, gaat het populaire twitteraccount @POTUS naar hem over, zo heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Trump heeft nogal een (slechte) reputatie op het sociale netwerk. Het is daarom afwachten hoe hij met dit officiële account om zal gaan.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Noord-Korea roept Trump op tot ander beleid

Noord-Korea heeft Donald Trump en zijn toekomstige Amerikaanse regering gewaarschuwd dat ze zullen te maken krijgen met een 'kernmacht'. Pyongyang noemde de Amerikaanse poging tot denuclearisatie 'een verouderde illusie'. 'Als er iets is dat de regering-Obama heeft gedaan (...), dan is het de veiligheid van het Amerikaanse continent in gevaar brengen', schrijft de krant van de enige partij in het land. 'Hij laat de nieuwe regering na te moeten omgaan met de kernmacht van Juche', de Noord-Koreaanse ideologie rond zelfvoorziening. De krant maakt weliswaar nergens melding van de naam Donald Trump. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Het anti-Trumpprotest in beeld

In verscheidene Amerikaanse steden zijn mensen massaal op straat gekomen om te betogen tegen de verkiezing van Donald Trump. Bekijk foto's

REUTERS
© REUTERS
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Hoe moet ik dit uitleggen aan mijn kinderen?' (video)

Van Jones, politiek commentator bij CNN, werd in een debat over de verkiezing van Donald Trump even emotioneel. 'Dit gaat over meer dan de rebellie tegen de elite', zei hij. 'Dit gaat ook over rassen. Hoe moet ik dit uitleggen aan mijn kinderen?'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Regering-Trump: de namen die het luidst klinken

De Amerikaanse president-elect Donald Trump heeft al de eerste contacten gelegd met mogelijke kandidaten voor zijn regering. De bekendste namen die genoemd worden, zijn die van Sarah Palin, Rudy Giuliani en Newt Gingrich. Bekijk de lijst.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Vijf mensen neergeschoten in Seattle

In de Amerikaanse stad Seattle zijn vijf mensen gewond geraakt bij een schietpartij. Een van de slachtoffers raakte levensgevaarlijk gewond, de dader is nog op de vlucht. In de buurt van waar de schietpartij plaatsvond, passeerde woensdagavond een manifestatie van tegenstanders van de pas verkozen Amerikaanse president Donald Trump, aldus getuigen aan de krant Seattle Times. Volgens de politie van Seattle zou de schietpartij echter niet gelinkt zijn aan de protestmars, maar lijkt het eerder om een persoonlijke ruzie te gaan.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Van moslimban is plots geen sprake meer op website Trump

De verklaring waarin de Amerikaanse president elect Donald Trump opriep om de grenzen voorlopig te sluiten voor moslims, is verdwenen van zijn website. Dat melden verschillende media.

In de verklaring van 7 december vorig jaar, enkele weken na de aanslagen in Parijs, zei Trump dat er een 'complete en totale immigratiestop' moet komen, 'totdat we weten wat er aan de hand is.' Daarop kwam onmiddellijk hevige kritiek en later nuanceerde Trump dat het slechts om een suggestie ging. De link van de pagina waarop de verklaring stond, leidt nu naar een pagina waar kiezers geld kunnen doneren.

De verklaring stond volgens ABC News tot minstens 5 november online en volgens The Independent tot minstens 8 november, de ochtend van de verkiezingen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Bernie Sanders: 'Als Trump de levens van arbeiders wil verbeteren, ben ik bereid tot samenwerking, maar...'

Gewezen Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders heeft in een mededeling gereageerd op de verkiezingsuitslag. "Naarmate meneer Trump serieus is over een politiek die de levens van families van arbeiders verbetert, zijn ik en andere progressieven bereid om met hem samen te werken". Maar: "Naarmate hij racistische, seksistische, xenofobe of antimilieumaatregelen neemt, zullen we felle oppositie voeren".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nu ook protest in Philadelphia

De protesten breiden zich uit naar steeds meer steden. De woede is voelbaar, maar tot dusver zijn er geen meldingen van geweld of vernielingen. Vele deelnemers, met name latino's en zwarten, zeggen ook dat ze bang voor een leven onder president Trump.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Steeds meer manifestaties

In New York en Chicago zijn duizenden anti-Trump manifestanten op de been. Volgens CNN zijn er nogal wat ontgoochelde Bernie Sanders-supporters bij de betogers. De manifstanten zijn eerder jong en divers, met ook vertegenwoordigers van Black Lives Matter.

Ook uit andere steden komen berichten over manifestaties, onder meer uit Seattle, Oakland, Portland, Boston, Detroit en San Francisco.

In New York zijn de betogers op weg naar Trump Tower.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Anti-Trumpbetogingen in New York en Chicago

Op een aantal plaatsen in de VS zijn anti-Trumpbetogingen aan de gang. Onder meer in Seattle, Chicago en New York zijn behoorlijk wat manifestanten op de been.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Snel ontmoeting tussen Trump en Mexicaanse president

Donald Trump zal tijdens de overgangsperiode, voor hij de eed aflegt, een ontmoeting hebben met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Dat maakte deze laatste tijdens een persconferentie bekend. De ontmoeting zal volgens hem dienen "om duidelijk te bepalen in welke richting de betrekkingen tussen twee landen zullen gaan".

Kritiek op illegale migratie uit Mexico en 'diefstal' van banen door dat land maakten een belangrijk onderdeel uit van de campagne van Trump, net als de muur aan de grens tussen de landen (volgens Trump te betalen door Mexico).

Trump en Peña Nieto hadden op 31 augustus al een ontmoeting.

In maart had de Mexicaanse president Trump vergeleken met Adolf Hitler en Benito Mussolini. Trump noemde Mexicaanse illegale migranten eerder 'verkrachters' en 'drugshandelaars'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Republikeinen verliezen nog Senaatszetel

Kelly Ayotte, uittredend Republikeins senator in New Hampshire, geeft in een mededeling toe dat ze de nipte race tegen Democraat Maggie Hassan heeft verloren.

Ayotte, een rijzende ster binnen haar partij, zat meer dan gemiddeld in de maag met Donald Trump.

Daar haar nederlaag wordt de Republikeinse meerderheid in de Senaat kleiner. Voorlopig staat het op 51 zetels voor de Republikeinen en 48 voor de Democraten. In de uittredende Senaat hebben de Republikeinen 54 zetels.

Er is nog één zetel niet toegekend.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nu 290 kiespersonen voor Trump, 228 voor Clinton

Volgens een prognose van CNN, met 99 procent van de stemmen in Minnesota geteld, heeft Hillary Clinton in die staat de overwinning behaald. De Democrate kreeg 47 procent van de stemmen, tegen 45 procent voor Donald Trump. Die laatste won dan weer in Arizona, met 4 procentpunt verschil.

Hiermee komt Trump uit op 290 kiesmannen achter zijn naam, tegen 228 voor Clinton, berekende CNN. De verkiezing voor het Amerikaanse presidentschap was woensdagochtend al beslist, toen Trump de kaap van de 270 kiesmannen overschreed. Het is intussen nog altijd wachten op de definitieve uitslagen in Michigan en in New Hampshire, waar er nog altijd geteld wordt en het verschil tussen beide kandidaten nog te klein is om een winnaar te kunnen aanduiden.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Republikeinen zullen Obamacare snel terugschroeven'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Werknemers Witter Huis tijdens speech Obama (foto)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Mexico krijgt klap door verkiezing Trump

Het grootste slachtoffer van Trumps overwinning is de Mexicaanse peso. Die maakte z'n diepste duik, sinds de zogenaamde Tequila-crisis midden jaren '90, toen de Mexicaanse regering de peso plots devalueerde en het land ei zo na failliet ging. En die duik van de peso raakt ook bedrijven als Ontex en AB InBev.

(Reportage: Kanaal Z)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Beurzen verteren verkiezing in enkele uren (video)

De Aziatische beurzen sloten vandaag diep in het rood. De Europese daarentegen gingen van dieprood naar behoorlijk groen. En de Amerikaanse beurzen openden zelfs meteen in het groen. Of hoe de financiële markten hun schok van de verkiezingen in amper enkele uren verteerden.

(Reportage: Kanaal Z)

Jan Herregods
door Jan Herregods

Wie is de nieuwe first lady Melania Trump? (video)

Op 20 januari van volgend jaar neemt Melania Trump de rol over van Michelle Obama over als first lady. Melania maakte naam als fotomodel en sieradenontwerpster, nog voor ze trouwde met miljardair Donald Trump. Het Journaal maakte een portret.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Onderhandelaars op klimaattop maken zich zorgen (video)

In Marrakesh in Marokko zitten ze met de handen in het haar. Op die plek zijn onderhandelaars uit bijna 200 landen bijeen om de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs te bespreken. Donald Trump liet zich geregeld ontvallen dat hij niet gelooft in de opwarming van de aarde.

Bekijk hier de reportage uit Het Journaal.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Doodstraf weer ingevoerd in Californië, Oklahoma en Nebraska

In Californië worden executies opnieuw uitvoerbaar, in Oklahoma leidt het referendum tot een verstrenging voor wie ter dood wordt veroordeeld en in Nebraksa is een wet waarbij de doodstaf was afgeschaft, weer ingevoerd.

Lees hier het volledige artikel.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Paul Ryan mag postje van Kamervoorzitter houden

Paul Ryan, fractieleider van de Republikeinen en in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die eerder op zeer gespannen voet leefde met partijgenoot Donald Trump, heeft woensdag gezegd dat hij "het helemaal ziet zitten om samen te werken" met de pasverkozen president.

"We hebben hele fijne gesprekken gehad over de manier waarop we zullen samenwerken om een goede overgang mogelijk te maken", zei Ryan.

Volgens Ryans woordvoerder zou de fractieleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zijn post als speaker (voorzitter van het Huis, nvdr) behouden.

Toen de video uitlekte waarop Trump denigrrerende uitspraken deed over vrouwen, had Ryan nog gezegd dat hij Trump niet meer wenste te steunen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Karel De Gucht: 'Dit zal de wereld niks opbrengen'

Het ziet er niet best uit voor de wereld, zegt Karel De Gucht, gewezen Europees commissaris voor Handel, in een reactie op het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

"In de geschiedenis worden ongelooflijke vergissingen begaan. Vandaag maken we opnieuw zo'n vergissing mee. De Amerikaanse democratie heeft gesproken en de uitslag is angstwekkend, maar zeer duidelijk. In het beste geval zal het verteringsproces een aantal jaren vergen, in het slechtste geval zal het een generatie duren. Je hoort wel eens zeggen dat elke crisis haar voordelen heeft. Deze crisis heeft geen voordelen. Dit zal de wereld niks opbrengen," zegt hij.

Belga Image
© Belga Image
Jan Herregods
door Jan Herregods

Halfbroer van Barack Obama steekt loftrompet over Donald Trump op Twitter

De Keniaanse halfbroer van de Amerikaanse president Barack Obama, Malik, heeft zich woensdag verheugd over de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Malik Obama loofde Trump op Twitter als "de blanke Malcolm X". Malcolm X was een militante en radicale voorman van een beweging voor gelijke burgerrechten voor zwarten in het Amerika van de jaren 1950 en 1960.

Op zijn profielfoto staat Malik afgebeeld met op het hoofd een rode pet met de slogan van Trump: "Make America great again". Daarbij de tekst: "Now that my brother's term is ending I am free to declare my support for Donald J. Trump for President of the U.S.A." (Nu de regeertermijn van mijn broer eindigt, ben ik vrij om mijn steun te uiten voor Donald J. Trump).

Jan Herregods
door Jan Herregods

Obama nodigt Trump uit in Witte Huis en belooft vlotte overgang

In zijn post-verkiezingstoespraak zei afscheidnemend president Barack Obama woensdagavond dat hij de pas verkozen nieuwe president Donald Trump "heeft uitgenodigd in het Witte Huis" en dat hij "een vlotte overgang" wil garanderen van het ene naar het andere presidentschap, ondanks hun "belangrijke meningsverschillen."

Obama zei dat hij duimt voor Trump als president "voor het goed van het land". "Iedereen is droevig als hij een verkiezingslag verliest, maar de dag erna moeten we beseffen dat we allemaal in hetzelfde team zitten", zei Obama in de rozentuin van het Witte Huis.

"We zijn eerst en vooral Amerikanen, we zijn patriotten, we willen het beste voor ons land", aldus de afscheidnemende president. Hij vroeg jonge mensen om hun enthousiasme niet te verliezen. "Verkiezingsnederlagen zijn niet het einde. We gaan er uiteindelijk allemaal op vooruit", aldus de president.

Jan Herregods
door Jan Herregods

'Het spijt me zo dat we deze verkiezing niet gewonnen hebben'

De Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft woensdag dan toch een toespraak gegeven na haar verlies bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

"Dit is niet de uitslag die we wilden", zei Hillary Clinton, zichtbaar geëmotioneerd en geflankeerd door haar echtgenoot, voormalig president Bill Clinton.

"Het spijt me zo dat we deze verkiezing niet gewonnen hebben."

Ze bood de pasverkozen president Donald Trump aan met hem samen te werken in het belang van de Verenigde Staten.

Lees hier het volledige artikel.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Clinton: 'Jonge meisjes en vrouwen, geloof in jezelf'

Clinton sluit af met speciaal woord voor jonge meisjes en vrouwen, en raad om niet op te geven.

'Ik tel mijn zegeningen elke dag. Dat ik een Amerikaan ben. En ik geloof dat als we samen werken, met respect voor de verschillen, en geloof in dit land, de beste dagen van dit land nog steeds voor ons liggen.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Uitdrukkelijke dank aan campagneteam: 'Verlies doet pijn, maar blijf vechten'

Clinton overloopt haar eigen programmapunten die in de toekomst nog steeds aandacht verdienen, met specifieke vermelding van de rechten van minderheden.

'Onze verantwoordelijkheid als burgers, is dat we elk ons deel doen om aan een rechtvaardiger Amerika te bouwen.'

Uitdrukkelijke dank is er voor vicepresidentskandidaat Tim Kane, huidig presidentskoppel Barack en Michele Obama, en de eigen familie.

