Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Zowel Trump als Clinton doen gouden zaak met delegates

Volgens voorlopige cijfers van zowel RealClearPolitics als The New York Times zijn bij de Democraten voorlopig 135 delegates uit New York toegekend aan Hillary Clinton tegen 104 aan Bernie Sanders. Dat brengt hun tussen (zonder superdelegates) op 1.442 tegen 1.198. Met 2.383 heeft men de meerderheid. Voor Clinton volstaat het iets meer de helft van de resterende verkiesbare delegates binnen te halen om de nominatie te winnen. Dan heeft ze zelfs geen van haar nu ruim 400 superdelegates (partijbonzen) nodig.

Bij de Republikeinen wint Trump minstens 89 van de 95 delegates in New York. Kasich wint er 3. De resterende 3 gaan wellicht niet naar Cruz. De tussenstand is: 844 delegates voor Trump, 543 voor Cruz, 171 voor Marco Rubio (die uit de race gestapt is) en 147 voor John Kasich. 1.237 geeft hier de meerderheid. De enige die nog mathematisch die meerderheid kan bereiken is Trump, die van de resterende delegates ongeveer 58 procent moet binnenhalen - lastig, maar mogelijk, in het Republikeins systeem waar de winnaar buiten proportie delegates toegewezen krijgt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary vergroot haar voorsprong

1,411 1,179

Bij de Democraten, met hun proportioneel systeem, veranderen de delegate-verschillen minder snel. Hillary Clinton staat op voorlopig op 1.411 verdiende delegates tegen 1.179 voor Bernie Sanders. 2.383 geeft hier een meerderheid. Voor Sanders wordt die meerderheid bijzonder moeilijk bereikbaar. Clinton wil de meerderheid halen zonder steun van de superdelegates (partijbonzen), die massaal aan haar kant staan.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Cruz-campagne: we rekenen niet op een delegate in New York

Volgens CNN geeft de Cruz-campagne aan dat er wellicht geen enkele van de 95 Republikeinse delegates uit New York naar Ted Cruz gaat. Waarnemers bevestigen dat voorlopig: in districten waar Trump beneden de 50 procent kan blijven, ligt John Kasich tweede en pikt hij desgevallig een delegate op. Een commentator van The New York Times schat dat Trump 90 van de 95 delegates kan binnenhalen. Als hij het volgende week even goed doet, staat hij tegen eind april aan 975 of zo, op goed 250 van zijn einddoel: 1.237.

De huidige stand, volgens cijfers waar de Times al 48 van de 95 New Yorkse delates heeft verwerkt: Donald Trump 803, Cruz 543, Marco Rubio (uit de race) 171 en John Kasich 144.

Over enkele uren zal de voorsprong van Trump nog zijn aangegroeid als de resterende New Yorkse delegates zijn toegekend.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton reikt de hand aan Sanders-aanhang: 'Veel meer verenigt ons'

Een duidelijk stralende Hillary Clinton geniet van haar overwinning.

"Jullie hebben vandaag nog eens bewezen dat er geen plaats is als thuis. New Yorkers, jullie hebben me altijd ingedekt, en ik heb altijd geprobeerd er voor jullie te zijn. Ik ben jullie erg, erg dankbaar dat jullie me vertrouwen met de ontzagwekkende verantwoordelijkheden die onze volgende president wachten. En aan alle mensen die senator Sanders ondersteunden: ik geloof dat er veel meer is dat ons verenigt dan dat ons scheidt".

"Denk daaraan", zegt ze ook nog, onder luid applaus, "het komt er niet op aan dat je onderuit gaat, het punt is dat je weer rechtstaat".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Clinton nog altijd fors voor

Met de helft van de stemmen geteld staat Hillary Clinton op 59,5 procent van de stemmen, tegen 40,50 voor Sanders. Dat is geen goed nieuws voor Sanders, die tot twee weken geleden beweerde dat hij via een overwinning in New York op weg zou gaan naar het Witte Huis. Het ziet er op dit ogenblik niet naar uit dat hij binnen 10 procent van haar resultaat geraakt, wat een recenter doel van de Sanderscampagne was.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

John Kasich: wij zijn beter geplaatst om Trump te bestrijden dan Cruz

Volgende week komt er weer een serie voorverkiezingen, onder meer in Pennsylvania, Maryland en Connecticut. In de meeste van die staten is Trump koploper in de peilingen, maar de campagne van John Kasich laat weten dat hij nu de beste geplaatste is om Trump te bekampen. In de voorlopige tellingen voor New York staat Trump op 62 procent, Kasich op 24 procent en Cruz op 14 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump ligt achter in Manhattan

Donald Trump zei net dat het een goed gevoel is te winnen bij de mensen die je het beste kennen, maar volgens CNN is het niet zeker dat hij in Manhattan wint - waar hij woont en bouwt. In voorlopige tellingen ligt John Kasich er iets voor. Maar verder voorspelt CNN dat Trump ruim boven 50 procent van de stemmen uitsteekt.

