Ewald Pironet

Griekenland krijgt vers geld na aanslagen (en zal nog meer nodig hebben)

De redding van Griekenland was sowieso een verhaal van lange duur, na de aanslagen is het einde helemaal niet meer in zicht, schrijft Ewald Pironet.

Schietgebed van Pironet

Met enige regelmaat schrijft Ewald Pironet, senior writer van Knack, een opinie over een actuele gebeurtenis.

Door de terreurdreiging en de angst die ons land en zeker Brussel in de greep heeft, dreigde het te ontsnappen aan onze aandacht: vandaag krijgt Griekenland 2 miljard euro vers geld van Europa. Dat geld moet de Griekse schatkist spijzen. En er komt ook nog eens 10 miljard euro ter beschikking voor de herkapitalisering van de Griekse banken. Die som kan overgeschreven worden als de Griekse banken vers geld nodig hebben.

De 12 miljard financiële steun maakt deel uit van de 86 miljard die in de zomer tijdens een derde reddingsplan werd afgesproken tussen de geldschieters en Griekenland. Eerder was daarvan al 13 miljard uitbetaald.

De nieuwe schijf van 12 miljard is het gevolg van wekenlange onderhandelingen tussen Griekenland en Europa. Want in ruil voor dit geld moet Griekenland hervormingen doorvoeren. Een aantal nieuwe besparingsmaatregelen werden vorige week donderdag goedgekeurd in het Grieks parlement. Zo kunnen schuldenaars die geen geld van hun spaarrekening willen halen, nu hun huis kwijtspelen. En er komt een taks op kansspelen en op de verkoop van wijn. Op dit laatste volgde snel protest van restauranteigenaars, de toeristische sector en wijnproducenten, zodat de minister van Financiën de voorziene taks van 0,10 euro per fles wijn al verlaagde naar 0,05 euro per fles.

De redding van Griekenland was sowieso een verhaal van lange duur, na de aanslagen is het einde helemaal niet meer in zicht.

Europa mag dan in de ban zijn van de terreur na de bloedige aanslagen in Parijs en in de hoofdstad van Europa mag het openbare leven lam liggen, op andere niveaus gaat het leven gewoon zijn gang. Griekenland krijgt vers geld. Nu blijkt dat terroristen als vluchtelingen via Griekenland Europa binnenkwamen, zal de roep om meer opvangcentra ter plaatse en om strenge grenscontroles met Turkije nog luider gaan klinken. Daarvoor zal Griekenland nog meer geld nodig hebben. De redding van Griekenland was sowieso een verhaal van lange duur, na de aanslagen is het einde helemaal niet meer in zicht.

Partner Content