'Ik zal altijd dankbaar zijn voor de getalenteerde mannen en vrouwen in deze campagne. Jullie waren het beste team dat iemand zich kon wensen.'

'Dit verlies doet pijn, maar geef het nooit op om te vechten voor wat het echt waard is.'

Jan Herregods
door Jan Herregods

Clinton: 'Ik hoop dat Trump goede president zal worden'

Hillary Clinton bedankt haar team. 'Deze kandidatuur was een eer.'

'Dit is pijnlijk, en zal dat nog lang zijn.'

'Dit ging niet over een persoon, maar over het land waar we van houden', blikt ze terug naar de eigen campagne.

'Dit land is dieper verdeeld dan we dachten. Maar ik geloof nog altijd in Amerika en zal dat altijd blijven doen.'

'We zijn Trump een open geest verschuldigd, en de kans om ons te leiden.'

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Dr.Doom' Roubini merkt het populisme van de 'sterke man' op

De beroemde Amerikaanse econoom Nouriel Roubini, ook wel bekend als Dr. Doom, spreekt van de opmars van het 'strong man populism'. Hij somt ze voor alle duidelijkheid even op: Poetin (Rusland), Erdogan (Turkije), Orban (Hongarije), Kaczynski (Polen), Duterte (Filipijnen) en nu Trump (VS). Ook Theresa May behoort - na het voltooien van de brexit - tot die categorie, oordeelt Roubini.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Nigel Farage: 'De revolutie duurt voort'

De Britse euroscepticus Nigel Farage maakt van de gelegenheid gebruik om Donald Trump te eren en het zogenaamde politieke establishment te hekelen. "De revolutie duurt voort", waarschuwt hij.

reuters
© reuters
Jan Herregods
door Jan Herregods

Van ettertje tot machtigste man van de wereld (video)

Donald John Trump is deze nacht verkozen tot 45ste president van de Verenigde Staten. Een opvallend figuur, maar misschien nog opvallender: hij gaat het land leiden zonder enige vorm van ervaring in de politiek. Ambitie heeft hij des te meer, al van toen hij nog een schooljongen was.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Waarom de nederlaag van Hillary Clinton niet als een verrassing komt

Een leugenachtige en frauduleuze carrièrejaagster was ze voor de rechterzijde, een oorlogszuchtige en gewetenloze opportuniste voor links Amerika. Hillary Clinton is er deze campagne niet in geslaagd om haar verleden en imago van zich af te schudden, en voldoende gematigde gekiezers op de been te brengen.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Speech Clinton nog een half uurtje later

De nederlaagspeech van Hillary Clinton, die oorspronkelijk om 15u30 gepland stond, is alweer een half uurtje later gepland. Om 17u zou Clinton op het podium moeten verschijnen.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

N-VA: 'Bezorgdheden kiezer ernstig nemen'

De N-VA heeft gereageerd op de uitslag van de verkiezingen.

'Opvallend is dat het legertje opiniepeilers en 'kenners' er volledig naast zaten in hun oordeel.'

'Trump schakelt zich in in een nieuwe internationale trend. We zagen dit recent ook in het Verenigd Koninkrijk met het brexit referendum. Kiezers maken zich terecht zorgen over de bescherming van hun identiteit, soevereiniteit en vrijheid.'

'Het is aan ons, politici, om die bezorgdheden erg serieus te nemen, niet weg te lachen, maar serieuze maatregelen door te voeren.'

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Clinton speecht om 16u30

Normaal zou Hillary Clinton om 15u30 een speech geven, maar die staat intussen een uurtje later gepland.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Clinton haalt meer stemmen dan Trump, maar wordt toch geen president

Donald Trump wordt de volgende president van de Verenigde Staten. Nochtans haalde Hillary Clinton verspreid over het hele land iets meer stemmen binnen. Het is nog maar de vijfde keer in de geschiedenis dat zo'n scenario zich voordoet.

16 jaar geleden overkwam het ook Al Gore, die in 2000 een bittere strijd uitvocht met George W. Bush en pas na veel juridisch getouwtrek over al dan niet ongeldige stemmen in Florida zijn verkiezingsnederlaag moest toegeven.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Goud en bitcoin in trek na zege Trump

De prijzen van onder meer goud, andere edelmetalen en bitcoins zitten woensdag na de verkiezingswinst van Donald Trump in de Verenigde Staten flink in de lift.

Investeerders en spaarders zoeken een veilige bestemming voor hun geld, in reactie op de onzekerheid over onder meer het economisch beleid van Trump.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Emotionele Stephen Colbert: 'Pak een Democraat vast, knuffel een Republikein' (video)

In een emotionele en ernstige boodschap aan zijn publiek riep komiek Stephen Colbert op om nu de verschillen te overbruggen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Trump moet nog veel verduidelijken'

Wat zal Trump op langere termijn betekenen? Is hij werkelijk een gevaar voor de wereldeconomie? Of zal ook deze storm snel weer overwaaien? Economen zien drie grote vraagtekens. Jasper Vekeman, redacteur van Trends en MoneyTalk polste bij enkele economen naar een vooruitblik.

Niels Saelens
door Niels Saelens

Hoe president Trump ons leven duurder kan maken

Donald Trump verovert tegen alle verwachtingen in het Witte Huis. Een overwinning die gepaard gaat met veel vragen, ook bij ons. Zo kunnen beslissingen van Trump een impact hebben op ons budget.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Peter Praet (ECB): 'Kalm blijven'

Peter Praet, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), roept op tot kalmte, zoals het een hoofdeconoom van een centrale bank betaamt. "Ik denk dat we kalm moeten blijven, in elk geval kalmer dan de markten", aldus Praet in de marge van een conferentie bij de Nationale Bank van België (NBB).

reuters
© reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

'Is Donald Trump een brokkenpiloot of de nieuwe Reagan?'

In het beste geval wordt Donald Trump een nieuwe Ronald Reagan, de president die aan het begin van de jaren 80 met een aanbodbeleid van deregulering en belastingverlagingen, de verstarde Amerikaanse economie nieuw leven inblies. Dat zegt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes in een reactie op de overwinning van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

reuters
© reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Trump kan klimaatakkoord van Parijs niet blokkeren'

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump kan de toepassing van het Klimaatakkoord van Parijs volgens de Franse minister van Energie en Milieu Ségolène Royal niet verhinderen.

Belga Image
© Belga Image
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Eerste buitenlandse First Lady sinds 1825

Melania Trump (46), echtgenote van, wordt met haar Sloveense roots de eerste First Lady van buitenlandse afkomst sinds bijna twee eeuwen geleden. Haar voorgangster was Louisa Adams, echtgenote van president John Quincy Adams (1825-1829), en in Engeland geboren.

Melania Trump is op 26 april 1970 geboren in Sevnica als Melanija Knavs, wat later Melania Knauss werd. Zij is dus de eerste presidentsvrouw uit een communistisch land, want Slovenië maakte toen nog deel uit van Joegoslavië.

In verband met haar ambities als First Lady gaf zij eerder te kennen 'de vrouwen en kinderen te zullen verdedigen'. In 1999 had zij de New York Times al verteld een 'zeer traditionele' First Lady te willen zijn, 'zoals Betty Ford of Jackie Kennedy.' (belga)

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Bianca Debaets: 'Overwinning van het seksisme'

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) laat op Bruzz.be haar ongenoegen de vrije loop.

Volgens Debaets was Hillary Clinton met voorsprong de meest geschikte kandidaat. 'Een vrouw met een enorme ervaring in de Amerikaanse politiek, met ook een enorme dossierkennis. Ze was op alle vlakken zoveel beter dan Trump.'

Dat ze het niet gehaald heeft, spreekt voor de staatssecretaris boekdelen. 'Je kan het niet ontkennen dat dit de overwinning van het seksisme is. Dit toont aan dat vrouwen, ondanks al hun kwaliteiten, het nog steeds veel lastiger hebben in de politiek. Kijk maar naar hoe Clinton is afgerekend op futiele dingen zoals haar kledij, haar fragiele stem, haar gezondheid.'

Maar als staatssecretaris van Gelijke Kansen wijst Debaets er ook op dat Trump heel wat bevolkingsgroepen beledigd en geschoffeerd heeft: 'Niet enkel vrouwen, maar ook moslims en latino's moesten er aan geloven. Ik ben heel benieuwd hoe hij nu gaat proberen het land opnieuw te verbinden.'

Belga
© Belga
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Straatprotest

Na de overwinning van Donald Trump in de presidentsverkiezingen zijn woensdag in de VS mensen de straat opgetrokken om daartegen te protesteren, zo heeft het ABC News woensdag bericht.

Er was her en der in de VS protest, waaronder ook in de hoofdstad Washhington. Maar gezien het tijdsverschil lijkt er het meeste 'activiteit' aan de Westkust te zijn geweest, aldus ABC. In Oakland in de staat Californië stichtten demonstranten brandjes en zijn een aantal arrestaties wegens 'ongehoorzaamheid en vandalisme' verricht. Zuidelijker trokken ook studenten van de UCLA-universiteit in Santa Barbara, Berkeley en Irvine de straat of hun campus op om te protesteren. (belga)

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

De eerste tweet van president Trump

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'De triomf van Trump is een ongekende politieke prestatie'

Professor Herman Matthijs (VUB, UGent) analyseert de overwinning van Donald Trump en de Republikeinen bij de Amerikaanse verkiezingen. Lees meer.

Wim Kopinga
door Wim Kopinga

Silicon Valley-investeerder wil Californië afscheiden van de VS

Een van de geldschieters achter onder meer Hyperloop One, Uber en Slack zegt in reactie op de verkiezing van Donald Trump dat hij wil onderzoeken of Californië zich kan afscheiden van de VS.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

The New Yorker reageert vol 'walging en diepe angst'

Het gezaghebbende tijdschrift The New Yorker reageert verbolgen op de uitslag van de Amerikaanse stembusgang. In een vernietigend opiniestuk laten ze er geen twijfel over bestaan: de verkiezing van Donald Trump is een horrorscenario. De eerste paragraaf gaat als volgt.

'De verkiezing van Donald Trump als president is niets minder dan een tragedie voor de Amerikaanse republiek, een tragedie voor de grondwet, en een triomf voor de krachten - in binnen- en buitenland - van nativisme, autoritarisme, misogynie, en racisme. Trumps schokkende overwinning en zijn opmars naar het presidentschap zijn een misselijkmakende gebeurtenis in de geschiedenis van de Verenigde Staten en van liberale democratie.'

'Op 20 januari 2017 zullen we vaarwel zeggen aan de eerste Afro-Amerikaanse president - een man met integriteit, waardigheid en een genereuze geest - en zullen we getuige zijn van de inauguratie van een bedrieger die weinig moeite deed om de steun af te weten van xenofobe krachten en blank nationalisme. Het is op dit moment onmogelijk te reageren met minder dan walging en diepe angst.'

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Alternatieve beleggingen in de lift

De prijzen van onder meer goud, andere edelmetalen en bitcoins zitten woensdag na de verkiezingswinst van Donald Trump flink in de lift. Investeerders en spaarders zoeken een veilige bestemming voor hun geld, in reactie op de onzekerheid over onder meer het economisch beleid van Trump.

De stijging van de prijs van goud, een belangrijke vluchthaven voor investeerders in tijden van onzekerheid, piekte op 4,8 procent, de grootste toename sinds het brexitreferendum eind juni. Ook zilver, koper en aluminium stegen sinds ongeveer middernacht, toen de voorsprong van Trump in de voorlopige uitslagen duidelijk werd, enkele procenten in waarde. Ook andere alternatieve beleggingen zoals de digitale munt bitcoin werden meer waard. De waarde van de bitcoin steeg van krap 645 euro naar 662 euro. (belga)

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Gatz: 'Eerst excuses van Trump, dan is hij welkom in Brussel'

Vlaams minister van Cultuur en Brussel Sven Gatz (Open Vld) heeft aan Bruzz gezegd dat hij met een schok wakker werd toen hij vernam dat Trump op de overwinning afstevende.'

Gatz is meteen scherp voor de nieuwbakken president. Trump noemde Brussel, een van de bevoegheden van Gatz, een 'hellhole'. 'Hij is welkom, maar ik verwacht toch wel eerst excuses. Zijn uitspraken hebben onze stad tot in het diepste van haar vezels geraakt', klinkt het.

'Het is voor velen een emotionele stem, tegen het politieke establishment', aldus Gatz. 'Het is ook een trend die we overal beginnen zien. Mensen hebben het moeilijk met de veranderende wereld. Zeker in de Angelsaksische sferen is men bang van het multiculturalisme. Maar gewoon in de eigen schulp kruipen: dat is geen oplossing.'

'Er zijn genoeg checks and balances in het systeem om extreme maatregelen tegen te gaan. Ik denk niet dat we meteen het ergste moeten vrezen', besluit de minister.

Belga
© Belga
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Felicitaties van Obama

Barack Obama heeft volgens de zender CNN zijn opvolger Donald Trump gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Nog volgens de zender zullen ze elkaar donderdag ontmoeten.

Wim Kopinga
door Wim Kopinga

Artificiële intelligentie wist dat Trump ging winnen

Een zelflerend stukje software voorspelde dat Trump het ging halen van Clinton. Geen toevalstreffer lijkt het, want ook de vorige drie presidentsverkiezingen had die kunstmatig intelligente software het bij het rechte eind.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Elchardus: 'Trump heeft gewonnen op de inhoud'

In zijn reactie aan Knack.be stelt socioloog Mark Elchardus (VUB) vast dat de electorale strategie van de Democraten niet gewerkt heeft. 'Ze hebben geen beter antwoord kunnen bieden op de zorgen van de mensen.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wie zal in de regering-Trump zitten?

Politico is al aan het speculeren gegaan over mogelijke ministerposten en andere functies in de regering van Donald Trump. Zo wordt voor Binnenlandse Zaken Forrest Lucas, medeoprichter van Lucas Oil, genoemd en voor Financiën Steven Mnuchin. Andere namen die genoemd worden voor topfuncties zijn voormalig gouverneur van New Jersey Chris Christie, voormalig burgemeester van New York Rudy Giuliani en ex-presidentskandidaat Newt Gingrich. Lees meer.