Hoeveel van de 95 delegates hij behaalt, is nog niet duidelijk.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary Clinton wint bij de Democraten

Bijna een uur nadat de tellingen begonnen, wordt Hillary Clinton uitgeroepen tot winnaar bij de Democraten. Met veertig procent van de stemmen geteld, ligt ze op 60 procent tegen bijna 40 procent voor Bernie Sanders. Volgens de exitpolls zou het nog veel nipter worden, maar de meeste Amerikaanse media zijn er gerust genoeg in om haar tot winnaar uit te roepen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump: 'Cruz is mathematisch ongeveer uitgeschakeld'

In zijn overwinningsspeech legt Trump de nadruk op banen en economie. Hij houdt het vrij veilig, tot hij over het verkiezingssysteem begint. De race is zo goed als voorbij, zegt hij. "Senator Cruz is mathematisch ongeveer uitgeschakeld".

"Het is echt aangenaam om delegates te winnen met feitelijke stemmen", gaat hij verder, een verwijzing naar Cruz die in Colorado won door met delegates te onderhandelen.

"Het is een vervalst systeem. We keren terug naar de oude manier, wat betekent: jullie stemmen en jullie winnen".

Geen enkel scheldwoord van Trump tijdens een korte toespraak.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Hillary voorlopig fors voorop

Amerikaanse media blijven heel voorzichtig, maar de tellingen zien er op dit ogenblik zeker niet slecht uit voor Hillary Clinton. Ze ligt op 62 procent van de getelde stemmen, met een vijfde van de tellingen achter de rug.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump haalt 80 procent in Staten Island

Voorlopig haalt Trump 80 procent van de Republikeinse stemmen in Staten Island, met een derde van de stemmen in dat stadsdeel geteld.

De Empire State Building kleurt volgens de winnende kandidaat. Rood voor Trump, donkerblauw voor Hillary Clinton en lichter blauw voor Sanders, blijkbaar.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders wint uitgesproken bij jongere kiezers

Volgens de exitpolls van CNN haalt Bernie Sanders 72 procent van de stemmen bij kiezers jonger dan 30. Hillary Clinton wint in het algemeen bij zwarten, Spaanstaligen en ouderen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Eerste stemmen komen binnen

De eerste stemmen worden geteld, maar bij Trump komt het er nu opaan dat hij over de hele staat New York 50 procent van de stemmen haalt, plus in zoveel mogelijk districten ook 50 procent van de stemmen. Hij haalt 14 delegates met 50 procent in de staat, en telkens 3 delegates in elk van 27 districten. Het totaal aantal delegates bij de Republikeinen in New York is 95.

In de voorlopige tellingen staat Hillary Clinton op 60 procent van de stemmen, maar volgens exitpolls is het te nipt om nu al een winnaar aan te duiden, wat een heel goed teken is voor Bernie Sanders die in de peilingen gemiddeld 12 procent achteroplag.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Donald Trump wint New York

Er zijn nog geen stemmen geteld, maar de Amerikaanse nieuwszenders roepen Donald Trump uit tot winnaar aan Republikeinse kant en een nipte race bij de Democraten.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Exitpolls: vrouwen van New York houden van Hillary Clinton en gruwen minder van Donald Trump

Volgens exitpolls van Edison Research doet Hillary Clinton het goed bij de vrouwen van New York. Meer dan drievijfden van haar kiezers waren vrouwen. Bij de Republikeinen haalt Donald Trump bijna de helft van zijn stemmen bij vrouwen, wat stukken beter is dan in voorbije voorverkiezingen. Ook: de proportie van vrouwenstemmen bij Trump ligt niet lager dan die bij zijn rivalen Cruz en Kasisch.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump mikt op 43,8 procent

Zijn campagnemanager Corey Lewandowski zegt dat Donald Trump in New York beter wil doen dan zijn concurrent Ted Cruz deed in diens thuisstaat Texas. Tijdens Super Tuesday op 1 maart haalde Cruz 43,8 procent van de stemmen in Texas. Toegegeven, toen waren er nog 5 Republikeinen in de race, tegen 3 nu.

Trump, die in de meeste peilingen in New York ruim boven 50 procent uitkomt, heeft dus een relatief bescheiden officieel doel. In Texas haalde Trump 26,7 procent van de stemmen. Cruz wordt in de peilingen minder dan 20 procent in New York toebedeeld.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Republikein Peter King: 'Ik haat Ted Cruz en neem cyanide als hij wint'

Peter King, Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden in New York, maakt geen geheim van zijn antipathie. Hij ondersteunt John Kasich, hij verwacht dat Trump uitgesproken wint in New York en hij haat Ted Cruz. 'Ik denk dat ik cyanide inneem als hij de nominatie wint', aldus het Congreslid.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders gaf het meest uit in New York

De Democraten gaven meer uit aan tv-advertenties in de staat New York, en bij de Democraten spendeerde Bernie Sanders ongeveer 2 miljoen dollar meer dan Hillary Clinton. In totaal spendeerden de Democraten, volgens cijfers die de New York Times vergaarde, 9,2 milljoen dollar aan tv in de staat tegen gezamenlijk 1,5 miljoen dollar voor de drie Republikeinse presidentskandidaten. Bij die Republikeinen had Donald Trump in de peilingen een zodanige voorsprong dat zijn rivalen geen grote of in elk geval geen dure campagnes hebben opgezet.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Onafhankelijken kunnen nergens heen

Elke staat heeft eigen regels, en de regels van New York bepalen dat kiezers alleen kunnen stemmen voor kandidaten van de partij waarvoor ze zich geregistreerd hebben. Dat betekent dat onafhankelijken niet kunnen gaan kiezen. In vorige primaries hebben onafhankelijken vooral voor Donald Trump of Bernie Sanders gekozen.

