Israël drijft militaire actie op met 16.000 reservisten

© Israëlische soldaten
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Israël heeft 16.000 extra reservisten opgeroepen om het leger in Gaza te versterken. Premier Benjamin Netanyahu zegt door te gaan met de vernietiging van de tunnels naar Israël ‘wapenstilstand of niet’. Ondertussen voorzien de Verenigde Staten het land van wapens.

Om de soldaten in Gaza bij te staan, heeft Israël nog eens 16.000 reservisten opgeroepen. Dat brengt het totale aantal op 86.000. De oproep kwam er kort nadat de VS het land toestemming gaf om in Israël gestockeerde VS-wapens te gebruiken. Dat ondanks het stijgende dodental in Gaza waar ondertussen meer dan 1.360 Palestijnen omkwamen.

Generaal Sami Turgeman zei dat de Israëlische troepen ‘slechts enkele dagen’ verwijderd zijn van het vervullen van de missie waarbij het netwerk van tunnels tussen Gaza en Israël vernietigd wordt. Zo citeert het persagentschap Agence France-Presse de man. De tunnels zouden door militanten gegraven zijn om het zuiden van Israël binnen te dringen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat het leger zal doorgaan met de missie om de tunnels van Hamas te vernietigen, ‘wapenstilstand of niet’. De eerste minister zei geen vredesverdrag te aanvaarden dat Israël verhindert de missie af te werken. Zo schrijft Associated Press.

Militaire actie opdrijven

Een Israëlische staatsvertegenwoordiger werd in de krant Haaretz geciteerd met de waarschuwing dat de militaire actie zou worden opgedreven. ‘Als een wapenstilstand wordt voorgesteld die aan alle voorwaarden van Israël voldoet, zal die overwogen worden.’ Ondanks de vele burgerslachtoffers informeerde de man dat ‘het leger de aanvallen tegen Hamas en andere terroristische bewegingen zal opvoeren’. Dat schrijft AFP.

Toch ging een Israëlische delegatie naar Caïro om een mogelijk staakt-het-vuren te onderhandelen met Egyptische vertegenwoordigers. Daarbij werden de gesprekken die Egypte had met vertegenwoordigers van Gaza en de Palestijnse Autoriteit in Ramallah, besproken. Egypte speelde ook in vroegere onderhandelingen tussen Israël en Hamas een belangrijke rol en zou nog een Palestijnse delegatie ontvangen.

Partner Content