REUTERS
© REUTERS
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Japan en China willen goede banden met VS

Japan en China hopen op goede betrekkingen met de Verenigde Staten, nu Donald Trump is verkozen tot de nieuwe Amerikaanse president.

De Japanse premier Shinzo Abe feliciteerde Trump met zijn overwinning en zei uit te kijken naar een nauwe samenwerking met de nieuwe president. De Japanse premier wil de banden tussen de VS en Japan verder versterken en wil dat beide landen een leidende rol opnemen voor vrede en welvaart in de regio, aldus Abe in een persbericht.

Ook China wil goede betrekkingen met de nieuwe Amerikaanse regering. "We hopen dat de nieuwe administratie van de VS goede en stabiele betrekkingen met China voortzet en uitbouwt, waaruit beide landen en de volkeren van de wereld voordeel zullen halen", aldus de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Lu Kang. (belga)

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Crombez: 'Keuze tegen estalishment'

Lees de reactie van John Crombez.

'Hij is de kandidaat die tegen het establishment inging. De Democratische kandidaat die tegen het establishment was (Bernie Sanders, nvdr.), heeft niet kunnen runnen'John Crombez, voorzitter sp.a
Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Europese Unie wil met Trump samenwerken tegen IS

Ook Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hebben Donald Trump gefeliciteerd. In een open bief vragen ze de toekomstige president van de Verenigde Staten om te blijven investeren in de samenwerkingsverbanden met de Europese Unie.

'Alleen door nauw samen te werken kunnen de EU en de VS blijvend het verschil maken wanneer we geconfronteerd worden met ongeziene uitdagingen als Islamitische Staat, de bedreiging van Oekraïnes soevereiniteit en territoriale integriteit, klimaatverandering en migratie.'

'De strategische partnerschap tussen de EU en de VS is geworteld in onze gedeelde waarden van vrijheid, mensenrechten, democratie en het geloof in de markteconomie.'

Niels Saelens
door Niels Saelens

Initiële reactie op Amerikaanse kiesuitslag is geen graadmeter

Wat volgens de peilingen onmogelijk was, bleek dan toch mogelijk. Niet Hillary Clinton is de 45ste president van de Verenigde Staten, maar wel haar uitdager en de complete outsider Donald Trump. Al moeten we volgens Danny Reweghs, beursanalist bij MoneyTalk.be de eerste marktreactie met een korrel zout nemen.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Michel en De Wever reageren

Premier Charles Michel en NVA-voorzitter Bart De Wever hebben inmiddels ook gereageerd. De volledige reacties leest u hier.

Michel haalt het belang van de relaties tussen Amerika en Europa aan. 'Ik hoop dat u steun blijft geven aan het Europese project en mede de veiligheid blijft waarborgen in het kader van de NAVO', vraagt hij aan Trump. Verder heeft Michel nog lovende woorden voor afscheidnemend president Barack Obama.

'De Amerikaanse democratie heeft gesproken na een bijzonder onverkwikkelijke kiesstrijd', klonk het bij De Wever. 'Voor ons is het nu zaak om met de nieuwe politieke realiteit om te gaan. Deze realiteit moet verantwoordelijke politici nopen tot gematigdheid in hun reacties.'

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Schulz feliciteert Trump, maar maakt zich zorgen

Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, heeft gereageerd op de overwinning van Trump. Veel mensen voelden zich volgens hem niet ernstig genomen en protesteerden door hun stem uit te brengen. 'We moeten goed luisteren', aldus Schulz, die toevoegt dat dit een les moet zijn.

Reuters
© Reuters
Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Felicitaties van Poetin

Russisch president Vladimir Poetin heeft de nieuw verkozen Amerikaanse president Donald Trump gefeliciteerd. Dat meldt het Russische persbureau Interfax. Naar verluidt reikt Poetin Trump de hand om samen te werken in internationale dossiers.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

De integrale speech van Donald Trump

In deze liveblog gaven we al enkele fragmenten mee van de overwinningsspeech van Donald Trump. U kunt hem op Knack.be ook integraal lezen.

'Dank u. Dank u, allemaal. Sorry om jullie te laten wachten. Ingewikkelde zaken, ingewikkeld. Bijzonder bedankt'Donald Trump
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wat verandert er onder president Trump?

Welke plannen heeft de volgende president met Amerika? Een overzicht van zijn voornaamste beleidsvoorstellen en beloftes.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Verzoenende taal, maar dat was niet altijd zo

De verzoenende speech van Donald Trump staat in schril contrast met de uitspraken die hij tijdens de campagne deed. Een overzicht vindt u hier.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Rondje bedankingen

Trump is begonnen aan een rondje bedankingen. Uiteraard passeren zijn vrouw Melania, broer Eric en kinderen de revue. Woorden van dank zijn er ook voor Chris Christie, gouverneur van New Jersey, en Jeff Sessions, senator voor Alabama. Beiden werden ooit genoemd als running mate van Trump

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Letterlijk: de speech van Donald Trump

'Dank u. Sorry om jullie te laten wachten, het was ingewikkeld. Dank u. Ik heb net een telefoontje ontvangen van minister Clinton. Zij feliciteerde ons, want dit gaat over ons, voor onze overwinning. Ik feliciteerde haar en haar familie om de felbevochten campagne. Ze streed heel hard.'

'Hillary werkte lang en hard en we zijn haar allemaal heel dankbaar voor wat ze voor dit land heeft gedaan. Nu is het tijd voor Amerika om de wonden van verdeeldheid te verbinden. Tot alle Democraten, Republikeinen en Onafhankelijken vraag ik: kom samen als één verenigd volk.'

[...]

'Voor hen die ervoor kozen om mij in het verleden niet te steunen: ik reik de hand naar u en vraag uw hulp zodat we kunnen samenwerken en ons groot land kunnen verenigen. Onze campagne was geen campagne, maar een ongelooflijke en grote beweging. Gemaakt van miljoenen hardwerkende mannen en vrouwen, die een betere toekomst voor zichzelf en hun familie. Mensen van alle rassen, religies en achtergrond, die van onze regering verwacht dat ze de mensen dient. En de mensen dienen zal ze.'

'Wij hebben de grote taak om onze natie en de Amerikaanse droom te vernieuwen. We hebben een gigantisch potentieel. Elke Amerikaan zal de kans hebben om dat totaal te ontplooien. Niemand zal worden vergeten.'

'We gaan onze steden herstellen en onze infrastructuur herbouwen. Daarmee zullen we miljoenen mensen aan het werk zetten. We zullen eindelijk voor onze grote veteranen zorgen, die zo loyaal zijn. De tijd die ik met hen doorbracht was een grote eer voor mij.'

[...]

'We verdubbelen de groei en willen de sterkste economie ter wereld zijn.'

[...]

'Geen droom of uitdaging is te groot. Amerika zal voor niets minder dan het beste gaan.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Stand van zaken: wie wint wat?

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Letterlijk: de speech van Mike Pence

'De Amerikanen hebben zich uitgesproken en hun nieuwe kampioen verkozen. Mijn familie en ik zijn vereerd om u te dienen als vicepresident van de Verenigde Staten. Ik ben heel nederig nu en dank God. Ik ben mijn familie en prachtige vrouw Katrin, onze dochters, mijn zoon en zijn verloofde dankbaar. Zonder hen zou ik hier niet zijn. Ik ben het volk dankbaar, dat mij de kans geeft het te dienen. Het meest dankbaar ben ik onze president-elect, wiens leiderschap Amerika groot zal maken. Het is mijn hoge eer en privilege om u voor te stellen aan de president-elect van de Verenigde Staten van Amerika: Donald Trump.'

EPA
© EPA
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

CNN: Hillary geeft nederlaag toe

Hillary Clinton heeft haar nederlaag toegegeven in de traditionele concession call aan Donald Trump. Dat meldt CNN.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Donald Trump wordt nieuwe president

Ook Wisconsin stemt voor Trump. Met 10 extra kiesmannen valt zijn voorsprong niet meer te overbruggen voor Hillary Clinton.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Amerika kleurt rood, beurzen ook: Mexicaanse peso keldert, goud stijgt in waarde

De waarschijnlijke presidentsverkiezing van Donald Trump doet de financiële markten even rood kleuren als de kaart van Amerika.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Reacties van Van Reybrouck tot Palin

Politici en academici reageren massaal op de nakende overwinning van Donald Trump. Lees alle reacties in ons overzicht.

'Ik begrijp niet dat waarnemers bij ons verklaarden dat het weinig zou uitmaken of het Trump dan wel Clinton in het Witte Huis zou worden. Trump staat voor fundamentele andere waarden'Dave Sinardet, politicoloog
Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Clinton wil nederlaag nog niet erkennen

John Podesta, de campagnemanager van het Clinton-kamp, geeft de strijd nog niet. Zopas sprak hij het publiek toe in het Democratische hoofdkwartier. 'We zijn nog steeds stemmen aan het tellen', zo klonk het.

Hij zei ook dat Clinton voorlopig geen concessiespeech zal geven, en dat de fans in de tussentijd beter naar huis kunnen gaan. 'We wachten tot de allerlaatste stem telt.'

Op sociale media reageren mensen verbolgen op die uitspraken. Eerder had Donald Trump al aangegeven de uitslag mogelijk niet te aanvaarden als hij zou verliezen - tot grote woede van de Democraten. Dat die partij nu zelf een zo goed als zeker resultaat niet wil erkennen, zet kwaad bloed.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Dave Sinardet: 'Veel analisten kennen samenleving blijkbaar niet goed'

Voor politicoloog Dave Sinardet (VUB) is de nakende verkiezing van Donald Trump niet echt een verrassing. 'Ik ben al lang gestopt met te geloven in peilingen. In een recent verleden heeft de brexit dat nog eens bewezen en dat zal in de toekomst nog vaak bewezen worden'. Lees zijn eerste reactie.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Trump haalt Pennsylvania binnen, en kan haast niet meer verliezen

Ook de swing state Pennsylvania stemt vandaag Republikeins, zo meldt AP. Pennsylvania was een van de staten die Clinton echt nodig had om nog kans te maken op de overwinning. Haar lot lijkt bezegeld, Donald Trump wordt zo goed als zeker de volgende president van de Verenigde Staten.

Met de 20 kiesmannen van Pennsylvania komt het totaal van Trump op 267, nog 3 kiesmannen en hij is zeker van de overwinning.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

'Niemand had gedacht dat we de brexit konden overtreffen'

In de ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur in Brussel, liet een politieke analiste het volgende optekenen. 'De VS wil altijd de grootste zijn en iedereen overtreffen. Wel, dat is gelukt. Niemand had gedacht dat we de brexit konden overtreffen, maar het is gelukt.'

Lees meer in het sfeerverslag van bij de Amerikaanse ambassadeur in Brussel

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Republikeinen behouden meerderheid in de Senaat

De Republikeinen zullen, als Donald Trump president wordt, zowel het parlement als de uitvoerende macht beheersen. Eerder was bekend dat ze de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behielden, maar ook in de Senaat blijven ze in de meerderheid. Ze verliezen 1 zetel van hun meerderheid en komen dus uit op 53 zetels op 100. Dat is althans de telling van de Los Angeles Times.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'Dit is geen nachtmerrie, dit is je leven nu.'

Bij de grote Amerikaanse zender MSNBC zien ze de toekomst somber in. 'Je bent wakker, hoor. Dit is geen vreselijke droom. Je bent ook niet dood, en je bent niet naar de hel gegaan. Dit is je leven nu, dit is onze verkiezing. Dit zijn wij, dit is ons land,' klinkt het cynisch bij een van de presentatrices.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Stemming overal afgelopen

In Alaska gingen zopas de laatste stemkantoren dicht. De stemming is nu overal in de Verenigde Staten afgelopen.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Utah naar Donald Trump

Zoals verwacht gaat de staat Utah ook naar Donald Trump. Met 6 extra kiesmannen sluipt Trump steeds dichter naar het presidentschap.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Canadese migratiewebsite valt uit

Tijdens de campagne zegden nogal wat Amerikanen dat ze naar Canada zouden verhuizen bij een overwinning van Donald Trump.

Nu dat met de minuut waarschijnlijker wordt, viel volgens de Washington Post de migratiewebsite van Canada uit.

Of dat enige verband houdt met toenemend verkeer is niet duidelijk.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Commentator Van Jones: 'Dit is een nachtmerrie', 'Het is hard vandaag een ouder te zijn'

Van Jones, een gewezen medewerker van Barack Obama (en van Prince) en tegenwoordig commentator voor CNN, beschrijft zijn 'nachtmerrie' nu Trump op de rand van verkiezing staat. 'Het is hard vandaag een ouder te zijn'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Speaker Paul Ryan behoudt zetel

Speaker Paul Ryan behoudt, zoals verwacht, zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden. De vraag is echter of hij ook Speaker zal blijven. Tijdens de campagne nam hij afstand van Donald Trump, en dat werd hem niet door zijn hele fractie in dank afgenomen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'10 procent onverhoopte stemmen'

Een anonieme bron bij Trump zegt aan CNN dat de campagne gehoopt had op 5 procent niet geregistreerde, niet gepeilde kiezers (en eigenlijk zelfs geen kiezers, maar juist mensen die doorgaans niet gaan kiezen), en het zijn er volgens die bron 10 procent geworden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Over misrekening gesproken

New York Magazine bracht deze cover vorige week, na berichten over een campagne in chaos, waarbij de medewerkers van Trump al volop naar andere banen aan het zoeken waren... Het kan verkeren.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Dewinter: 'Revolte van de kiezer'

Vlaams Belangcoryfee Filip Dewinter noemt de voorsprong van Trump 'een revolte van de kiezer tegen de politiek correcte media en het politieke establishment'.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Fox News kent Wisconsin toe aan Trump

Fox News kent de staat Wisconsin toe aan Trump. Andere media volgen nog niet, en blijven de tellingen gadeslaan.

Als Fox gelijkheeft, zit er in het beste geval nog een gelijkspel in voor Clinton, en dan moet ze Pennsylvania, New Hampshire en Michigan binnenhalen.

