Egyptische miljardair ‘heeft 2 eilanden op het oog’ voor vluchtelingen

Naguib Sawiris © Reuters

De Egyptische miljardair Naguib Sawiris kondigt via Twitter aan dat hij gesprekken voert over de aankoop van 2 Griekse eilanden, waar hij Syrische vluchtelingen wil huisvesten.

Begin september kwam Naguib Sawiris met het voorstel om één eiland te kopen voor de kust van Griekenland of Italië, dat voor vluchtelingen zou worden gereserveerd. Hij zou daarvoor 100 tot 200 miljoen dollar ter beschikking stellen. De vluchtelingen zouden er tewerkgesteld worden en “een nieuw land” kunnen uitbouwen.

Samiris heeft nu “twee Griekse eilanden in privébezit geïdentificeerd”, die volgens hem in aanmerking komen. Dat laat hij via Twitter weten. Er zijn contacten gelegd met de eigenaars.”We zijn bereid om onderhandelingen te openen op voorwaarde dat de Griekse regering haar akkoord geeft om er een zo groot mogelijk aantal vluchtelingen toe te laten.” Vaak bestaan op dergelijke eilanden strikte regels inzake infrastructuur, en mag bijvoorbeeld op niet meer dan 20 procent van het gebied gebouwd worden.

Hij zou een van de eilanden Aylan noemen, naar het verdronken jongetje.

Sawiris, 61, de CEO van telecom-bedrijf Orascom, en met een geschat vermogen van “minstens 2,9 miljard dollar” naar verluidt de derde rijkste persoon in Egypte, heeft volgens Newsweek onder meer een eiland dat 55 miljoen dollar kost op het oog.

Hij zou zelf, zegt hij in een gesprek met Newsweek, deeltijds op het eiland of op de eilanden wonen. Het mag wat hem betreft ook “een van de vele onbewoonde eilanden” worden in overheidsbezit. “Griekenland kan het geld gebruiken”.

Tegen de vele sceptici zegt hij in Newsweek: “Als jullie een beter idee hebben, laat het weten. In mijn zakelijke contacten is de regel: iedereen die mijn oplossing bekritiseert en niets beter in de plaats stelt, die zeg ik: shut the fuck up“.

Als het plan doorgaat, is het volgens Sawiris de bedoeling dat de Griekse aanwezigheid op het eiland of op de eilanden minimaal is. Er is volgens hem nodig “de toestemming, paspoort- en doeanecontrole en een kleine eenheid voor ordehandhaving”.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content