Energiezuinige woningen, pensioen na 42 jaar werken en schoolplicht vanaf 3 jaar: dit is het kiesprogramma van Vooruit

© Getty
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Dit zijn de belangrijkste thema’s uit het kiesprogramma van de socialistische partij Vooruit.

Gezondheid

Wie jonger is dan 24 jaar moet gratis naar een geconventioneerd huisarts, tandarts en psycholoog kunnen gaan.

Energiezuinige woningen

Vooruit kiest voor het collectief energiezuinig maken van woningen. De partij wil netbeheerder Fluvius onder meer de isolatie van daken en muren en de installatie van warmtepompen of zonnepanelen laten organiseren en prefinancieren. ‘De terugbetaling door de eindgebruiker gebeurt geleidelijk via de meter. We renoveren vanaf 2024 15 jaar lang jaarlijks 180.000 woningen.’ In 2040 zouden alle Vlaamse woningen energiezuinig moeten zijn.

OPROEP: kom naar de Knack-redactie en stel zélf uw vraag aan Alexander De Croo, Zuhal Demir of Jos D’Haese

Sancties voor werkzoekenden

De Vlaamse socialisten willen dat werkzoekenden ernstig op zoek gaan naar een baan. Volgens Vooruit is er een evaluatie nodig. ‘Het zoekgedrag van werkzoekenden moet minstens elke vier maanden worden geëvalueerd. Bij een eerste negatieve evaluatie volgt meteen een eerste verwittiging. Bij elke volgende negatieve evaluatie verzwaart de sanctie: een week, twee weken of vier weken verlies van uitkering. We voeren dus een systeem van gradueel verzwarende sancties in.’ Werkzoekenden die niet komen opdagen of weigeren in te gaan op herhaaldelijke uitnodigingen voor een gesprek, verliezen hun werkloosheidsuitkering.

Basisbanen

Vooruit wil basisbanen voor mensen die na twee jaar actief zoeken nog altijd geen werk hebben. ‘Dit is een volwaardige job op maat van de werkzoekende met een echt contract, een volwaardig loon en intensieve, kwalitatieve en integrale begeleiding.’ Voor Vooruit mogen basisbanen bestaande jobs niet vervangen en vervult die baan een ‘maatschappelijke’ nood zoals ondersteuning in scholen of in de kinderopvang.

Pensioenleeftijd

Het pensioen moet berekend worden op het aantal gewerkte jaren, en niet op basis van de leeftijd, zoals het nu wordt geregeld. ‘We leggen de lat voor iedereen gelijk. Iedereen verdient de kans om op pensioen te gaan na een loopbaan van 42 jaar, zeker wie fysiek zwaar werk levert.’

Registratierechten

Als het van Vooruit afhangt, betalen Vlamingen geen registratierechten meer bij de aankoop van de ‘enige, eigen woning op de eerste schijf van 250.000 euro’. Het deel van de prijs dat boven dat bedrag ligt, wordt progressief belast.

Op wie kunt u stemmen op 9 juni? Dit zijn de lijsttrekkers in uw provincie

Erven en schenken

Vooruit wil een belastingvrije som van 250.000 euro invoeren voor erfenissen en schenkingen.

‘Een euro is een euro’

Vooruit wil een fiscale hervorming waarbij ‘een euro is een euro’ het basisprincipe vormt. ‘Persoonlijke inkomsten uit vermogen, inclusief meerwaarden, worden samengevoegd met inkomsten uit arbeid voor de berekening van het belastbaar inkomen.’

Schoolplicht

Als het van Vooruit afhangt vervalt de leerplicht en wordt die vervangen door schoolplicht. ‘En we laten de schoolplicht beginnen vanaf drie jaar in plaats van vijf jaar. In uitzonderlijke gevallen, wanneer de school niet de beste plek is om te leren en te ontwikkelen, maken we huisonderwijs onder strikte voorwaarden mogelijk.’

Uitgeproceerde asielzoekers

‘We werken aan een consequent en aanklampend terugkeerbeleid’, luidt het programma. Maar uitgeproceerde asielzoekers die meewerken aan een terugkeer, en voorlopig niet kunnen worden teruggestuurd, moeten in België op een legale manier kunnen werken. Dat kan vandaag niet.

Het verkiezingsprogramma van de socialisten van Vooruit telt 288 pagina’s. Lees hier het volledige document.

Partner Content