In New Hampshire ligt Trump volgens de recentste tellingen 15 stemmen voor...

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nevada gaat naar Clinton

Hillary Clinton wint in Nevada.

Dat was een betwiste staat waar de latina stem belangrijk was.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Bij de Amerikaanse ambassadeur

Zo'n 500 diplomaten volgen de verkiezingen in de ambtswoning van Denise Bauer, de Amerikaanse ambassadeur in Brussel. De diplomaten bekennen geen kleur, maar de teneur is eensgezind: 'Het vertrouwen in democratische instellingen is zoek.' Lees hier het verslag van onze man ter plaatse.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Dit is de opstand van de kleine man'

Het ziet er hoe langer meer naar uit dat Donald Trump tegen de meeste verwachtingen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal winnen. 'Dit is de opstand van de kleine man,' zegt Jean-Marie Dedecker (LDD) in een eerste reactie. Lees meer.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump nu licht voor in Pennsylvania

In Pennsylvania, waar Hillary Clinton enkele uren geleden een fikse voorsprong in de tellingen had, heeft Donald Trump nu nipt de leiding genomen.

Als ze Pennsylvania verliest, is het boeken toe voor Clinton.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Livestream van Trumps speech

In het Trumpkamp wordt al uitgekeken naar de speech van Donald Trump. Volg die hier live

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton had geen enkel campagne-evenement in Wisconsin

Als Hillary Clinton verliest, zal dat niet alleen aan Wisconsin liggen, maar aanhangers stellen zich vragen over het feit dat ze de staat zo zeker achtte dat ze in haar presidentscampagne geen enkel evenement in Wisconsin heeft opgenomen.

Nu ligt Trump, die de voorverkiezing in de staat verloor van Ted Cruz, voor in de tellingen.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Ondertussen in kamp-Trump

Eric Trump slaat in het verkiezingshoofdkwartier van zijn broer rustig een babbeltje met Trumps running mate Mike Pence. Dat is te zien op het Twitteraccount van Trump.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

McCain blijft

De Republikein John McCain, in 2008 presidentskandidaat tegen Barack Obama, raakte dinsdag makkelijk herverkozen als senator in de staat Arizona, zo meldden verschillende Amerikaanse media. Daarmee haalt McCain zijn zesde ambtstermijn binnen, en wordt hij het langst zetelende lid onder de huidige senatoren.

McCain lijkt het in Arizona makkelijk te halen van zijn Democratische tegenstander Ann Kirkpatrick, die het volgens The Huffington Post in sommige peilingen nochtans beter deed.

McCain toonde zich nooit een hevige fan van Donald Trump, maar zegde zijn steun pas officieel op in oktober. 'Het gedrag van Donald Trump maakt het onmogelijk om hem zelfs nog mijn voorwaardelijke steun te bieden voor zijn kandidatuur", zo klonk het toen. (belga)

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Washington State naar Clinton

Washington State, met grootstad Seattle, gaat naar Hillary Clinton.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Nigel Farage verheugd over een 'tweede politieke revolutie' in 2016

Nigel Farage (UKIP) vindt de overwinning van Trump een nog grotere overwinning dan de brexit. Hij spreekt van twee grote 'politieke revoluties' in 2016.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump wint Georgia en Iowa

Politico roept Donald Trump uit tot winnaar in Georgia en Iowa.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nu ook nipt in Pennsylvania

In Pennsylvania, waar Clinton eerder een grote voorsprong had, is het nu ook nipt, met weliswaar nog een voorsprong voor Clinton.

In andere strijdstaten heeft Trump een lichte voorsprong: New Hampshire, Michigan, Wisconsin.

Iowa gaat waarschijnlijk naar Trump.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Trump-aanhang in Wisconsin: 'Lock her up'

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Californië legaliseert marihuanagebruik

Californië keurde Proposition 64 goed, waardoor het gebruik van marihuana legaal wordt. Dit wordt de grootste staat in de VS met gelegaliseerde marihuana.

Zes jaar geleden werd een gelijkaardig voorstel tot legalisatie nipt verworpen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump wint Idaho

Zoals verwacht wint Donald Trump in de staat Idaho.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton wint in Oregon

Hillary Clinton wint de staat Oregon.

Donald Trump, die eerder als winnaar in Nebraska was aangeduid, blijkt de vijf kiespersonen binnen te halen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Wisconsin en Michigan worden cruciaal

Zoals het er nu naar uitziet kunnen de staten Wisconsin en Michigan het eindresultaat bepalen. In beide gevallen verwachten de Democraten de overwinning, maar in beide staten ligt Trump aan de leiding in de tellingen.

Het gaat om twee industriestaten, met export van bedrijven en banen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump wint North Carolina

Donald Trump wint North Carolina. Dit was een van de staten waar de campagnes groot geld uitgaven. Barack Obama won de staat in 2008 en verloor in 2012. Ook dit keer was het nipt. Deze winst levert Trump 15 kiespersonen op.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton wint Californië

Hillary Clinton wint zoals verwacht in Californië en Hawaï.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wint in Florida

De Amerikaanse media zijn nog verdeeld, maar Politico, de Wall Street Journal en The Economist roepen Donald Trump uit tot winnaar in Florida. Dat levert 29 kiespersonen op.

Dit is een grote overwinning. Obama won 2 keer in Florida, en Hillary Clinton had gehoopt dat de stemmen van Spaanstaligen haar zouden helpen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton wint in Colorado

In de laatste week had Donald Trump nog aangegeven dat hij in Colorado zou winnen, maar de staat ging al bij al met grote marge naar Hillary Clinton. Dat levert haar 9 kiespersonen op.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Clinton: 'Wat er ook gebeurt, bedankt voor alles'

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton wint in Virginia

Het zag er lang benard voor haar uit maar Hillary Clinton wint nu toch Virginia. Dat levert 13 kiespersonen op.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Belangrijke staat Ohio gaat naar Trump

Donald Trump haalt de belangrijke staat Ohio binnen. Geen Republikein werd ooit president zonder de staat Ohio. En sinds Nixon verloor geen enkele Republikein die in Ohio won het presidentschap. Dit levert hem 18 kiespersonen op.

Trump lag voor in de peilingen, maar zijn winst lijkt groter dan de peilingen aangaven.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Richard Burr herverkozen als senator in North Carolina

Republikein Richard Burr is erin geslaagd zijn zitje in de Senaat te verdedigen van democrate Deborah Ross. Burr lijkt vooral geprofiteerd te hebben van het feit dat in zijn staat erg veel militaire basissen gevestigd zijn en hij steevast de focus wist te leggen op thema's als nationale veiligheid.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Ook Dow Jones krijgt klappen

Markten houden niet van onzekerheid en dat wordt met een wel erg spannend eindstrijd duidelijk. 500 punten of 3% is de daling die Dow Jones al te verwerken kreeg.

De dollar daalde ook al, net als de Mexicaanse peso. Goud en de Japanse yen doen het goed.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton wint New Mexico

Hillary Clinton wint zoals verwacht New Mexico.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Bijna 1.000 Belgen en expats op verkiezingsevenement in Brussel

In het Brusselse Marriot Hotel Grand Place volgen bijna 1.000 Belgen en expats de Amerikaanse verkiezingen op een groot scherm. Het evenement, georganiseerd door de Brussels American Club, gaat gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen.

Ook in Gent verzamelen honderden geïnteresseerden voor een verkiezingsevenement in het Grand Reylof Hotel en in Antwerpen ging in een aula van de UAntwerpen een Masterclass door, gevolgd door live-verslaggeving tot in de vroege uurtjes.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Missouri gaat naar Trump

Donald Trump wint zoals verwacht de staat Missouri.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

John McCain herverkozen als senator in Arizona

De Republikein John McCain raakte dinsdag makkelijk herverkozen als senator in de staat Arizona, zo meldden verschillende Amerikaanse media. Daarmee haalt McCain zijn zesde ambtstermijn binnen, en wordt hij het langst zetelende lid onder de huidige senatoren.

REUTERS
© REUTERS
Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Beurs van Tokio verliest 2,23 procent door spannende kiesstrijd in VS

Op de beurs van Tokio is de Nikei-index na een halve handelsdag 2,23 procent gezakt. Bij de start van de beursdag ging de Nikei nog hoger. Het feit dat de uitkomst van de presidentsverkiezingen in de VS zeer onzeker bleef, deed de Nikei echter sterk dalen.

Na een halve dag stond de Nikei op 17.788,90 punten, een verlies van 382,48 punten. De dollar verloor ook terrein ten opzichte van de yen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wint Montana

Donald Trump wint zoals verwacht de staat Montana.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Virginia: nu Hillary Clinton aan de leiding

Met 82 procent van de stemmen geteld, ligt Hillary Clinton voor het eerst aan de leiding in Virginia, de staat waar haar kandidaat vicepresident gouverneur was en senator.

Op het hoofdkwartier van Clinton hoor je een collectieve zucht van opluchting ontsnappen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump ook in Wisconsin voorlopig aan de leiding, Clinton leidt fors in Pennsylvania

Voor wie van spanning houdt: dit is spannend. Meer dan een handvol belangrijke staten zijn te nipt om een winnaar uit te roepen. Donald Trump leidt in Florida, New Hampshire, North Carolina, Wisconsin, Virginia, Michigan en Ohio. Hillary Clinton leidt fors in Pennsylvania.

John King van CNN speculeert al over advocaten en betwisten.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Koers dollar tuimelt naar beneden

Nu de sfeer is omgeslagen en Trump meer kans lijkt te maken op een overwinning, tuimelt de koers van de dollar naar beneden. Om middernacht Belgische tijd kreeg je voor 1 dollar 0,90917487 euro. Ondertussen krijg je voor 1 dollar 0,89674028 euro.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Paul Krugman: 'Ik dacht dat ik mijn land beter kende'

Nobelprijswinnar Paul Krugman toont zich pessimistisch op Twitter:

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Connecticut gaat naar Hillary Clinton

Zoals verwacht gaat de staat Connecticut naar Hillary Clinton.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Hoofdkwartier campagne Trump zag dat het goed was

Het hoofdkwartier van de campagne van Trump is tevreden met de voorlopige voorsprong van Donald Trump. Zoon van de kandidaat Eric Trump tweette een veelzeggende foto.

Jan Herregods
door Jan Herregods

New York Times: '54% kans dat Trump wint'

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Spanning te snijden

Ook in het kamp Trump is de spanning te snijden.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump wint in Louisiana

Donald Trump wint zoals verwacht in Louisiana, waar 8 kiespersonen in het geding zijn.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Florida: 94 procent geteld, Trump aan de leiding, maar nog geen winnaar

In Florida heeft Donald Trump met 94 procent van de stemmen geteld een lichte voorsprong maar niemand roept een winnaar uit omdat de nog te tellen stemmen in overwegend Democratische districten zouden liggen.

Trump ligt in nog enkele staten aan de leiding: in North Carolina, Ohio, New Hampshire en Virginia. In al deze staten is het te nipt om een winnaar uit te roepen en hopen de Democraten op stemmen uit de steden. Maar Trump wordt zacht gezegd niet weggeblazen, zoals sommigen hadden voorspeld.

Jan Herregods
door Jan Herregods

New York Times: nek-aan-nek-race

Aan het begin van de avond gaf de New York Times nog meer dan 80% kans om het presidentschap binnen te halen. Dat is nu gedaald tot nauwelijks 50%.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Voormalig gouverneur van Arkansas toont z'n meest racistische kant

Mike Huckabee, voormalig gouverneur van Arkansas, stuurde een wel erg, zelfs naar zijn normen, racistische tweet de wereld in.

'Als Clinton wint, zal ze haar Filipijnse dienstmeid aanduiden als hoofd van de CIA. Die heeft toch al toegang tot alle staatsgeheimen. Geen nood om haar te trainen.'

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wint Arkansas

Trump wint in de thuisstaat van Bill Clinton. Een verrassing is dat niet.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Owen Jones is er niet gerust in

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wint Texas

Hillary Clinton lag lang aan de leiding in Texas, maar nu zijn een aantal media, waarbij Politico en ABC, nu toch zeker genoeg om de staat aan Donald Trump toe te kennen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump nu aan de leiding in North Carolina

Behalve in Florida is het ook in swing state North Carolina nipt. Clinton lag lang aan de leiding, maar nu heeft Trump een minimale voorsprong.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Even tussendoor...

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton wint in New York, Trump in de Dakota's en Nebraska

CNN roept Hillary Clinton, volgens verwachting, uit tot overwinnaar in New York. Donald Trump wint in North en South Dakota en in Nebraska (3 van de 5 kiespersonen, de andere kiespersonen worden in deze staat per district verdeeld) en ook in Kansas en Wyoming.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Trump vindt het 'triest' dat George W. Bush niet voor hem gestemd heeft

Donald Trump heeft tijdens een interview op een conservatieve talk show met Howie Carr gezegd dat hij het 'triest' vindt dat George W. Bush niet voor hem gestemd heeft. 'Ik vind het triest, weet je. Als ik zie dat George Bush zoiets doet. [...] Ik denk niet dat het een impact zal hebben eerlijk gezegd.'

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Republikeinen behouden Senaatszetel in Indiana

Todd Young wint volgens Politico de Senaatszetel in Indiana. Hij verslaat de Democratische gewezen en ooit heel populaire gouverneur Evan Bayh.

