Bij de verkiezingen in Israël lag de participatiegraad op de middag rond de 26,5 procent, ongeveer hetzelfde niveau als bij de vorige verkiezingen in 2013.

De huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu (65) is er niet gerust in en vreest een nederlaag voor zijn rechtse Likoed-partij. Als reden hiervoor geeft hij aan dat Arabische kiezers 'door linksgeoriënteerde organisaties' met bussen naar de stemlokalen worden gebracht. Op Facebook waarschuwde hij voor deze Arabische kiezers. 'De heerschappij is in gevaar', klinkt het.

45 dagen

Nog tot 21.00 uur kunnen de ruim 5,8 miljoen stemgerechtigden hun stem uitbrengen. Nadien zal de president een partijleider aanduiden die de opdracht krijgt een coalitie te smeden. Hiervoor krijgt hij 45 dagen tijd.

Dus ook als Netanyahu de verkiezingen verliest, bestaat de kans dat hij premier kan blijven, namelijk als president Reuven Rivlin hem het veld instuurt. 'Bibi's' grootste concurrent is Isaac Herzog, voorzitter van de Zionistische Unie, een coalitie van de sociaaldemocratische Labour-partij en de centrumpartij Hatnua. (AVE)

Bij de verkiezingen in Israël lag de participatiegraad op de middag rond de 26,5 procent, ongeveer hetzelfde niveau als bij de vorige verkiezingen in 2013. De huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu (65) is er niet gerust in en vreest een nederlaag voor zijn rechtse Likoed-partij. Als reden hiervoor geeft hij aan dat Arabische kiezers 'door linksgeoriënteerde organisaties' met bussen naar de stemlokalen worden gebracht. Op Facebook waarschuwde hij voor deze Arabische kiezers. 'De heerschappij is in gevaar', klinkt het. Nog tot 21.00 uur kunnen de ruim 5,8 miljoen stemgerechtigden hun stem uitbrengen. Nadien zal de president een partijleider aanduiden die de opdracht krijgt een coalitie te smeden. Hiervoor krijgt hij 45 dagen tijd. Dus ook als Netanyahu de verkiezingen verliest, bestaat de kans dat hij premier kan blijven, namelijk als president Reuven Rivlin hem het veld instuurt. 'Bibi's' grootste concurrent is Isaac Herzog, voorzitter van de Zionistische Unie, een coalitie van de sociaaldemocratische Labour-partij en de centrumpartij Hatnua. (AVE)