Franse, Britse en Duitse ministers zitten samen met Iran

Jean-Yves Le Drian © REUTERS

De Franse, Britse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken hebben maandag een onderhoud met Iraanse afgevaardigden om te kijken hoe het nucleair akkoord met Iran kan gevrijwaard worden, nu Amerika het heeft opgezegd.

Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse zaken Jean-Yves Le Drian aangekondigd.

‘We zullen volgende maandag samenkomen met mijn Britse en Duitse collega’s, en met de vertegenwoordigers van Iran, om de situatie in zijn geheel te bekijken’, zei Drian op radiozender RTL. De drie landen zijn de medeondertekenaars van de overeenkomst uit 2015, samen met China, Rusland en Iran.

Samenwerking

De Franse president Emmanuel Macron gaat woensdag ook bellen met zijn Iraanse collega Hassan Rohani, om duidelijk te maken dat Frankrijk zich wel aan het akkoord zal houden.

Ook China zei woensdag ‘de beslissing van de Verenigde Staten te betreuren’, en riep op om de Iran-deal veilig te stellen. Het land riep alle partijen op om op een verantwoordelijke manier te handelen, en het algemene belang en de lange termijn in het achterhoofd te houden. ‘Zolang de internationale verplichtingen niet worden geschonden (door Teheran, red.), zal China een concrete en transparante samenwerking met Iran nastreven’, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eerder zei Belgisch premier Charles Michel dat hij blijft geloven in het akkoord. Hij oppert zelfs de uitbreiding van de tekst met een economisch luik.

Vlagverbranding

Intussen hebben in het Iraanse parlement hardliners een papieren Amerikaanse vlag verbrand. De parlementsleden schreeuwden ‘Weg met Amerika’ en verbrandden ook een kopie van de Irandeal. Dat deelde het Iraanse persbureau ISNA mee.

Iraanse havikken waren altijd al gekant tegen het akkoord en verweten president Hassan Rohani dat hij het getekend had.

Partner Content