Rishi Sunak op woensdag
Rishi Sunak op woensdag © Getty Images

Onverwachte aankondiging premier Sunak: Britten trekken op 4 juli naar stembus

De Britten trekken op 4 juli naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. Dat heeft de Conservatieve premier Rishi Sunak woensdag aangekondigd na een kabinetsvergadering in Downing Street 10.

Het houden van vervroegde verkiezingen wordt gezien als een politieke gok voor Sunak. Zijn Conservatieve Partij is al veertien jaar aan de macht, maar inmiddels ligt de linkse oppositiepartij Labour ruim op kop in de peilingen. De volgende parlementsverkiezingen hadden uiterlijk begin 2025 gehouden moeten worden.

De premier zei dat hij was aangetreden om in onzekere tijden voor economische stabiliteit te zorgen. Hij stelde dat het nu tijd is om de volgende stap te zetten. ‘Dit is het moment voor Groot-Brittannië om de toekomst te kiezen.’

Sunak betoogde dat belangrijke successen zijn geboekt op economisch gebied. Hij zei dat de economie snel groeit en dat de inflatie is genormaliseerd.

De premier opende ook de aanval op Labour. Hij zei dat onduidelijk is waar die oppositiepartij voor staat en voorspelde dat het land met een Labourregering een onzekere toekomst tegemoet zal gaan.

Sunak omschreef Labourleider Keir Starmer als een onbetrouwbare figuur. ‘Hij heeft keer op keer laten zien dat hij altijd de makkelijke uitweg kiest en alles doet om aan de macht te komen.’

De verkiezingsdatum was voorafgaand aan de aankondiging al uitgelekt via Britse media.

Partner Content