Het oordeel is een tegenvaller voor burgerrechtenorganisaties, die aanvoeren dat minderheden daarom onderbedeeld in de statistieken terechtkomen en politiek minder goed worden vertegenwoordigd. Het hoogste rechtscollege van de VS gaf geen motivatie voor het besluit, zoals gebruikelijk in dit soort spoedbeslissingen. Slechts een van de acht opperrechters was het er niet mee eens.

Een hof in San Francisco had onlangs nog besloten dat de telling tot eind oktober moet doorgaan. De regering-Trump wil nu al ophouden met tellen zodat het eindrapport eind dit jaar kan worden afgeleverd.

Op basis van de grondwet worden elke tien jaar alle personen in het land geteld. Daarmee wordt bijvoorbeeld de vertegenwoordiging van de staten bepaald in de 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden. Het telbureau liet overigens dinsdag weten dat over 99,9 procent van alle huizen informatie is ingewonnen.

Trump gaf in juli opdracht immigranten zonder papieren uit te sluiten van de telling. Een federaal hof stak daar een stokje voor, waarna ook deze zaak bij het Hooggerechtshof belandde. De rechters beslissen later deze maand of ze Trumps beroep in behandeling nemen.

Het oordeel is een tegenvaller voor burgerrechtenorganisaties, die aanvoeren dat minderheden daarom onderbedeeld in de statistieken terechtkomen en politiek minder goed worden vertegenwoordigd. Het hoogste rechtscollege van de VS gaf geen motivatie voor het besluit, zoals gebruikelijk in dit soort spoedbeslissingen. Slechts een van de acht opperrechters was het er niet mee eens. Een hof in San Francisco had onlangs nog besloten dat de telling tot eind oktober moet doorgaan. De regering-Trump wil nu al ophouden met tellen zodat het eindrapport eind dit jaar kan worden afgeleverd.Op basis van de grondwet worden elke tien jaar alle personen in het land geteld. Daarmee wordt bijvoorbeeld de vertegenwoordiging van de staten bepaald in de 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden. Het telbureau liet overigens dinsdag weten dat over 99,9 procent van alle huizen informatie is ingewonnen. Trump gaf in juli opdracht immigranten zonder papieren uit te sluiten van de telling. Een federaal hof stak daar een stokje voor, waarna ook deze zaak bij het Hooggerechtshof belandde. De rechters beslissen later deze maand of ze Trumps beroep in behandeling nemen.