Israël ontslaat twee officieren voor dodelijke aanval op zeven hulpverleners

Het hoofdkwartier van World Central Kitchen in Gaza. © Getty

Het Israëlische leger (IDF) heeft twee hoge officieren ontslagen na de dodelijke luchtaanval op zeven hulpverleners van de ngo World Central Kitchen (WCK).

Dat melden meerdere Israëlische en internationale media, waaronder The Times of Israel en BBC vrijdag. De twee waren lid van de eenheid die de drievoudige droneaanval uitvoerden waarbij in totaal drie voertuigen werden vernietigd.

Daarnaast zullen ook andere topcommandanten formeel berispt worden voor hun betrokkenheid bij de aanval, aldus de strijdkrachten. Verder zegt het IDF dat de voorlopige onderzoeksresultaten zijn overgemaakt aan de militaire advocaat-generaal – de hoogste juridische autoriteit binnen het leger – om te bepalen of er sprake is van crimineel gedrag.

Bij een Israëlisch bombardement in de Gazastrook kwamen maandag zeven hulpverleners van WCK om het leven. De buitenlandse slachtoffers zijn afkomstig uit Australië, Polen en het Verenigd Koninkrijk en iemand met de Amerikaans-Canadese nationaliteit. Het zevende slachtoffer is van Palestijnse origine.

WCK was een van de weinige ngo’s die nog aan het werk waren in de door de oorlog verwoeste Gazastrook. De medewerkers deelden voedsel uit en hielpen bij de eerste levering van hulpgoederen per boot vanuit Cyprus. Na de aanval kondigde de organisatie aan zijn operaties in de regio stop te zetten.

‘Procedurefouten’

Het Israëlische leger erkende woensdag dat het ‘een grote fout’ heeft gemaakt door hen te doden. Vrijdag zei het dat het ‘een gewapend lid van Hamas’ viseerde, die volgens het IDF op het dak van een van de voertuigen van het hulpkonvooi was opgemerkt. ‘Degenen die de aanval goedkeurden, waren ervan overtuigd dat ze Hamasstrijders aanvielen en niet WCK-medewerkers’, aldus het leger, dat het nog heeft over ernstige procedurefouten. Volgens het leger had het incident vermeden kunnen worden. 

De WCK-medewerkers hadden op voorhand hun route doorgegeven, maar degenen die de aanval uitvoerden, hadden die informatie niet in handen, klinkt het nog. Hoewel het logo van de ngo in het groot op het dak stond van de voertuigen, kon de camera van de drone dat niet zien omdat het donker was, zegt Yoav Har-Even, een generaal op pensioen die het onderzoek leidt.

(lees verder onder de preview)

‘Onafhankelijk onderzoek nodig’

De getroffen ngo World Central Kitchen (WCK) roept na het rapport van IDF op tot de creatie van een onafhankelijke onderzoekscommissie om de gewelddaad te bestuderen. ‘Het Israëlische leger kan zijn eigen falen in Gaza niet op een geloofwaardige manier onderzoeken’, klinkt het in een persbericht.

‘Hun excuses voor de schandalige moord op onze collega’s zijn een schrale troost’, zegt CEO Erin Gore. ‘Israël moet concrete stappen ondernemen om de veiligheid van humanitaire hulpverleners te garanderen. Onze activiteiten blijven opgeschort.’

Partner Content