Israël schiet Syrische jet neer boven Golanhoogte

© Belga Image

Israël heeft een Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten boven de Golanhoogte, zo is bevestigd door zowel het Israëlische leger als de Syrische staatstelevisie.

Volgens het Israëlische leger ging het om een MiG-21 die het Israëlische luchtruim binnen was gedrongen. Het toestel werd neergehaald met een Patriot-luchtdoelraket.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Volgens de Israëlische militaire radio zijn de resten van het toestel neergekomen in het Syrische deel van het gebied. De nieuwswebsite Ynet meldde dat de resten van het toestel neerkwamen bij de grensovergang Qunaitra. Die is de voorbije maand door milities veroverd.

Volgens het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kon de piloot zich redden met zijn valscherm. Het toestel is echter volledig vernield.

Golanhoogte

Het gaat om het eerste incident van deze aard sinds de jaren 70, zei Aryeh Shalicar, een woordvoerder van het Israëlische leger.

Israël veroverde tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 ruim 1.200 km2 grote gebied van de Golanhoogte op Syrië, 510 km2 is nog onder Syrische controle. Officieel is Israël in oorlog met het buurland. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content