De Democraten hadden gehoopt deze open zetel te kunnen binnenhalen in hun strijd voor een meerderheid in de Senaat, maar de recentste peilingen gaven Bayh niet veel kans. Bayh had tijdens zijn periode weg van de politiek miljoenen verdiend als lobbyist.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

NBC: Huis van Afgevaardigden blijft Republikeins

Niet dat er grote twijfel over bestond, maar volgens exit polls van zender NBC blijft het Huis van Afgevaardigen Republikeins. 30 zetels zouden naar de Democraten moeten verhuizen om de meerderheid te veranderen, en dat gebeurt dus niet.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wint in Alabama

Donald Trump wint zoals verwacht in Alabama.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Het is nipt in conservatief Texas

Volgens CNN heeft Hillary Clinton een vroege voorsprong in Texas. Texas is solide Republikeins, maar is, zoals de familie Bush, niet erg pro Trump. De Texaanse senator Ted Cruz vocht tijdens de voorverkiezingen robbertjes uit met de uiteindelijk genomineerde.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

In beeld: wie wint welke staat?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Democraten winnen zetel in Senaat

In Illinois verslaat Tammy Duckworth de uittredende Republikein Mark Kirk voor de Senaatszetel. Dat was verwacht maar het is de eerste zetel die de Democraten afsnoepen van de Republikeinse meerderheid. Ze hebben er nog 4 nodig om de meerderheid te doen kantelen.

Duckworth, oorlogsinvalide, was te sterk voor Kirk die blunderde en die ook kampte met zijn uitgesproken vijandigheid tegen Trump. Een deel van de partij nam hem niet in dank af dat hij zich uitsprak tegen de eigen presidentskandidaat

Jan Herregods
door Jan Herregods

Senaat: Florida kiest Marco Rubio (ABC)

In Florida heeft Marco Rubio een Senaatszetel gewonnen, meldt ABC.

Rubio was een van de laatste concurrenten van Trump in de Republikeinse voorverkiezingen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Florida: het blijft haasje-over

Met ruim 86 procent van de stemmen geteld blijft het haasje-over tussen Clinton en Trump in Florida. Dan staat de ene enkele honderden stemmen voor, dan weer de andere.

Florida was ook in 2012 de niptste staat. Obama won.

In de ook cruciale staat Ohio heeft Clinton een vroege voorsprong. De peilingen gaven lichte winst voor Trump.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Rusland gokt op overwinning Clinton en speelt gevaarlijk spel in Syrië

Rusland zou grootschalige luchtaanvallen uitvoeren in Syrië. Dat terwijl alle aandacht natuurlijk gaat naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat meldt The Guardian. De aanvallen zouden de rand van Aleppo als doel hebben, waar rebellengroepen zich bevinden die Assad bestrijden. Dezelfde Assad die nog steeds steun ontvangt van het Rusland van Poetin.

Als Hillary Clinton de verkiezingen zou winnen, wordt verwacht dat ze een hardere houding zal aannemen tegenover Rusland dan Obama. Hoogstwaarschijnlijk probeert Poetin de Syrische oppositie een stevige slag toe te slaan alvorens zij het hoogste ambt in de Verenigde Staten betreedt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Serie staten toegekend gaat volgens verwachting

CNN roept Hillary Clinton uit tot winnaar in New Jersey, Rhode Island, Delaware, Illinois, Maryland, Massaschusetts en Washington DC. Trump wint in Oklahoma, Mississippi en Tennessee.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Wall Street Journal flatert

Een verkiezing maakt nieuwsredacties zenuwachtig en aangezien iedereen de snelste wil zijn, worden er fouten gemaakt. Zo ook bij de grote spelers, zoals The Wall Street Journal die foutief Florida toekende aan Trump en zichzelf erna moest excuseren.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Trump wint in South Carolina

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton nipt aan de leiding in Florida

Het gaat haasje-over in Florida. Met 72 procent van de stemmen geteld ligt Clinton nipt aan de leiding.

Florida, met 29 kiespersonen, is voor Trump een cruciale staat. Als hij in deze staat niet wint, heeft hij geen realistisch pad naar het presidentschap...

Ook in North Carolina ligt Clinton voorlopig aan de leiding.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Ondertussen in Florida

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mariachi orkest zorgt voor opheft aan Trump Tower

Het mariachi-orkest "Sol Mixteco" zorgde voor enige commotie aan Trump Tower. De band startte een concert, werd weggewuifd door de politie, keerde nog eens terug en werd dan volgens The Guardian forser weggewerkt.

De verhouding tussen Mexicanen en Trump is zoals bekend niet goed.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trumpmedewerker: 'Er is mirakel nodig'

Een "hooggeplaatste raadgever" in het campagneteam van Donald Trump heeft aan de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd dat er een "mirakel" nodig zal zijn voor Trump om het presidentschap in de wacht te kunnen slepen.

Het is niet de eerste keer dat een medewerker binnen zijn eigen team zich negatief uitlaat over de kansen van de controversiële vastgoedmagnaat. In oktober zei Trumps adviseur Ed Rollins nog dat er een mirakel zou nodig zijn om de Republikeinse kandidaat in het Witte Huis te krijgen.

De huidige medewerker verwijst naar de video uit 2005 waarin Trump pochte dat hi zich "alles" kan veroorloven bij vrouwen. Die video heeft deze verkiezing volgens hem een quase onmogelijke opgave gemaakt voor Trump.

(Belga)

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Minder blanken en zwarten, maar meer Aziaten en latino's naar de stembussen

Een poll van nieuwszender CNN toont aan dat er minder blanken en zwarten zijn gaan stemmen dan het geval was in 2012, maar dat er wel meer Aziaten en latino's naar de stembus zijn getrokken. Dat kan goed nieuws zijn voor de Democratische kandidate Hillary Clinton, die in de opiniepeilingen beter scoorde bij de latinobevolking dan Donald Trump.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

8 op de 10 Amerikaanse kiezers heeft vertrouwen in eerlijke afloop verkiezingen

8 op de 10 Amerikaanse kiezers heeft er vertrouwen in dat de stembusslag wel degelijk eerlijk verlopen is en dat de stemmen correct zullen worden geteld. Dat blijkt uit een poll van nieuwszender CNN.

De herhaalde beschuldigingen van Republikein Donald Trump dat de verkiezingen "rigged" of gemanipuleerd zouden zijn, lijken dus niet echt te zijn aangeslaan bij het Amerikaanse kiespubliek.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Republikeins senator Rob Portman herkozen in Ohio

Rob Portman, die zich tijdens zijn campagne als senator distantieerde van Donald Trump, de presidentskandidaat van zijn partij, wist gouverneur Ted Strickland te verslaan.

Vandaag kiezen de Amerikanen ook een nieuw Huis van Afgevaardigden, en voor een derde een nieuwe Senaat. Lees hier meer over deze verkiezing, overschaduwd door de presidentsverkiezing.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Obama: 'Wat er ook gebeurt, morgen gaat de zon gaat weer op' (video)

Een speciale boodschap van president Barack Obama voor BuzzFeed News:

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wint in West Virginia

Donald Trump wint zoals verwacht in West Virginia. Hillary Clinton verbrodde haar kansen in de staat met uitspraken tegen de koolmijnen. Dat is een kleine staat met 5 kiespersonen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Eerste resultaten in Florida wijzen op voorsprong voor Trump

De eerste resultaten uit Florida, één van de belangrijkste swing states, wijzen op een voorsprong voor Donald Trump.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Senaatszetel voor Rand Paul

In de verkiezingen voor de Senaat heeft Rand Paul de Republikeinse zetel gewonnen in Kentucky.

In het prille begin van de campagne deed Rand Paul ook een gooi naar de Republikeinse nominatie, maar hij stapte al snel uit de race.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vroege toekenningen volgens verwachting

Dat Indiana (11 kiespersonen) en Kentucky (8) naar Trump zouden gaan, werd door weinig mensen betwijfeld. En dat Vermont (3 kiespersonen) bij Hillary Clinton zou belanden was zo mogelijk nog minder in twijfel. Vermont is de naar Amerikaanse normen heel linkse staat van Bernie Sanders, terwijl Trumps kandidaat vicepresident Mike Pence gouverneur is van Indiana.

Dat Georgia (traditioneel Republikeins) en Virginia (de staat van Hillary's kandidaat vicepresident Tim Kaine) na het sluiten van de stemkantoren niet onmiddellijk worden toegekend, is minder normaal. Maar uit peilingen was al gebleken dat het in deze twee staten nipter werd dan gewoonlijk.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Foutje in website Donald Trump zorgt voor creativiteit

Een onoplettendheid aan de kant van de makers van de campagnewebsite van Donald Trump zorgde er even voor (ondertussen is het niet meer mogelijk) dat je aan de hand van kleine aanpassingen aan de URL, de pagina eender welke hoofding kon meegeven in jouw browser. Twittergebruikers gingen, vanzelfsprekend, creatief aan de slag.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Clinton-team doet 'Mannequin Challenge' (video)

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

"Technische problemen en lange rijen op verschillende plaatsen in de VS"

De Amerikaanse televisiezender Fox News, die bekendstaat als pro-Republikeins, meldt technische problemen en lange rijen in verschillende stembureaus in de Verenigde Staten. De zender meldt problemen met stemcomputers in onder meer Virginia, New Jersey, Texas, Michigan en Utah.

Meestal ging het om kleine problemen met defecte stemcomputers, waardoor men moest overschakelen op pen en papier. Fox maakt echter ook gewag van enkele gevallen van "voter intimidation" waarbij kiezers aan het stemhokje worden bedreigd om niet op een van beide kandidaten te stemmen.

In Philadelphia, in de staat Pennsylvania, zouden 68 mensen klacht hebben ingediend nadat ze naar eigen zeggen geïntimideerd werden bij het uitbrengen van hun stem.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Tom Van Grieken (Vlaams Belang): "Hij verkondigt de stem van het volk."

De voorzitter van het Vlaams Belang neemt afstand van de uitspraken van de kandidaat over vrouwen, maar zou wel voor hem stemmen omdat hij 'de stem van het volk verkondigt.'

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump wint in Indiana en Kentucky, Hillary wint in Vermont

Op het sluitingsuur van de stembureaus kennen de Amerikaanse media Kentucky en Indiana toe aan Trump en Vermont aan Hillary Clinton. Virginia en Georgia worden nog niet toegekend.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Regels in Pennsylvania: geen kiezers intimideren of ontvoeren

Wie netjes in de lijn staat op het sluitingsuur mag nog stemmen. En wie kiezers intimideert of bijvoorbeeld ontvoert, riskeert gevangenis. Dit zijn de regels in de staat Pennsylvania.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Republikeinen hebben ook vroege voorsprong in Senaatsrace in Indiana

Het werd voorgesteld als een van de races die de meerderheid in de Senaat kunnen bepalen: in Indiana staan voor een Senaatszetel de Republikein Todd Young en Democraat Evan Bayh tegenover mekaar. Met 2 procent van de stemmen geteld staat Young op 60 procent. De Democraten hopen dat gewezen gouverneur en gewezen senator Bayh Todd Young onderuit kan halen, maar de eerste cijfers zijn niet veelbelovend. Bayh werkte de voorbije jaren als lobbyist, en dat is geen populaire bezigheid bij kiezers.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Hoofd campagne Trump verwijt Republikeinse Partij gebrek steun

Kellyanne Conway, hoofd van de campagne van Donald Trump, reageerde op een tweet van journalist Robert Costa (Washington Post) die tweette wat Conway zei op televisie, namelijk dat Trump niet de gehele steun kreeg van de "Republikeinse infrastructuur". Conway voegde enkel nog toe dat het gaat om republikeinen die "opscheppen" dat ze niet voor Trump hebben gestemd.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Statistische modellen campagne Trump gunnen hem geen zege

Hoewel het team van Trump natuurlijk optimistisch blijft over de verkiezing, zouden twee interne bronnen toegegeven hebben dat de statistische modellen die door de campagne gebruikt worden momenteel aangeven dat Trump de nodige 270 kiesmannen niet zal weten binnen te halen.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Kiesbureau nabij Los Angeles afgesloten na schoten in de buurt

Nabij een kiesbureau in Azusa, Californië, zouden geweerschoten gelost zijn en het bureau is momenteel on lockdown, wat wil zeggen dat niemand het bureau kan verlaten of bereiken. Twee mensen zouden gewond zijn, aldus autoriteiten ter plaatse. Een dertigtal mensen zou zich nog binnen bevinden, maar in veiligheid zijn.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vroege voorsprong voor Trump in Kentucky en Indiana

In Kentucky zijn enkele duizenden stemmen geteld, en er is een fikse voorsprong voor Donald Trump, die 74,5 procent behaalt tegen 22,9 voor Hillary Clinton. Dit zijn heel vroege, heel partiële tellingen in een staat die naar alle verwachting voor Trump zal kiezen. Ook in Indiana ligt Trump ruim voor in vroege tellingen, met bijna 70 procent van de stemmen. In tegenstelling tot wat we eerder meldden mogen in deze staten toch partiële resultaten bekend worden terwijl elders in de staat nog stembureaus open zijn.

Jago Kosolosky
door Jago Kosolosky

Royal Jordanian Airlines promoot op de rug van Trump

Jordaanse luchtvaartmaatschappij Royal Jordanian Airlines pakte eerder vandaag uit met een slimme marketingcampagne. 'Reis naar de VS, zolang het nog kan.'

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Eerste stembureaus gaan dicht

Om middernacht Belgische tijd gaan de eerste stembureaus dicht. Om het ingewikkeld te maken: dat gebeurt in het oostelijk deel van de staten Indiana en Kentucky. Die twee staten gaan naar alle waarschijnlijkheid naar Donald Trump, maar bepaalde districten kunnen ons toch al iets leren over de verschuivingen en de machtsverhoudingen. Evenwel: we zullen nog een uur moeten wachten op resultaten, want er mag officieel niets bekend worden zolang er nog gestemd wordt in andere delen van deze staten. Vanaf 1 uur in de Belgische nacht kunnen we echte getelde resultaten binnenkrijgen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Hoop voor Clinton: 72% op Guam

Op het Pacifische eilandje Guam laat een zege zien voor Hillary Clinton. Van de 165.000 inwoners heeft 72 procent op Clinton gestemd. Dat meldden verschillende media, waaronder The Independent.

Het kleine eilandje is geen staat, maar behoort wel tot het Amerikaanse grondgebied, dus de stemmen tellen niet echt mee voor het resultaat.

In de afgelopen negen verkiezingen gold het eiland altijd als 'voorspelling' voor wie uiteindelijk president werd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

George W. Bush en Laura stemmen blanco

Hun woordvoerder laat weten dat gewezen president George W. Bush en zijn echtgenote Laura blanco gestemd hebben voor het presidentschap.

