Humanitaire top Istanboel loopt uit op mislukking

© REUTERS

De Humanitaire Wereldtop in Istanboel is uitgelopen op een mislukking. Het beoogde hulpgeld werd niet bij elkaar gebracht en met uitzondering van de Duitse bondskanselier Angela Merkel waren veel belangrijke leiders afwezig.

Tijdens de slotsessie van de top gisteren lieten zowel de Turkse president Recep Tayyip Erdogan als VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon weten zeer “teleurgesteld” te zijn over de afwezigheid van de leiders van de machtigste landen.

De afwezigheid van de landen van de G7 en de leiders van de VN-Veiligheidsraad mag geen excuus zijn voor gebrek aan actie, zei Ban. Het geld dat nodig is voor hulp aan de meest kwetsbaren op aarde – zo’n 130 miljoen slachtoffers van oorlog en natuurrampen – representeert slechts 1 procent van het wereldwijde militaire budget, herhaalde hij.

Moe

Ban toonde zich niet optimistisch over een snel einde aan de conflicten in onder meer Syrië, Jemen en Zuid-Soedan, en de daaruit voortvloeiende humanitaire problemen. De VN organiseren elk jaar een donorconferentie en “landen worden daar moe van”, zei Ban. Hij benadrukte ook dat momenteel 80 procent van het VN-budget voor humanitaire crises gaat naar crises die door mensen zelf zijn veroorzaakt.

Erdogan herhaalde opnieuw het dreigement dat Turkije geen vluchtelingen meer zal terugnemen uit de Europese Unie als die zijn beloften aan Ankara – zoals het afschaffen van de visumplicht – niet nakomt. Het akkoord met Europa hierover wordt dan mogelijk niet aangenomen in het Turkse parlement.

Fallujah

Humanitaire organisaties toonden zich sceptisch over de belofte van landen tijdens de top om “meer te doen” voor de 130 miljoen burgers die slachtoffer zijn van oorlog of natuurrampen. Jan Egeland, secretaris-generaal van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC), een organisatie met meer dan 25.000 werknemers in meer dan 25 landen, zei dat hulp efficiënter en goedkoper moet. Alleen moeten dan ook degenen die de hulp het hardst nodig hebben, bereikt worden.

Volgens Egeland bereikt humanitaire hulp duizenden van de meest kwetsbaren niet. Als voorbeeld noemde hij Irak. “In Fallujah worden meer dan 50.000 mensen belegerd. Zij zijn overgeleverd aan de Islamitische Staat. Niemand helpt hen, niemand kan hen bereiken.”

Egeland sprak de hoop uit dat leiders zich afvragen of ze op zijn minst kunnen stoppen met het leveren van wapens en geld aan gewapende groepen die systematisch de humanitaire wetgeving schenden door ziekenhuizen en scholen te bombarderen, en vrouwen en kinderen te misbruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content