Onafhankelijken zijn in grotere getale dan de leden van elk van de grote partijen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Mysterie van 126.000 geschrapte Democraten in Brooklyn

In Brooklyn, een hip deel van New York, zijn sinds vorig jaar 126.000 Democraten van de kieslijsten verwijderd. Het verlies aan Democraten is onverklaard, en noopt de burgemeester van New York, Bill de Blasio, tot een onderzoek.

Volgens gegevens van de verkiezingscommissie ging het om 12.000 mensen die uit het stadsdeel verhuisden, 44.000 mensen die van actief op non-actief werden gezet (wat kan als ze enkele keren niet aan verkiezingen deelnemen) en 70.000 kiezers die van de non-actieve lijst werden geschrapt. De burgemeester zei in een reactie dat Brooklyn veel uitwijking, maar ook veel inwijking kent, en dat een groot netto verlies aan Democratische kiezers vreemd is.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Drie echte New Yorkers als kandidaat

Drie presidentskandidaten kunnen zich met enige reden New Yorker noemen. Donald Trump werd er geboren en woonde er zijn hele leven. Bernie Sanders werd er geboren en bracht er zijn jeugd door. Hillary Clinton kwam er in 2000 wonen en werd er tot senator verkozen. Wie de meest New Yorkse is van die New Yorkers leest u hier.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump kan Cruz mathematisch uitschakelen (voor de eerste ronde)

Bij de Republikeinen staan in de staat New York 95 delegates op het spel, 14 staatsgewijs en 3 per district (er zijn dus 27 districten).

Als Donald Trump, zoals in de peilingen voorspeld, 50 procent van de Republikeinse stemmen haalt, wint hij alle 14 staatsdelegates. Per district geldt ook die regel: wie 50 procent of meer wint in dat district, wint de 3 delegates. Wie minder dan 50 procent haalt, moet één delegate afstaan aan de tweede. Zijn tegenstanders John Kasich en Ted Cruz proberen hem staatsgewijs beneden 50 procent te halen, en per district evenzo.

Trump hoopt volgens The New York Times op minstens 85 delegates, wat Ted Cruz mathematisch belet om de meerderheid te halen tijdens de Conventie. Daar heeft men 1.237 delegates nodig voor een meerderheid. Met 85 bijgewonnen delegates moet Trump zelf dan minder dan 60 procent van de resterende delegates behalen om aan een meerderheid te komen. Als niemand tijdens de eerste ronde op de partijconventie een meerderheid haalt, worden vele delegates vrij en is alles weer mogelijk. Overigens: Cruz heeft strategisch campagne gevoerd, in districten waar nauwelijks Republikeinen stemmen. In de peilingen staat hij met 16 procent op een verre derde plaats (ook na John Kasich), maar misschien haalt hij wel meer delegates dan Kasich. Volgens een bericht in Time heeft Cruz voor een eventuele tweede ronde al minstens 200 delegates van Trump afgesnoept.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Sanders-kamp wil het verlies onder 10 procent houden

Bernie Sanders zei enkele weken dat een overwinning in de staat New York hem een pad gaf naar het Witte Huis. De Democratische kandidaat, die in een gemiddelde van peilingen aankijkt tegen een achterstand van 12 procent, heeft in het verleden al tegen de peilingen in gescoord, maar deze achterstand is toch wel groot. Men hoopt op een veel kleiner verschil, maar echte hoop op winst is niet luid meer te horen. Maar Sanders, die zwaar achterligt inzake delegates, moet eigenlijk winnen om een kans op de nominatie te behouden.

Maar een klein verlies zou zeker niet slecht zijn. Ter vergelijking: in 2008 versloeg Clinton in New York kandidaat Obama met maar liefst 17 procent.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

'The Bern wordt gevoeld in New York, zoveel is zeker'

Joost Devriesere, journalist bij Knack Focus, volgde de laatste meeting van Bernie Sanders in de campagne voor New York. Sanders brengt veel enthousiast volk op de been, maar volstaat het voor een stembusverrassing?

Lees het verslag van ter plaatse.

REUTERS
© REUTERS
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Trump en Clinton willen momentum veranderen

Zowel aan Republikeinse als aan Democratische kant zat de wind de voorbije weken in de zeilen van de uitdagers, Ted Cruz en Bernie Sanders. Cruz won voorverkiezinggen in kleinere staten en wist delegates af te snoepen aan Donald Trump. Sanders won een heleboel staten op rij, weliswaar zonder zijn achterstand inzake delegates serieus te verminderen. Koplopers Trump en Clinton willen dat momentum stoppen. Lees hier wat er op het spel staat.

REUTERS
© REUTERS