Vader Bush, George Herbert Walker, had eerder laten verstaan dat hij een stem voor Clinton overwoog. Hij zou in elk geval niet op Donald Trump stemmen.

Trump trok tijdens de campagne fel van leer tegen de familie Bush en tegen Jeb Bush, een rivaal voor de Republikeinse nominatie.

Geen enkele gewezen Republikeinse president stemt op hem, en ook de vorige genomineerden, Mitt Romney en John McCain, stemmen niet op Trump.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Nigel Farage: 'Trump staat voor dezelfde 'change' als brexit' (video)

De voormalige Ukip-leider Nigel Fagage vergelijkt de Trump-campagne met het brexit-referendum.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trumpcake: echt of nep?

Kai Diekmann, journalist van Bild Zeitung, deelt via Twitter dit beeld van de Trump-cake, die volgens hem onder begeleiding van de geheime dienst werd getransporteerd van Trump Tower naar het Hiltonhotel waar de Trumpcampagne bijeenkomt op verkiezingsavond.

Echte cake of een grap?

Trump is dan wel vol van zichzelf, maar wil hij zichzelf tot cake verheffen/verlagen?

Jan Herregods
door Jan Herregods

Trump: 'Het systeem is grotendeels doorgestoken kaart' (video)

Trump laat nog altijd in het midden of hij de uitslag van de verkiezingen zal accepteren. 'Verschillende stemcomputers in de VS wijzigen stemmen voor Republikeinen spontaan in stemmen voor de Democraten.' Dat beweert hij bij Fox.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Man probeert moslima's weg te sturen

In East Lansing, Michigan, probeerde een man, die kennelijk geen officiële functie had, twee vrouwen met hoofddoek weg te sturen uit een rij met aanschuivende kiezers. Dat meldt Mother Jones op basis van een ooggetuigenverslag en het is bevestigd door een verantwoordelijke van het kiesbureau.

De man hield de vrouwen tegen, vroeg om hun kiesregistratie te controleren, en stuurde hen vervolgens naar een ander kiesbureau. Het is onduidelijk of die verwijzing correct was, en de man bleef hoffelijk, maar het feit dat hij in een lange rij twee moslima's viseerde, stemde ten minste één omstander wantrouwig. Die omstander contacteerde Mother Jones.

Verantwoordelijken van het kiesbureau probeerden de man weg te krijgen van de rij, maar hij weigerde, volgens de bron van Mother Jones. Verantwoordelijken op hoger niveau zegden dat dit op intimiderend gedrag van kiezers leek en dat er stappen ondernomen zouden worden om de man weg te krijgen.

Jan Herregods
door Jan Herregods

"Breekt Clinton dit glazen plafond of niet?" (video)

"Honderden en honderden camera's staan in het Javits Convention Centre in New York opgesteld voor Hillary Clinton", stelt VS-correspondent Greet De Keyser ter plaatse vast. "Hier zal ze na het sluiten van de stembussen haar verliezers- of overwinningsspeech geven. Het gebouw is erg symbolisch met een glazen plafond. Kan ze dat plafond vanavond breken of niet?"

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Lindsay Graham stemt voor Evan McMullin

De gewezen Republikeinse presidentskandidaat Lindsay Graham heeft op Evan McMullin gestemd. Dat maakte hij zelf via Twitter bekend.

De presidentskandidaten hadden zich er tijdens de campagne toe verbonden voor de genomineerde van hun partij te kiezen, maar vele Republikeinen konden dat niet over hun hart krijgen. Jeb Bush heeft aangekondigd dat hij niet voor Trump zou kiezen, en ook Lindsay Graham kon het niet over zijn hart krijgen.

"Op Hillary stemmen was nooit een optie en ik wilde niet gaan waar Donald Trump het land en de partij wil leiden", aldus Graham.

McMullin is een onafhankelijke presidentskandidaat die tijdelijk de peilingen aanvoerde in de staat Utah.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

North Carolina: na problemen blijven stembureaus misschien langer open

In de fel betwiste staat North Carolina blijven de stembureaus misschien langer open. De verkiezingsraad vergadert daarover.

In een van de deelgebieden, Durham County, gingen de bureaus laattijdig open nadat de elektronische registratie niet functioneerde. Men schakelde over op papier om te registreren, maar het invullen van formulieren nam tijd, en in minstens één bureau waren niet voldoende formulieren beschikbaar, meldt The Washington Post.

De staat is niet alleen betwist (Obama won in 2008, verloor in 2012), maar de Republikeinse gouverneur en het Republikeins bestuur hebben een kwalijke reputatie inzake kiezersmanipulatie. In gebied met veel zwarte stemmen is het aantal kiesbureaus drastisch verminderd, wat het moeilijker maakt om stemmen uit te brengen (langere reis, langere wachttijden).

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ken Bone stemt!

Hij werd tijdens het tweede presidentieel debat eventjes beroemd al wist niemand precies waarom: Ken Bone, met zijn rode trui en zijn aaibaarheidsfactor, stelde een vraag en werd ineens uitgenodigd voor praatprogramma's.

De camera's volgden hem ook op verkiezingsdag in Shiloh, Illinois.

Hij wilde niet zeggen op wie hij gestemd had.

"Ik heb er hard over nagedacht", verklaarde hij aan de Hollywood Reporter, "en ik voel me goed".

Time.com
© Time.com
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders: 'Ik hoop dat we Trump zwaar verslaan'

Bernie Sanders, gewezen Democratische presidentskandidaat, kon in relatieve rust zijn stem uitbrengen in Burlington, Vermont.

"Ik hoop dat we vandaag Donald Trump verslaan, en dat we hem een zware nederlaag toebrengen". Trump, zei hij ook, zou heel slecht zijn voor het land, omdat hij zijn actie baseert op vooroordelen en verdeeldheid.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clintoncampagne legde met meer kiezers 'persoonlijk' contact

Volgens onderzoek van Morning Consult/POLITICO bij bijna 10.000 kiezers nam de Clintoncampagne ofwel telefonisch ofwel persoonlijk contact met 17 procent van de kiezers. Slechts 8 procent werd telefonisch of persoonlijk gecontacteerd door de Trumpcampagne. Daar bovenop verklaarde 9 procent dat ze door beide campagnes gecontacteerd werden. 62 procent heeft van geen van de campagnes rechtstreeks bericht gekregen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

3 op 20 stemt voor een kandidaat

Het is geen wetenschappelijk gegeven, maar in een focusgroep van Republikeinse specialist Frank Luntz stemden slechts 3 van de 20 aanwezigen voor een presidentskandidaat. De resterende 17 stemden tegen de andere.

Luntz, die al vele verkiezingen heeft meegemaakt, zegt dat hij de mensen nog nooit zo kwaad heeft gezien. Ook opmerkelijk: ze willen gehoord worden in hun kwaadheid, maar ze zijn niet bereid naar de boosheid van de andere te luisteren.

'60 minutes', het meest bekeken nieuwsprogramma in de VS, rapporteerde de afgelopen weken over families waar vrouw en man niet samen naar de presidentiële debatten konden kijken omdat ze zo diametraal tegenovergestelde ideeën hebben over hun stem. Ze zouden ruzie en zelfs een echtscheiding riskeren als ze mekaar voluit hun mening zouden geven.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Rechter in Nevada dient advocaat Trump van antwoord (video)

In Nevada vroeg een advocaat van Donald Trump om de namen openbaar te maken van de mensen die werkten in een kieskantoor dat volgens het Trump-kamp te lang open is gebleven.

Bekijk hier het antwoord van de rechter:

Jan Herregods
door Jan Herregods

'De kaart die we zien bij elke presidentsverkiezing is waardeloos' (video)

De nieuwssite Vox noemt de traditionele kaart die gebruikt wordt tijdens de verkiezingsnacht om de uitslagen mee te delen 'waardeloos en misleidend', omdat de indeling van de kaart gebeurt op basis van de geografische grenzen, en niet op basis van het aantal kiesmannen.

Lees ook: VS-verkiezingen: De ene stem is de andere niet.

Waar Amerikanen wonen bepaalt niet alleen hun voorkeur, maar ook de waarde van hun stem.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Klacht van Trump onontvankelijk

De rechter die zich over de klacht van het campagneteam van Donald Trump moest buigen, heeft het bezwaar onontvankelijk verklaard. De stemmen in Nevada tellen dus gewoon mee.

Het kantoor in Clark County zou twee uur langer dan de reglementaire tijd opengebleven zijn, waardoor heel wat meer mensen zouden kunnen hebben gestemd. Daarom hadden de Republikeinen een klacht ingediend. De rechter veegt de klacht nu dus van tafel.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Klacht tegen Eric Trump

Volgens The Guardian heeft The Democratic Coalition Against Trump klacht ingediend tegen Eric Trump, zoon van, nadat die een foto van zijn ingevulde stembiljet tweette. De tweet is sindsdien verwijderd.

In de staat New York is het verboden om ingevulde stembrieven aan de buitenwereld te tonen. Die wet wordt geacht ook te slaan op foto's en selfies.

De woordvoerder van The Democratic Coalition heeft het over "een serieuze flater", die "we niet door de vingers mogen zien".

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Amerika heeft het gehad

Een peiling van Morning Consult en Politico geeft aan dat de Amerikanen zelf niet warmlopen van deze verkiezingen. Slechts 29% is trots. 85% van de deelnemers aan de poll houdt het erop dat ze de verkiezingen zo snel mogelijk achter de rug wil hebben.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Erkent Trump een eventueel verlies of niet?

Donald Trump wil nog steeds niet bevestigen of hij het resultaat zal erkennen bij een verlies. 'We zullen zien wat er gebeurt', aldus Trump.

Zijn opmerking kwam nadat hij zijn stem had uitgebracht in New York, in het gezelschap van zijn vrouw Melania en dochter Ivanka, aldus journalist Michael Finnegan van de krant Los Angeles Times.

Op het laatste debat tussen Trump en de Democratische kandidate Hillary Clinton veroorzaakte hij onrust door te zeggen dat hij pas op de verkiezingsdag zelf zal beslissen of hij het resultaat zal erkennen. "Ik hou u in spanning", zei hij aan de moderator. In de weken in aanloop naar de presidentsverkiezingen bleef Trump herhalen dat er gesjoemeld wordt met de verkiezingsresultaten. (belga)

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Uw gids door de nacht

In de loop van de nacht van dinsdag op woensdag loopt de ene uitslag na de andere exit-poll binnen. Wat kunnen we wanneer verwachten en wanneer kennen we de naam van de nieuwe president? Lees ons stuk voor een overzicht van uur tot uur.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'Ik stemde': honderden brengen hulde aan graf feministisch icoon

In Rochester, New York, staan honderden kiezers in de rij om eer te betuigen aan Susan B. Anthony, de vrouw die als geen ander streed voor vrouwenstemrecht in de VS.

De vooral vrouwelijke kiezers brachten een sticker aan op het graf van Anthony, met de boodschap 'ik stemde'.

Susan B. Anthony (1820-1906) ijverde onder meer voor afschaffing van de slavernij en voor vrouwenstemrecht. In 1872 ging ze met zo'n 50 vrouwen in Rochester en omstreken stemmen voor het presidentschap. Vijftien vrouwen slaagden erin inderdaad hun stem uit te brengen. Korte tijd later werden ze gearresteerd wegens 'illegaal stemmen'. Anthony's proces, en de manier waarop ze zich verdedigde, werd legendarisch. Ze stierf weliswaar voor het vrouwenstemrecht een feit werd. Dat gebeurde in 1920. Nu behoort een vrouwelijke president tot de mogelijkheden.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

North Carolina telt met de hand

Politico meldt problemen met de stemcomputers in North Carolina. Stembiljetten worden daarom met de hand gecontroleerd. Vertraging in North Carolina kan een grote invloed hebben op het tijdstip waarop we de winnaar kennen. Het is een echte swing state, waar zowel Trump als Clinton veel te winnen en te verliezen hebben.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Trump dreigt met rechtszaak tegen county in Nevada

Het campagneteam van Donald Trump wil het registratiekantoor van Clark County, een departement van de staat Nevada, vervolgen. De stemhokjes waren er gisteren twee uur langer open dan voorzien. Dat meldt CNN.

De claim is verwarrend, want stemmers mogen sowieso hun stem uitbrengen zolang ze voor het sluitingsuur in de rij zijn gaan staan. 'Als er mensen staan aan te schuiven op het sluitingsuur, mogen mensen hun stem uitbrengen tot de rij is weggewerkt', zei een woordvoerder van Clark County eerder.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Wie er ook wint, Amerika blijft verdeeld'

Het Britse The Economist heeft vorige week nog uitgelegd waarom de redactie een hypothetische stem zou uitbrengen op Hillary Clinton, vandaag luidt de sombere conclusie dat 'wie er ook wint' een 'happy ending' niet aan de orde is.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Assange blijft achter publicatie Clintonmails staan

Julian Assange, stichter van de klokkenluiderswebsite WikiLeaks, staat achter de publicatie van e-mails over Hillary Clinton op de website. 'Het is geen persoonlijke wens om de uitkomst van de verkiezingen te beïnvloeden', aldus Assange in een schriftelijke verklaring dinsdag, terwijl in de VS wordt gestemd. 'Niemand betwist het publiek belang van deze publicaties', zei hij.

WikiLeaks maakte geen documenten over de verkiezingscampagne van Donald Trump openbaar. 'We kunnen niet publiceren wat we niet hebben', zei Assange. 'Tot op heden hebben we geen informatie over de verkiezingscampagne van Donald Trump gekregen.'

WikiLeaks lekte duizenden e-mails van de Democratische kandidate op het internet. Het ging onder meer om correspondentie met de campagneleider van Clinton, John Podesta. Medewerkers van de Democratische partij beschuldigden WikiLeaks ervan zich voor de kar van de Russische geheime dienst te hebben laten spannen, om zo Trump te helpen. Assange verblijft al jaren in de ambassade van Ecuador in Londen. (belga)

Reuters
© Reuters
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Pence: 'Dankbaar voor de steun'

'We zijn zo dankbaar voor de steun en gebieden van Amerikanen over heel het land', zei Trumps kandidaat-vicepresident Mike Pence vlak voor hij ging stemmen.

