Donald Trump in tweetaanval tegen vakbondsleider Carrier: ‘Geen wonder dat bedrijven land ontvluchten’

Donald Trump vorige week op bezoek bij Carrier © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Nadat de vakbondsleider van Carrier op CNN zijn ontgoocheling uitsprak over de banen die alsnog naar Mexico vertrekken, kreeg hij via Twitter een bits weerwoord van Donald Trump, de president-in-wording. “Meer werken – minder praten”, luidde Trumps advies voor de vakbond.

Vorige week bracht Donald Trump een triomfantelijk bezoek aan de Carrier-vestiging in Indianapolis, waar verwarmingselementen worden gebouwd.

Hij zou er welhaast 1.100 banen gered hebben die naar Mexico overgeheveld zouden worden.

De berekening was vaag. Het zou gaan om 1.100 of bijna 1.100 banen, verspreid over twee fabrieken in de staat Indiana, waar tot dan 2.000 jobs op de tocht stonden. De fabriek in Indianapolis, waar vanaf 2017 1.400 jobs zouden verdwijnen, zou er een groot aantal kunnen houden, maar de beloofde bijkomende informatie kwam er niet.

Volgens Chuck Jones, voorzitter van United Steelworkers 1999, de bond bij Carrier Indianapolis, die zich baseert op bedrijfsinformatie, zullen slechts 730 tot 800 banen behouden blijven in de vestiging. “Wat niemand vermeldt, is dat 550 banen alsnog verdwijnen” om naar Mexico overgeheveld te worden.

‘Trump lied his ass off’

Trump, verklaarde hij, “kwam naar de fabriek en om welke reden ook loog dat het gedrukt stond”. (in het Engels was het iets minder beleefd geformuleerd: Trump ‘lied his ass off’). Volgens hem heeft Trump 300 banen meegerekend die nooit op de tocht hebben gestaan om toch aan 1.100 geredde banen te geraken.

Jones, in gesprek met CNN, sprak zijn appreciatie uit voor de interventie van Trump, waardoor een aantal van de werknemers hun inkomen zullen behouden, maar hij was tegelijkertijd boos en ontgoocheld omdat de verwachting was gewekt dat iedereen in de Carrier-vestiging in Indianapolis aan het werk zou kunnen blijven, of in ieder geval meer dan de misschien 800 gelukkigen. “Vele van onze leden … dachten dat ze een baan zouden houden. Vrijdag beseften ze dat het waarschijnlijk niet zo zou zijn”.

“Je hebt beloofd dat alle banen behouden zouden worden”, zo verklaarde Jones aan het adres van Donald Trump: “Je hebt de helft van die belofte waargemaakt. Ik wou dat het meer professioneel zou aangepakt zijn”.

‘Verminder bijdragen’

De president-elect had blijkbaar naar de uitzending gekeken, en hij reageerde terstond, in twee tweets. “Chuck Jones, die voorzitter is van United Steelworkers 1999, heeft het slecht gedaan als vertegenwoordiger van arbeiders. Geen wonder dat bedrijven het land ontvluchten!”

Kort daarna volgde: “Als United Steelworkers 1999 goed werk zou leveren, zouden ze die banen in Indiana gehouden hebben. Spendeer meer tijd werken – minder tijd praten. Verminder bijdragen”.

In wat vorige week uitgelekt was over het akkoord werd gesteld dat plusminus 900 banen bij Carrier zouden verdwijnen. Hoe en waar werd niet bekendgemaakt. Hoe en waar er 1.100 jobs behouden worden, werd ook niet uitgelegd.

De korte lont van Trump trof dinsdag Boeing, en woensdag dus de vakbond. Hij kan niet goed overweg met mensen die het anders zien dan hij, liet Chuck Jones na de tweetstorm weten.

Partner Content