Mexicaans leger pakt leider Golfkartel op

Mexicaanse soldaten hebben de leider van het Golfkartel, Mario Armando Ramirez Trevino, ’s ochtends gevat tijdens een gezamenlijke operatie van het leger en de marine.

Mexicaanse soldaten hebben de leider van het Golfkartel opgepakt. Mario Armando Ramirez Trevino, alias “El Pelon”, is ’s ochtends gevat tijdens een gezamenlijke operatie van het leger en de marine in het plaatsje Rio Bravo, in de deelstaat Tamaulipas in het noordoosten van het land. Dat berichten lokale media, en werd later bevestigd door de autoriteiten.

Het Golfkartel is een van de oudste misdaadsyndicaten van Mexico. Volgens het nieuwsportaal Insight Crime was Ramirez Trevino vroeger een politieagent, die de stap naar de onderwereld heeft gezet. Hij was de leider van een gewapende vleugel van het kartel, “Los Rojos”. Na de arrestatie van zijn voorganger Eduardo Costilla in september 2012 en de daaropvolgende interne machtsstrijd, nam Ramirez Trevino de leiding van het Golfkartel over, aldus de krant Milenio. Het Amerikaanse agentschap DEA (Drug Enforcement Administration) had 5 miljard dollar uitgeloofd voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden.

Het Golfkartel, een synoniem voor drugs en geweld in het noorden van Mexico, verloor de laatste jaren aan invloed. In 2010 splitste namelijk de tak Los Zetas zich af van het kartel. Het nieuwe kartel rekruteerde aanvankelijk vooral deserteurs uit de speciale eenheden van de Mexicaanse strijdkrachten en is intussen uitgegroeid tot het machtigste kartel in Mexico.

Het Golfkartel en het Sinaloakartel voeren samen een strijd tegen de macht van Los Zetas.

Autoriteiten ontdekken 25 lijken in zuidwesten Mexico

Op drie plaatsen in het zuiden en westen van Mexico hebben de autoriteiten een dag eerder in totaal 25 lijken ontdekt. Negen onder hen werden gevonden in de omgeving van de gemeente Buenavista Tomatlán in de staat Michoacán, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De regio wordt door het drugskartel van de Tempelridders gecontroleerd. Bovendien werden in de streek burgerwachten opgericht, die tegen de georganiseerde misdaad strijden.

In de buurstaat Guerrero ontdekte de politie nog eens 16 lijken, aldus het nieuwsmagazine Proceso. Acht onder hen hadden schotwonden. Blijkbaar waren ze bij een vuurgevecht tussen rivaliserende bendes in het oord San Miguel Totolapan om het leven gekomen. De overige acht doden werden in een massagraf in Taxco de Alarcón ontdekt. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content