'Ik wil gewoon elke Amerikaan die net als wij gelooft dat Amerika sterker kan zijn, ook in het buitenland, aanmoedigen om te stemmen en zich aan te sluiten bij ons om Donald Trump te steunen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'In het Witte Huis zit straks een zwakke figuur'

Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes heeft weinig vertrouwen in de toekomstige president van de Verenigde Staten. "De Amerikaanse regering kampt met een tekort van ruim 3 procent op de begroting, en dat dreigt bij ongewijzigd beleid opnieuw op te lopen. De overheidsschuld zit ruim boven de 100 procent van het bruto binnenlands product, wat de begroting kwetsbaar maakt voor rentestijgingen. De nieuwe president is dus 'gebelgd'. Hij moet binnen een strak budgettair kader een groeivriendelijk beleid voeren." En dat ziet Killemaes niet meteen gebeuren.

Clinton of Trump? "De Verenigde Staten moeten de volgende vier jaar door een periode van zwakke groei op een moment dat de boog al te strak gespannen staat. In deze economische winterperiode is een sterke president nodig, maar in het Witte Huis zit straks een zwakke figuur", luidt het verdict van de econoom.

reuters
© reuters
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Ladbrokes geeft Trump dezelfde kans als brexit

Het wereldvermaarde Britse gokbedrijf Ladbrokes heeft zijn kansen dat Donald Trump zou winnen, even hoog ingeschat als de kans in juni dat de brexit het bij het dienaangaande referendum in Groot-Brittannië zou halen. Dat heeft de conservatieve nieuwszender Fox News bericht.

In de ochtend van 23 juni gaf Ladbrokes de kans dat de Britten voor het blijven in de Europese Unie zouden stemmen 1 tegen 4, en het omgekeerde 3 tegen 1. De kans dat de Democratische kandidate Hillary Clinton wint is voor Ladbrokes 1 tegen 4 terwijl Trump 3 tegen 1 staat.

Ondanks vele peilingen en bookmakers die een 'neen' aan de brexit hadden voorspeld, kozen de Britten er toch voor de Europese Unie te verlaten. Trump zelf heeft voorspeld dat er vandaag in de VS een 'brexit plus plus' zou zijn, aldus Fox. (belga)

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Lange wachtrijen

In de staat Pennsylvania stonden mensen tot anderhalf uur te wachten om te kunnen stemmen, aldus CNN. Gelijkaardige wachtrijen zijn in de staat Michigan en het zwaar bevochten North Carolina gesignaleerd. (belga)

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Trump heeft gestemd

Donald Trump trok, samen met zijn echtgenote Melania, naar de stembus in Manhattan, New York. Hij gaf wat geld aan een gebakverkoop in de school waar het stemhokje was.

'Moeilijke beslissing', grijnsde hij toen men hem vroeg op wie hij had gestemd. 'Heel goed, alles is heel goed', antwoordde hij op de vraag hoe hij ervoor stond in de swing states. 'Algemeen gesproken gaat alles heel goed.'

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Nietsdoen is voor Amerikaanse politici een manier geworden om carrière te maken'

De Amerikaanse economie heeft haar kracht verloren, zegt een rapport van de Harvard Business School. De nieuwe Amerikaanse president moet investeren in onderwijs en infrastructuur, maar de sloganeske kiescampagne gaf weinig hoop. Volgens Trends-redacteur Jozef Vangelder is Amerika eenvoudigweg ziek.

reuters
© reuters
Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Recordaantal vroege stemmers

Meer dan 46 miljoen kiezers in de VS hebben al voor 8 november hun stem voor een nieuwe president uitgebracht - dat is een record, zo bericht de website Politico.

De records sneuvelden in staat na staat. Mogelijk wijst dat op een hogere opkomst van Spaanstaligen, wat van invloed kan zijn op meerdere electorale slagvelden.

Het is onmogelijk te weten of die vervroegde stemmers Hillary Clinton dan wel Donald Trump bovenaan hebben gezet, maar volgens Politico zorgt het recordaantal 'early voters' alvast voor optimisme bij de Democraten.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Stemmen in space

Ook Shane Kimbrough bracht enkele dagen geleden zijn stem uit. Opvallend: de man zit nu in het Internationaal Ruimtestation. 'Ik zal blij zijn om de nieuwe president te verwelkomen, wie het ook is', liet hij optekenen.

Voor astronauten aan het werk is Houston, in de staat Texas, de thuisstaat. Sinds 1997 laat een wet in die staat het astronauten toe om te stemmen.

Wat Trumps plannen zijn voor de ruimte, kon u eerder al lezen op Knack.be.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Gezaghebbende website geeft Clinton 71 procent kans op winst

Volgens de gezaghebbende website fivethirtyeight.com heeft Hillary Clinton een kans van 71.4 procent om het president te worden. Die berekening werd gemaakt door Nate Silver, een specialist in het voorspellen van Amerikaanse verkiezingen. In 2008 voorspelde hij 49 van de 50 staten correct, vier jaar later had hij ze zelfs allemaal juist.

Met de staten waar de winst zo goed als zeker voor Clinton is, haalt ze 256 van de benodigde 270 kiesmannen binnen. Als ook New Hampshire, North Carolina, Florida en Nevada voor de Democrate stemmen - zoals Nate Silver voorspelt - klokt Clinton zelfs af op 302.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

In beeld: Amerika trekt naar het stemhokje

Een blik op de stembusgang in het machtigste land ter wereld: bekijk onze fotospecial.

REUTERS
© REUTERS
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Stevie Wonder: 'Trump president? En mij laten rijden?'

De blinde soulzanger Stevie Wonder wil niet dat Donald Trump president wordt. Hij verduidelijkte zijn voorkeur door een vergelijking: 'Je mag me leuk vinden en grappig vinden, allemaal goed en wel, maar als je in nood bent en in het ziekenhuis moet geraken, zou je mij vragen om met de auto te rijden?'

Wanneer de reporter 'nee' antwoordt, gaat Wonder verder: 'Exact! Want ik ben geen ervaren bestuurder, hé? Ik geloof dat Hillary een ervaren regeerder is. Daarom wil ik haar als leider van deze natie zien.'

Reuters
© Reuters
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Amerikaanse kranten laten betaalmuur vallen

Drie grote Amerikaanse kranten, de New York Times, Washington Post en Wall Street Journal laten hun betaalmuur voor hun internetpagina vallen tijdens de presidentsverkiezingen.

De hoofdredacties argumenteren dat geïnteresseerden zo het best mogelijke informatie-aanbod ter beschikking zullen hebben. Het vrije aanbod geldt slechts tot en met woensdag. (belga)

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Obama gaat basketten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich dinsdag, op de dag van de verkiezingen voor zijn opvolger, toegelegd op een ritueel dat aan bijgeloof grenst: hij is gaan basketten.

Enkele uren nadat de stembusgang was begonnen, trok het staatshoofd naar de militaire basis Fort McNair in de buurt van Washington voor een potje basketten met vrienden. Ook in 2008 en 2012 speelde Obama het spelletje op de verkiezingsdag, in zijn bastion Chicago. Ook tijdens de lange voorverkiezingen waarbij hij Hillary Clinton als tegenstander had, verzaakte hij niet aan het ritueel. (belga)

Reuters
© Reuters
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

1 miljard tweets

Sinds augustus 2015 hebben de Amerikanen al zowat een miljard keer getwitterd omtrent de presidentsverkiezingen van vandaag/dinsdag.

Volgens de site Politico was de meest voorkomende de retweet van het 'delete your account'-bericht van Hillary Clinton aan Donald Trump: zowat 530.000 keer. De meest succesrijke tweet van de vastgoedmagnaat was die waarin hij zich afvroeg waar de 33.000 e-mails van de vroegere First Lady bleven: ongeveer 170.000 keer gedeeld.

Uit door de internetzoekmachine Google vrijgegeven data blijkt volgens de conservatieve zender Fox News dan weer dat er aan de vooravond van de verkiezingen meer naar informatie over Donald Trump dan naar Hillary Clinton is gezocht. Dat was zo in 38 staten, ook in electorale slagvelden als Florida en Michigan. Immigratie is het meest gezochte Trump-onderwerp, gevolgd door abortus en rassenkwesties.

web
© web
Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

Nigel Farage wil in regering-Trump zetelen

Nigel Farage, de vroegere voorzitter van de Britse UK Independence Party (UKIP) zou graag een job krijgen in de regering van Donald Trump als die de presidentsverkiezingen wint. 'Indien hij mij een job zou aanbieden, dan zou ik graag zijn ambassadeur bij de Europese Unie willen zijn', aldus Farage. 'Ik denk dat ik die job zeer goed zou doen', zei Farage.

Farage steunde Trump tijdens de campagne en sprak zelfs eens op een verkiezingsbijeenkomst van de miljardair. 'Deze verkiezingen zijn zeer eenvoudig, het is eerder zoiets als de Brexit', zei hij vandaag tegenover het Britse ITV. 'Wilt u verandering of wilt u gewoon precies blijven waar u bent?'

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Trump kan oudste president ooit worden

Wint de Republikeinse kandidaat Donald Trump vandaag/dinsdag de slag om het Witte Huis, dan wordt hij de oudste president uit de Amerikaanse geschiedenis. In juni is de vastgoedmagnaat 70 geworden, terwijl zijn Democratische opponente Hillary Clinton eind oktober 69 kaarsjes mocht uitblazen.

Tot nu toe is ex-acteur Ronald Reagan de recordhouder. Bij zijn ambtsaanvaarding in januari 1981 wenkte zijn zeventigste verjaardag. Voor hem was William Henry Harrison de oudste president: in 1840 won hij op 67-jarige leeftijd. Hij overleed 31 dagen nadat hij zijn ambt had opgenomen.

Nog ouder dan Trump en Clinton waren twee andere presidentskandidaten. Toen de Republikein Bob Dole in 1996 de uitdager was van Bill Clinton was hij 73 jaar oud. Zijn partijgenot John McCain was 72 toen hij in 2008 aantrad tegen de latere Democratische winnaar Barack Obama. Indien Bernie Sanders in de Democratische voorverkiezingen niet de duimen had moeten leggen voor Hillary Clinton, dan zou de senator uit Vermont alle records hebben gebroken. Hij is immers 75 jaar oud. (Belga)

.
© .
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Clinton: 'Het maakt je nederig'

Na het uitbrengen van haar stem in een lagere school in Chappaqua stonden Hillary Clinton en haar man Bill de pers te woord. 'Dit gevoel maakt me nederig. Ik weet hoeveel verantwoordelijkheid hiermee gepaard gaat. Zo veel mensen rekenen op de uitslag van deze verkiezingen en wat die betekent voor ons land. Ik zal mijn uiterste best doen als ik vandaag win', zei Clinton.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Clintons hebben gestemd in Chappaqua

Het echtpaar Bill en Hillary Clinton heeft zijn stem uitgebracht in Chappaqua in New York. Clinton was al meer dan een uur opgewacht door zowat 150 enthousiaste aanhangers. Minuten lang schudde zij dan handjes van aanhangers van wie ze sommigen leek te herkennen.

Eerder ging ook haar running-mate Tim Kaine stemmen in Richmond in de staat Virginia, samen met zijn echtgenote Anne Holton, zijn ouders en twee buren, meldde Fox News. Ook huidig vicepresident Joe Biden heeft zijn stem al uitgebracht. President Barack Obama deed dit al weken eerder. (Belga)

Belga Image
© Belga Image
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Trump over een eventueel verlies

'Ik zal het beschouwen als een verlies van tijd, energie en geld.' Dat antwoordde Donald Trump of de vraag hoe hij over een eventuele nederlaag zou denken. Zelf beweert hij 100 miljoen dollar te hebben uitgegeven aan zijn campagne, volgens Wall Street Journal is dat maar 66 miljoen. Hij heeft naar eigen zeggen van anderen gehoord dat hij een politieke beweging heeft gestart en dat hij daar fier op moet zijn, schrijft The Guardian.

Fox News vroeg de Republikein of hij nog een laatste boodschap had voor zijn kiezers. 'We hebben een groots, groots land', klonk het. 'We hebben een enorm potentieel. Trek naar buiten en ga stemmen.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Met de revolver in het stemhokje: het kan

Het is niet uitgesloten dat iemand gewoon vuurwapens naar het stemhokje meebrengt, zo heeft nieuwszender CNN uitgevlooid. De zender vroeg zich na een incident met een aanhanger van Donald Trump vrijdag aan een stemlokaal in Viriginia af of de kiezer zomaar zijn vuurwapen naar het stemhokje mag meebrengen. Naar bijna aloude Amerikaanse gewoonte is het antwoord weer niet eenduidig en een lappendeken van regels in staten en zelfs plaatselijke gemeenschappen. Op sommige plaatsen zijn derhalve wapens in stemlokalen gewoon taboe, elders mag het dan weer wel. (Belga)

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Hillary heeft haar stem uitgebracht

Hillary Clinton heeft haar stem uitgebracht. Dat deed ze in Chappaqua, de plaats in de staat New York waar ze woont.

Katrin Swartenbroux
door Katrin Swartenbroux

Dit zijn de thema's die belangrijk zijn voor jonge Amerikaanse vrouwen

Lifestyleplatform R29 vroeg aan jonge Amerikaanse vrouwen welke thema's hen naar de stembus lokten. Maar vinden Clinton en Trump deze onderwerpen wel belangrijk? Lees het hier

REUTERS
© REUTERS
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Laatste gemiddelde van peilingen: Clinton 3 procentpunten voor Trump

Volgens het laatste gemiddelde van de peilingen heeft Clinton een voorsprong van drie procentpunt op Trump, zo heeft de gezaghebbende website RealClearPolitics.com berekend. De vroegere First Lady zou uitkomen op 47,2 procent van de stemmen, de vastgoedmagnaat op 44,2 procent. In een race met vier is Clinton goed voor 45,3 procent, Trump 42,0 procent, de Libertair Gary Johnson 4,8 procent en ecologiste Jill Stein 2,0 procent. De website geeft Clinton in het Electoral College, waar een kandidaat minstens 270 stemmen moet halen, al 203 stemmen, en Trump 164 stuks. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Election Day is nu echt begonnen

In verschillende staten aan de oostkust van de VS zijn de stembureaus open gegaan omstreeks 6 uur lokale tijd (12 uur Belgische tijd). Tim Kaine, de kandidaat-vicepresident van de Democrate Hillary Clinton, was er al heel vroeg bij in Richmond, Virginia, om zijn stem uit te brengen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

De voornaamste referenda: condoom voor pornoacteurs en 51e staat

Op deze Election Day worden in 35 staten ook in totaal meer dan 150 referenda gehouden. Die volksraadplegingen gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen. Sommige referenda zijn heel lokaal, zoals de vraag of er een nieuw schoolgebouw moet komen.

