De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en oppositieleider Isaac Herzog hebben in Jeruzalem en Tel Aviv hun stemmen uitgebracht. Netanyahu sloot daarbij opnieuw een coalitie uit met de Zionistische Unie, een linkse coalitie van enerzijds de Arbeiderspartij van Herzog en de partij Hatnuah van Tzipi Livni. 'Ik zal een nationalistische regering vormen', zei Netanyahu.

Isaac Herzog bracht zijn stem uit in Tel Aviv. Daarbij pleitte hij nogmaals voor een Zionistisch kamp. De Israëlische bevolking heeft 'de keuze tussen verandering en hoop en vertwijfeling en ontgoocheling', zei Herzog.

6 miljoen stemgerechtigden

De Israëlische president Reuven Rivlin riep de bevolking op te gaan stemmen. 'Vandaag vieren we de democratie', zei Rivlin in Jeruzalem. 'Ik roep alle Israëlische burgers op niet alleen te vieren, maar ook hun lot zelf in handen te nemen', aldus nog de president.

De vervroegde parlementsverkiezingen waren noodzakelijk geworden gezien de centrumrechtse coalitie van Netanyahu vorig jaar, na minder dan twee jaar, uit elkaar was gevallen. Bijna 6 miljoen stemgerechtigde Israëli's zijn opgeroepen om de 120 leden van de Knesset te kiezen. (Belga/AVE)

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en oppositieleider Isaac Herzog hebben in Jeruzalem en Tel Aviv hun stemmen uitgebracht. Netanyahu sloot daarbij opnieuw een coalitie uit met de Zionistische Unie, een linkse coalitie van enerzijds de Arbeiderspartij van Herzog en de partij Hatnuah van Tzipi Livni. 'Ik zal een nationalistische regering vormen', zei Netanyahu.Isaac Herzog bracht zijn stem uit in Tel Aviv. Daarbij pleitte hij nogmaals voor een Zionistisch kamp. De Israëlische bevolking heeft 'de keuze tussen verandering en hoop en vertwijfeling en ontgoocheling', zei Herzog. De Israëlische president Reuven Rivlin riep de bevolking op te gaan stemmen. 'Vandaag vieren we de democratie', zei Rivlin in Jeruzalem. 'Ik roep alle Israëlische burgers op niet alleen te vieren, maar ook hun lot zelf in handen te nemen', aldus nog de president. De vervroegde parlementsverkiezingen waren noodzakelijk geworden gezien de centrumrechtse coalitie van Netanyahu vorig jaar, na minder dan twee jaar, uit elkaar was gevallen. Bijna 6 miljoen stemgerechtigde Israëli's zijn opgeroepen om de 120 leden van de Knesset te kiezen. (Belga/AVE)