‘Laat de groenten groeien!’ Noord-Korea lanceert 310 politieke slogans

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

‘Laat ons een land van paddenstoelen worden!’ en ‘laat een sterke wind van vis over het land waaien!’ Dit zijn twee van de 310 nieuwe politieke slogans die het Noord-Koreaanse regime aan zijn inwoners oplegt.

Het Noord-Koreaanse regime heeft naar aanleiding van de 70e verjaardag van de bevrijding van het Koreaanse schiereiland en de stichting van de Koreaanse Arbeiderspartij 310 nieuwe politieke slogans onthuld. De spreuken, die allemaal worden afgesloten met een uitroepteken, gaan over de glorie van de Kim-dynastie, maar ook over onder andere het kweken van paddenstoelen.

Politieke slogans zijn een belangrijk onderdeel van de dagelijkse propaganda die de Noord-Koreanen al van bij de geboorte dagelijks over zich heen krijgen. Naast de verering van de erfenis van de overleden leiders Kim Il-Sung en Kim Jong-Il en de aanbidding van de huidige leider Kim Jong-un, raken de slogans ook thema’s als landbouw (‘Laat de groenten veelvuldig groeien in serres!’ en ‘Laat ons een land van paddenstoelen worden!’), het leger, de economie, wetenschap en technologie, onderwijs, de kunsten en sport aan.

Zoete aroma van fruit

Hoewel de slogans uiteindelijk niets meer dan propaganda zijn, zijn ze tegelijk een verwijzing naar de harde realiteit in het door hongersnood getroffen land. Zo duidt de slogan ‘Laat fruit neervallen en hun zoete aroma de lucht boven de zee vullen met appelbomen aan de voet van Chol Pass!’ op de dringende noodzaak om de voedselproductie in het land op te drijven. Tijdens de hongersnood van 1996 zouden zowat drie miljoen mensen zijn gestorven. en ook nu nog lijden miljoenen Noord-Koreanen honger.

De ‘duivelse misdaden’ van de Verenigde Staten krijgen dan weer een apart hoofdstuk in het nieuwe sloganboekje. ‘Als de vijand ons land durft aan te vallen, vernietig hem dan tot de laatste man!’, is één voorbeeld van de vele anti-Amerikaanse spreuken die de Noord-Koreanen voortaan uit het hoofd moeten kennen.

Alle 310 nieuwe slogans vindt u hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content