IAEA: Iran verdubbelt nucleaire capaciteit

© Reuters

Iran wil veel meer uranium gaan verrijken in een versterkte ondergrondse faciliteit. Dat staat in een nieuw rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Het aantal centrifuges voor het verrijken van uranium in de opwerkingsfabriek in Fordow is meer dan verdubbeld van 1.064 in mei tot 2.140. Dit staat in een nieuw rapport van het IAEA. De nieuwe machines zijn nog niet in werking.

Het verrijken van uranium is nodig om brandstof te produceren voor kernreactors, maar ook splijtstof voor atoombommen. Iran zegt dat het dat eerste wil doen. Een flink deel van de rest van de wereld gaat ervan uit dat Iran kernwapens wil maken

Uitgebreide activiteiten

De nucleaire waakhond van de Verenigde Naties maakt ook melding van ‘uitgebreide activiteiten’ op het Iraanse militaire complex Parchin. Dat duidt volgens het IAEA op opruimwerkzaamheden om het onderzoek naar de mogelijke ontwikkeling van kernwapens te belemmeren, mochten VN-inspecteurs daar toegang krijgen.

Aanval

De installaties in Fordow zijn diep begraven in een berg, ter bescherming tegen vijandelijke aanvallen. Volgens sommige analisten breidt Israel en aanval voor op het streng islamitische land.

Westerse diplomaten noemen de verdubbeling van de verrijkingscapaciteit in Fordow ‘een zorgwekkende trend’. Iran blijft erbij dat zijn programma vreedzaam is. (Elsevier/Jeroen Langelaar/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content