Manifestanten bestormen residentie president Sri Lanka

Manifestanten in Sri Lanka bestormen het presidentieel paleis, 9 juli 2022. © reuters

President Gotabaya Rajapaksa moest zijn officiële residentie zaterdag ontvluchten nadat die was bestormd door manifestanten.

Tienduizenden betogers hebben zaterdag de officiële residentie van de Sri Lankaanse president Gotabaya Rajapaksa bestormd en zijn het presidentiële paleis ook binnengedrongen.

Rajapaksa is intussen naar veiliger oorden gebracht. Volgens de bron bij Defensie is Rajapaksa nog altijd de president van het land en wordt hij beschermd door het leger. Het presidentieel paleis wordt nochtans zwaar bewaakt, en de politie had ook traangas ingezet tegen de manifestanten.

De betogers eisen het aftreden van Rajapaksa en zijn regering. Ranil Wickremesinghe, de premier van Sri Lanka, heeft zich bereid verklaard om op te stappen ten voordele van een regering van nationale eenheid. Ranil Wickremesinghe is nog maar een tweetal maanden premier van Sri Lanka. Hij volgde Mahinda Rajapaksa op, de broer van de president. Er waren toen ook al protesten en bloedige confrontaties tussen pro- en antiregeringsdemonstranten.

De ordediensten hadden vrijdag nog een avondklok uitgevaardigd in een poging de manifestanten te ontmoedigen op straat te komen, maar die maatregel werd al snel weer opgeheven nadat oppositiepartjen, mensenrechtenbewegingen en advocaten ermee hadden gedreigd de chef van de politie te vervolgen. De betogers lapten de avondklok ook grotendeels aan hun laars. Sommigen hadden de spoorwegmaatschappij zelfs gedwongen om hen met de trein naar de hoofdstad Colombo te brengen om aan een manifestatie deel te nemen.

Sri Lanka heeft te maken met een ernstige economische crisis en is failliet. De manifestanten houden de president daar verantwoordelijk voor. Het land kampt met tekorten aan voeding, medicijnen, brandstof en buitenlandse deviezen. Er wordt onderhandeld met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een financiële reddingsoperatie. 

Partner Content