‘Israël geeft toestemming voor 153 nieuwe woningen op Westelijke Jordaanoever’

Benjamin Netanyahu © Belga Image

De Israëlische minister van Defensie heeft toestemming gegeven om 153 nieuwe woningen te bouwen in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat melden de krant Haaretz en La Paix Maintenant, een ngo die tegen de kolonisatie gekant is.

Het is de eerste keer in ongeveer anderhalf jaar dat de regering bouwplannen goedkeurt voor grootschalige niewe bouwplannen op Westelijke Jordaanoever, aldus de ngo.

Het zou gaan om plannen voor huzen in de buurt van de kolonie Ariël (noorden), in Carmel in de buurt van Hebron en in Goush Etzion. “Er was een soort van bevriezing van de bouwplannen sinds het tweede semester van 2014. De afgelopen 18 maanden hield de overheid, op enkele uitzonderingen na, het op het met terugwerkende kracht legaliseren van constructies in de kolonies”, aldus woordvoerster Hagit Ofran. “Maar blijkbaar heeft de regering van Benjamin Netanyahu toegegeven aan de druk van de kolonisten, of heeft ze geen schrik meer voor negatieve reacties van de Verenigde Staten, zoals dat het geval was tijdens de onderhandelingen over het Iraans dossier.”

Aanvallen

De Israëlische premier Netanyahu staat in zijn land momenteel onder vuur omdat hij er niet in slaagt de golf van aanvallen door Palestijnen, onder andere met messen, tegen veiligheidsdiensten en burgers te stoppen. Sinds 1 oktober kwamen al 159 Palestijnen en 24 Israëliërs om. De laatste aanvallen vonden plaats binnen de Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever, en meerdere regeringsleden hadden al aan de vertegenwoordigers van de kolonisten beloofd dat er nieuwe woningen zouden komen in de kolonies.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content