Italië heeft nieuwe regering

De nieuwe Italiaanse premier Giuseppe Conte spreekt de pers toe in Rome, 31 mei 2018 © REUTERS

De populistische Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega Nord zijn tot een akkoord gekomen over de samenstelling van hun regering. De regering wordt opnieuw door Giuseppe Conte geleid.

De populistische Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega Nord zijn tot een akkoord gekomen over de samenstelling van hun regering. Dat melden de twee partijleiders, Luigi di Maio en Matteo Salvini, donderdagavond in een communiqué. In de nieuwe regering wordt de onbekende economieprofessor Giovanni Tria minister van Financiën.

De regering wordt opnieuw door Giuseppe Conte geleid. Hij wordt donderdag om 21 uur bij president Sergio Mattarella verwacht. Carlo Cottarelli, die maandag van de president de opdracht kreeg om een regering te vormen, heeft die opdracht donderdagavond alweer teruggegeven.

Vorige zondag stapte Conte nog op, nadat president Sergio Mattarella zijn veto had uitgesproken over Contes kabinet. Daarin kreeg de econoom Paolo Savona de post van minister van Financiën. Eerder op de dag hadden bronnen binnen de twee partijen al laten weten dat Savona opnieuw in de regering zou komen, maar nu met Europese aangelegenheden als bevoegdheid.

‘Engagement, coherentie, luisteren, werk, geduld, gezond verstand, hoofd en hart voor het welzijn van de Italianen’, zei Lega-leider Salvini op Facebook. ‘Misschien dat we er, na zoveel hindernissen, aanvallen, bedreigingen, leugens, eindelijk zijn.’

Salvini heeft zijn aanhangers donderdagavond ‘een lichtjes verschillende culturele benadering’ beloofd. De partijleider wist zes ministers de Italiaanse regering binnen te loodsen.

‘Deuren staan open voor goede mensen’

‘Ik wil geen mirakels beloven. Na de eerste maanden van deze regering van verandering zou ik graag hebben dat het land een beetje minder belastingen zou hebben, een beetje meer veiligheid, een beetje meer jobs en een beetje minder illegalen’, zei de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken op een meeting in Sondrio, aan de Zwitserse grens.

Wat migranten betreft, staan ‘de deuren open in Italië voor goede mensen, maar zij die herrie komen schoppen of denken dat hun leven door anderen zal onderhouden worden, krijgen een enkeltje naar huis’.

Hij zei ook dat hij aan de nieuwe regeringsleider, Giuseppe Conto, gevraagd had ‘om bijzondere aandacht te besteden aan de 5 miljard euro die nog dit jaar worden uitgetrokken voor het onderhoud van duizenden migranten in dit land.’

‘Ik zou daar serieus het mes in willen zetten. Het lijkt me een beetje te veel. We zullen een lichtjes verschillende culturele benadering hebben’, zei hij. Hij zei bijvoorbeeld dat hij niet langer van ‘ouder één, twee of drie’ wil horen, maar ‘van papa’s en mama’s’.

‘Italië is het mooiste land ter wereld’, zei Salvini, ‘we hebben de Duitsers, Fransen of Luxemburgers niets te benijden. We zullen van Italië weer een eersterangsspeler maken in Europa.’

‘Ik ben de regeringen beu die de voorbije jaren naar Brussel gingen met de hoed in de hand om te vragen: “Alsjeblieft, een centje voor Italië.” Niemand moet ons behandelen als dieven, bedelaars, nietsnutten, parasieten, enzovoort’, zei het rechts/extreemrechtse kopstuk.

Salvini refereerde naar de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Die verklaarde donderdag dat de Italianen ‘meer jobs, minder corruptie, serieux’ nodig hadden. Volgens een Commissiewoordvoerder zijn de woorden uit hun context gerukt.

Partner Content