IS eist aanslag in Londen op, zeven arrestaties na politieraids

© Belga Image

Na de aanslag in Londen heeft de Britse politie raids uitgevoerd in Londen en Birmingham. Terreurgroepering Islamitische Staat eist de aanslag op. Intussen raken steeds meer details bekend over dader en slachtoffers. Om 19 uur is er een wake aan Trafalgar Square.

De Metropolitan Police bevestigt eerdere mediaberichten dat er zes raids zijn uitgevoerd in Londen en Birmingham en op andere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk en dat daarbij zeven mensen zijn opgepakt.

Birmingham

De auto die bij de aanslag werd gebruikt, een Hyundai i40, werd gehuurd in een filiaal van autoverhuurbedrijf Enterprise in de buurt van Birmingham. Het bedrijf identificeerde de auto op basis van de nummerplaat, die goed te zien was op foto’s van de auto, die tot stilstand was gekomen tegen het hekwerk van de parlementsgebouwen. ‘We werken samen met de autoriteiten en gaan het onderzoek zoveel mogelijk steunen’, klinkt het in een mededeling.

Birmingham staat ook bekend al een bolwerk van Britse islamisten. Een van de daders van de aanslagen in Parijs en Brussel, Mohamed Abrini, heeft er ook verbleven.

Lees ook: wat we weten over de aanslag in Londen

Onderzoek

Intussen raken steeds meer details bekend over de dader en de slachtoffers. De politie denkt te weten wie achter de aanslag zit, maar wil de identiteit van de dader, die werd doodgeschoten door de politie, nog niet bekend maken. In de Britse media circuleerde reeds de naam van een bekeerde moslim, maar die berichten zouden niet kloppen.

De politie ging er wel van bij het begin vanuit dat het gaat om een aanslag met extreem-islamitische motieven, dat de dader alleen handelde en dat hij ‘door internationaal terrorisme was geïnspireerd’. Intussen is de aanslag ook opgeëist door terreurgroepering Islamitische Staat, meldt SITE Intelligence. IS noemt de dader ‘een soldaat van het kalifaat’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Slachtoffers

Bij de aanslag vielen vier dodelijke slachtoffers, onder wie een politieagent, een vrouw tussen 40 en 50 jaar oud en een vijftiger. De doodgestoken politieman is de 48-jarige Keith Palmer, die al 15 jaar bij de Britse politie werkte en een vrouw en kinderen achterlaat.

Staatssecretaris van het Foreign Office Tobias Ellwood heeft nog vertwijfeld geprobeerd het leven van de man met mond-aan-mond ademhaling te redden. Volgens berichten in de media van donderdag heeft Ellwood bij een bomaanslag op Bali zijn broer verloren.

Kritieke toestand

Er vielen ook ongeveer veertig gewonden, van wie er 29 naar een ziekenhuis zijn overgebracht. Zeven van hen verkeren in kritieke toestand.

Onder de ongeveer veertig gewonden zijn er vier leden van een groep studenten van de Universiteit van Edge Hill in Lancashire, drie Franse schoolkinderen, vijf toeristen uit Zuid-Korea en twee uit Roemenië. Een vrouw die van de brug over de Theems in het water is gevallen, is hevig bloedend teruggevonden en is zwaargewond naar een ziekenhuis overgebracht.

Op een video van een camera die de Westminster Bridge filmt, is het moment van de aanslag te zien:

Herdenken

Het Britse parlement komt donderdag normaal bijeen en premier Theresa May zal het daarbij toespreken, zo heeft de commerciële zender SkyNews gemeld. Er zal om 10.30 uur ook een minuut stilte in acht worden genomen. Boven Westminster hangt de Union Jack halfstok en er is in de buurt opgevoerde aanwezigheid van de politie.

Burgemeester Sadiq Khan van Londen heeft zijn stadsgenoten en iedereen die de stad bezoekt opgeroepen om donderdag om 19.00 uur (Belgische tijd) een wake te houden aan Trafalgar Square om de slachtoffers te herdenken en op te komen tegen terrorisme.

De Londense politie roept in een tweet de mensen in de Britse hoofdstad op om agenten die zij tegenkomen te groeten en hen een lach(je) te schenken, zo meldt de omroep BBC.

Partner Content