Guy Verhofstadt voorgedragen als voorzitter Europees Parlement

Guy Verhofstadt © Belga Image

De liberale fractie ALDE ziet in hem de opvolger van Martin Schulz.

ALDE, de liberale fractie in het Europees Parlement, heeft oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) voorgedragen als voorzitter van het halfrond.

Verhofstadt heeft een stevige reputatie in Europa. Hij maakte ooit kans op het voorzitterschap van de Europese Commissie en is nu liberaal fractievoorzitter. Toch is het lang niet zeker of hij parlementsvoorzitter wordt. ALDE is maar een kleine fractie, in vergelijking met bijvoorbeeld de Europese Volkspartij (EVP) of de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten. (S&D)

Verhofstadt is niet de enige Belg die in de running is. De Europese Conservatieven en Hervormers droegen eerder al N-VA-europarlementslid Helga Stevens voor.

De socialistische S&D-fractie in het Europees Parlement, de fractie van de huidige voorzitter Martin Schulz, schuift haar voorzitter Gianni Pittella naar voren om Schulz op te volgen als parlementsvoorzitter.

Ook de EVP ziet wel brood in die post, maar de socialisten zien het liever niet gbeeuren dat die fractie na het voorzitterschap van de Europese Raad (Donald Tusk) en de Commissie (Jean-Claude Juncker) ook dat van het parlement zouden binnenhalen. ‘Nooit zullen we een rechts monopolie aanvaarden dat de Europese instellingen controleert’, klinkt het woensdag strijdvaardig. Volgens Pittella is dat een kwestie van ‘principes en ideeën’.

De post van voorzitter is vrij omdat Schulz, terugkeert naar de Duitse politiek. In Duitsland zijn het volgend jaar verkiezingen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content