EU betaalt eerste schijf van noodlening van één miljard uit aan Oekraïne

Volodimir Zelenski © Belga

De Europese Commissie heeft vandaag een eerste schijf van een noodlening van 1 miljard euro uitbetaald aan Oekraïne. Het gaat om macrofinanciële bijstand die het land moet helpen zijn meest dringende financiële noden te lenigen en het overheidsapparaat draaiende te houden tijdens de oorlog met Rusland en daarna.

Vandaag/maandag werd een half miljard euro uitbetaald, morgen/dinsdag volgt volgens de voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de tweede schijf van 500 miljoen euro.

Nog voor de start van de Russische inval van Oekraïne op 24 februari keurde de EU al een noodlening van 1,2 miljard euro goed. Door de Russische oorlogsdreiging kampte Oekraïne toen al met een grote uitstroom van kapitaal en was het zijn toegang tot de kapitaalmarkten verloren. Nu de oorlog er al meer dan vijf maanden woedt, zijn in Oekraïne de inkomsten uit belastingen en export helemaal ingestort, terwijl de uitgaven door het dak gaan.

Gunstige voorwaarden

Daarom kwam de EU Kiev te hulp met een langetermijnlening van 1 miljard euro tegen gunstige voorwaarden. Zo zullen de interestkosten uitzonderlijk gedekt worden door de Europese begroting. Om het hulpfonds te financieren, leent de Europese Commissie in naam van de EU op de kapitaalmarkten.

De Europese Commissie heeft vandaag ook 50 miljoen euro aan macrofinanciële bijstand uitbetaald aan Moldavië, waarvan 35 miljoen euro langetermijnleningen en 15 miljoen euro aan giften. De economie van het kleine en arme buurland van Oekraïne lijdt onder de oorlog. Bovendien vangt het land in verhouding tot de bevolking het hoogste aantal Oekraïense vluchtelingen op van heel Europa.

Partner Content