Nederland: Rutte wil regering vormen met CDA en D66

Mark Rutte © belga

Mark Rutte (VVD), de ontslagnemende minister-president van Nederland, wil dat zijn partij met onder meer het christendemocratische CDA en het links-liberale D66 in een nieuwe regering stapt.

Rutte heeft dat zelf verklaard na een gesprek met verkenner Edith Schippers, een partijgenoot van Rutte.

De liberale politicus hoopt dat er een ‘stabiel meerderheidskabinet komt met draagvlak in beide Kamers’, zo verklaarde hij. De vorige coalitie, VVD en het centrumlinkse PvdA, had geen meerderheid in de Eerste Kamer, waardoor er steeds naar de oppositie moest worden gekeken om maatregelen door de Senaat te loodsen.

Vier partijen

Samenwerking met CDA en D66 is ‘gezien de verkiezingsuitslag’ dan ook logisch, vervolgde Rutte. VVD bleef, ondanks een verlies van acht zetels, de grootste partij met 33 van de 150 zetels. Daarna volgt de PVV van Geert Wilders met 20 zetels, maar die wordt door de meeste partijen uitgesloten. CDA en D66 tellen elk 19 zetels.

Dat betekent dat er nog een vierde partner met minstens vijf zetels gezocht worden om aan een meerderheid van minstens 76 zetels te raken. GroenLinks (14 zetels) en ChristenUnie (5) worden in dat verband het vaakst genoemd.

Op Knack.be merkte Marianne Zwagerman vorige week op dat het water tussen GroenLinks en de VVD te diep lijkt om samen in een coalitie te stappen, zodat ChristenUnie meer voor de hand ligt. De lastigste opdracht voor Rutte wordt om de zeer progressieve D66 te verzoenen met de zeer conservatieve ChristenUnie, zei ze.

Beleid

Verder benadrukte Rutte maandagochtend dat de volgende regering werk moet maken van een lastenverlichting voor de middenklasse, in combinatie met een belastingherziening.

Verder moet die coalitie onder meer zorgen voor een energietransitie en investeren in ouderen- en verpleegzorg.

Geen minister

Verkenner Edith Schippers (VVD) maakte maandag alvast duidelijk dat ze zelf geen deel zal uitmaken van de volgende Nederlandse regering.

Schippers was in de ontslagnemende regering nog minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Maar ze stond dit jaar niet op de kandidatenlijst van de liberale partij VVD, al had ze een terugkeer als minister tot nu toe nooit volledig uitgesloten.

Partner Content