In Californië kunnen de inwoners zich zelfs uitspreken over het verplicht gebruik van een condoom voor pornoacteurs. Voorstel 60, ingediend door de Aids Healthcare Foundation, stipuleert dat producenten die geen condooms ter beschikking stellen van hun acteurs, boetes zouden krijgen van 1.000 tot 7.000 dollar.

In de hoofdstad Washington D.C. wordt aan de kiezers gevraagd of ze de hoofdstad opgesplitst willen zien in een nieuwe staat voor de inwoners en een federaal district voor de overheidsgebouwen en -monumenten. De nieuwe, 51e staat zou dan de naam New Columbia krijgen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Amerikanen kiezen ook nieuwe gouverneurs

In twaalf staten wordt ook een nieuwe gouverneur verkozen. In acht daarvan zwaait een Democraat op dit moment de plak - Delaware, Missouri, Montana, New Hampshire, Oregon, Vermont, Washington en West Virginia - terwijl een Republikein aan de macht is in Indiana, North Carolina, North Dakota en Utah. Zeven van de twaalf races zijn open, want slechts vijf gouverneurs proberen aan te blijven. Bij de zeven open races zijn vijf gouverneursambten in handen van de Democraten en twee van de Republikeinen. Ook in de territoria Puerto Rico en Amerikaans Samoa zullen er op 8 november gouverneursverkiezingen zijn.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Dé plaats waar de president wordt verkozen: Hillsborough County

Florida geldt sowieso als een cruciale staat in de strijd om het Witte Huis en de demografische samenstelling van Hillsborough County, het district rond onder meer Tampa, is blijkbaar een goede weerspiegeling van de hele natie. In 11 van de laatste 12 presidentsverkiezingen kwam daar ook de winnaar uit de bus. De BBC deed er een eigen minipeiling, vlak voor de stembusgang.

Stavros Kelepouris
door Stavros Kelepouris

'270 to win': zelf speculeren met interactieve kaarten

In de Verenigde Staten telt niet het aantal kiezers maar het aantal kiesmannen. Iedere staat kan een vastgelegd aantal kiesmannen afvaardigen. De kandidaat die meer dan de helft van de in totaal 539 kiesmannen achter zich krijgt, mag zijn intrek nemen in het Witte Huis. Omdat Amerika 50 staten telt en Washington DC nog eens als een apart kiesdistrict wordt gezien, is het overzicht al gauw zoek.

De website 270towin.com verzamelt daarom alle data op gedetailleerde kaarten, en laat je ook toe om zelf aan het speculeren te gaan. Door op een staat te klikken kan je de uitslagen veranderen en testen hoe Clinton of Trump aan de benodigde meerderheid kan raken.

Jan Herregods
door Jan Herregods

Trevor Noah: 'Er zijn geen excuses om niet te gaan stemmen' (video)

Ook Trevor Noah, de gastheer van de Daily Show, riep zijn publiek in een opvallend ernstige boodschap op om te gaan stemmen: 'Het maakt niet uit wat je overtuiging is, maar breng je stem uit.'

'Vermijd dat je in een situatie terecht komt waarin je de democratie pas apprecieert op het moment dat je ze kwijt bent.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Clinton en Trump sloten campagne af met nachtelijke activiteiten

Kort na middernacht (plaatselijke tijd) en reeds op de dag van de slag om het Witte Huis hebben de beide tenoren nog voor het laatst campagne gevoerd.

Clinton hield in gezelschap van popster Lady Gaga (zie video) een verkiezingsbijeenkomst in Raleigh in de swing state North Carolina. Voor een begeesterde aanhang zei de vroegere First Lady dat hun kinderen en kleinkinderen hen misschien later kunnen vragen wat zij in 2016 hebben gedaan, 'toen alles op het spel stond'. Het antwoord luidt dan: 'Ik heb voor een sterker, een eerlijker en een beter Amerika gestemd - een Amerika waar we bruggen bouwen, geen muren'.

Trump sprak voor het laatst in Grand Rapids in de staat Michigan. 'Vandaag is onze onafhankelijkeidsdag', zei Trump in een verwijzing naar een zinsnede uit de Hollywood-film 'Independence day' uit 1996. 'Wij sluiten eindelijk het hoofdstuk in de geschiedenisboeken omtrent de Clintons, hun leven, hun machinaties, hun corruptie af'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Naar deze staten is het uitkijken

Van heel wat staten weten de Democraten en de Republikeinen op voorhand dat ze die sowieso zullen winnen. Zo is Californië voor Clinton en Texas voor Trump. In de zogenaamde swing states (kantelstaten) of battleground states (slagveldstaten) is het verschil tussen de kandidaten echter klein en wordt het een dubbeltje op zijn kant. Daar zal de strijd beslecht worden. De belangrijkste swing states zijn dit keer Florida (29 kiespersonen), Ohio (18), Georgia (16), North Carolina (15) en Arizona (11). Vooral Florida is een must-win voor Trump - wint Clinton de Sunshine State, dan lijkt het voor Trump over en out. Het was ook in Florida dat er in 2000 een zware betwisting rond de uitslag was (lees meer).

Jan Herregods
door Jan Herregods

Stephen Colbert en Jon Stewart: 'Now is the time to vote!' (video)

In 'The Late Show with Stephen Colbert' kwam vannacht Jon Stewart de kijkers herinneren aan het belang van deze verkiezingen. Beiden riepen ze op vrij bombastische wijze iedereen op om te gaan stemmen.

Bekijk hier de video:

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Het gebrek aan technologische kennis bij deze twee presidentskandidaten is schrijnend'

In de laatste uren van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt wederom pijnlijk duidelijk dat wie de nieuwe Leader of the Free Worlduiteindelijk zal worden, hij of zij zich beter laat omringen door mensen met technologische kennis. 'Het is schrijnend te zien dat beide kandidaten het vooralsnog nalaten zich op dit gebied goed te informeren', schrijft computerwetenschapper Jeroen Baert.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Trump zal zwaar verliezen'

De Amerikaanse nieuws- en opiniesite The Daily Beast gelooft niet alleen dat Hillary Clinton zal winnen, maar ook dat het met een overtuigende meerderheid zal zijn. Daarvoor worden verschillende redenen opgesomd, zoals het feit dat hij swing state Nevada al kwijt lijkt na het vervroegd stemmen en ook dat zijn campagne nooit echt heeft geïnvesteerd in een 'GOTV-operatie' (Get out the vote) - kiezers naar het stemhokje krijgen.

Lees 'Waarom Donald Trump zwaar zal verliezen'

REUTERS
© REUTERS
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Hackers VS klaar om cyberaanval van Rusland tijdens verkiezingen te pareren'

Als Rusland besluit zich te bemoeien met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, dan staan Amerikaanse hackers klaar om terug te slaan. Daarvoor heeft de Verenigde Staten al de nodige maatregelen genomen. Lees verder.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ook Bernie Sanders heeft een stem op zak

In Millsfield schreef een kiezer de naam van Bernie Sanders op, de Democraat die lang in de running was als presidentskandidaat maar de nominatie moest afstaan aan Clinton. (Belga)

REUTERS
© REUTERS
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Eerste succesje is voor Clinton: 4-2 in Dixville Notch

De acht stemgerechtigde inwoners van Dixville Notch, in de staat New Hampshire, hebben in de nacht van maandag op dinsdag naar goede gewoonte het symbolische startsein gegeven van Election Day. Hillary Clinton won er met vier stemmen, terwijl Donald Trump twee stemmen haalde. Verder ging een stem naar Gary Johnson van de Libertaire partij, net als naar de Republikeinse presidentskandiaat uit 2012 Mitt Romney, die dit jaar niet deelnam aan de verkiezingen.

Het stembureau ging dinsdag meteen na middernacht open (dinsdagochtend 6 uur Belgische tijd), zoals de traditie dat al sinds 1960 voorschrijft. De stemmen worden meteen geteld en daardoor zorgt het dorp bij elke presidentsverkiezing voor het eerste stemresultaat. Bill Clinton verloor er in 1992 en 1996, wat hem niet belette om twee keer tot president verkozen te worden. Barack Obama won er in 2008, en haalde er in 2012 evenveel stemmen als Mitt Romney.

Naast Dixville Notch gingen nog twee andere dorpen in New Hampshire al stemmen. In Millsfield won Trump met 16 stemmen tegenover vier voor Clinton. In Hart's Location won Clinton dan weer van Trump, met 17 tegen 14 stemmen. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Kan Clinton eigenlijk nog verliezen?

Van veel staten weten we - op basis van het verleden - dat die zo goed als zeker Democratisch of Republikeins zullen stemmen. De doorslag wordt dus gegeven in de echte strijdstaten of swing states, waar het verschil tussen beide kandidaten heel klein is. Maar op basis van die 'safe states' en afgetekende peilingen mag Clinton al rekenen op 240 tot bijna 260 van de 270 kiespersonen die ze nodig heeft. Dat betekent dat ze of Florida of Ohio of North Carolina moet winnen, terwijl Trump ze alledrie moet winnen en elders kiespersonen van Clinton moet afsnoepen. De meest cruciale staat voor hem is Florida (29) kiespersonen). Wint Clinton die, dan lijkt de rode loper naar de zege uitgerold.

Toch juicht Clinton best niet te vroeg, volgens professor Herman Matthijs (UGent, VUB). Lees: 10 redenen waarom Clinton toch nog kan verliezen.

REUTERS
© REUTERS
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Trump voert ultiem offensief

Tot de laatste snik blijven de kandidaten campagne voeren, vooral in staten die ze als cruciaal beschouwen. De voorbije dagen tot en met maandagnacht zette Donald Trump ineens in op staten die als welhaast gegarandeerd Democratisch werden beschouwd, met name Minnesota, Colorado en vooral Michigan. Maar de problemen voor de Republikein stapelen zich op.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ook Bruce Springsteen geeft Clinton nog duw in de rug

Op de voorlaatste campagnebijeenkomst van Hillary Clinton maandagavond in Philadelphia heeft rocklegende Bruce Springsteen aan de meer dan 40.000 aanwezigen gevraagd om voor de verenigende visie van Clinton te stemmen. 'Laten we allemaal onze rol spelen zodat we achteraf kunnen terugkijken naar 2016 en kunnen zeggen dat we aan de zijde van Hillary Clinton stonden en zo aan de juiste kant van de geschiedenis', zo zei Springsteen. Over de Republikeinse kandidaat Donald Trump zei Springsteen dat hij iemand is met 'een diepgaand gebrek aan fatsoen, wat maakt dat hij in de eerste plaats zijn eigen belangen en ego zou bevorderen, eerder dan de Amerikaanse democratie'.

Verschillende muziekgrootheden gaven Hillary's campagne de voorbije dagen nog een extra duwtje in de rug. Onder meer Beyoncé, Jay Z, Katy Perry, Lady Gaga en Jennifer Lopez spraken openlijk hun steun voor haar uit.

Bekijk een overzicht: hoe stemmen de beroemdheden

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wanneer wordt er gestemd, wanneer volgen de eerste resultaten?

De verkiezingen overspannen zes tijdszones en de regels verschillen per staat, maar de meeste stembureaus zijn geopend tussen 6 uur en 19 uur plaatselijke tijd. In Belgische tijd gaan dus de eerste grote stembureaus open vanaf 11 uur Belgische tijd (met uitzondering van enkele kleine dorpen in New Hampshire). De laatste kieskantoren aan de westkust gaan dicht omstreeks 4 uur Belgische tijd woensdagochtend. Tegen die tijd zullen de eerste exit polls uit de oostelijke staten al binnen lopen. De eerste officiële resultaten komen traditiegetrouw uit Dixville Notch in de staat New Hampshire, waar traditioneel al kort na middernacht gestemd wordt. Als er een duidelijke winnaar is, dan zal die wellicht bekend zijn omstreeks 5 uur Belgische tijd woensdagochtend.

Meer dan 45 miljoen Amerikanen, naar schatting een derde van het totale aantal kiezers, hebben dit jaar aan early voting gedaan. In de meeste staten zijn voorlopig meer geregistreerde Democraten dan Republikeinen gaan stemmen.

Reuters
© Reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Alles wat u moet weten over de Amerikaanse verkiezingen

In de laatste peilingen ligt de Democrate Clinton een paar procentpunten voor op haar Republikeinse uitdager Trump, maar die nationale bevragingen doen er eigenlijk niet echt toe. Het komt er voor een kandidaat immers niet op aan om nationaal het hoogste aantal stemmen te halen of in de meeste staten te winnen. Het enige dat telt, is minstens 270 van de 538 kiespersonen binnen te rijven. Die kiespersonen die in het Electoral College zullen zetelen, zullen uiteindelijk de nieuwe president aanduiden (officieel in december). De meest bevolkte staten leveren het grootste aantal kiespersonen (bekijk de verdeling per staat). In de meeste staten geldt het 'winner takes all'-principe.

Maar omdat een president zonder Congres aan zijn kant vleugellam is, is minstens even belangrijk dat de Amerikanen dinsdag ook een nieuw Huis van Afgevaardigden en voor een derde een nieuwe Senaat kiezen.

Lees meer:

- wat u moet weten over Election Day

- De programma's: wat Clinton en Trump willen doen als ze president worden

- De ene stem is de andere niet