Donald Trump houdt ruim 1.000 banen in de VS maar krijgt kritiek van links en rechts

Donald Trump vorige week op bezoek bij Carrier © REUTERS
Rudi Rotthier

Donald Trump ging samen met vicepresident in wording Mike Pence op bezoek bij de Carrier-vestiging in Indianapolis, waar hij naar eigen zeggen 1.100 banen had gered die het bedrijf naar Mexico wilde verschepen. Niet iedereen is blij. Verre van zelfs.

Carrier, gespecialiseerd in airco-apparaten en verwarmingselementen, kondigde eerder aan dat het ging over het behoud van ‘bijna 1.000’ banen, maar intussen is dat volgens eensluidende lekken iets meer geworden.

Het betreft banen uit twee vestigingen van Carrier in de staat Indianapolis, die in totaal 2.000 mensen tewerkstellen. Er verhuizen dus nog altijd honderden banen naar Mexico.

Vooral de Carrier-fabriek in Indianapolis haalde het nieuws. Daar kondigde de directie begin dit jaar aan dat de 1.400 banen vanaf 2017 zouden verdwijnen. De verhuis zou het bedrijf jaarlijks 65 miljoen dollar aan loonkosten besparen, wat volgens berekeningen van The New York Times 2 cent per aandeel aan meerwinst zou opleveren.

Legercontracten

In ruil voor het behoud van 1.100 banen krijgt Carrier over 10 jaar gespreid voor 7 miljoen dollar aan steun van de staat Indiana. Die steun is gekoppeld aan tewerkstelling voor ‘minstens 1.069 mensen’, schrijft de Times. Het bedrijf meldde dat de ‘incentives’, zijnde de 7 miljoen, een belangrijke factor waren geweest in het terugschroeven van de verhuis.

Donald Trump en Mike Pence, momenteel gouverneur van de staat Indiana, voerden onderhandelingen met Carrier en met moederbedrijf United Technologies, dat 10 procent van zijn inkomen uit overheidsopdrachten haalt, zijnde ongeveer 5,6 miljard dollar per jaar. Vooral het departement van Defensie is een goede klant van United Technologies.

Waar de druk precies gelegd werd, is niet duidelijk, maar de combinatie van dreigementen met sancties, onzekerheid over de handelsrelaties met Mexico en 7 miljoen aan extra steun heeft effect gehad en Trump leek tijdens zijn bezoek triomfantelijk. “De bedrijven zullen niet langer de VS verlaten zonder dat er gevolgen zijn”, zei hij. “Die tijd is voorbij”.

‘Wanneer deed een president dit voor het laatst?’

De reacties op de overeenkomst bij Carrier zijn zacht gezegd gemengd, zowel van links als rechts.

Voor de aanhangers van Trump is dit een voorbeeld van de aanpak van de toekomst – tussenkomen van zodra een bedrijf aanstalten maakt om te verkassen, en de banen in eigen land houden door minder reguleringen en belastingen in het vooruitzicht te stellen, maar ook door direct tussen te komen, te dreigen en te zalven. “De president nam de telefoon en belde de ceo van United Technologies en vertelde hem dat hij banen in de VS moest houden”, aldus Steven Mnuchin, Trumps keuze voor de post van minister van Financiën: “Kan me niet herinneren wanneer een president dat voor het laatst deed”.

Bernie Sanders
Bernie Sanders© REUTERS

Maar aan CNN zei Nathan Jensen, economieprofessor verbonden aan de universiteit van Texas, dat dergelijke incentives en kleinschalige ingrepen vanuit politiek oogpunt “zorgwekkend zijn. Je hebt een bedrijf dat een dreigement maakte en dat 7 miljoen krijgt die het niet nodig heeft. Het risico bestaat dat dit meer bedrijven aanmoedigt om gelijkaardige verhuisplannen bekend te maken, niet noodzakelijk naar Mexico maar naar een andere staat in de VS”.

Conservatieve economen zegden aan de zender dat ze deze aanpak verwerpen omdat ze overheidstussenkomst verwerpen.

“Het is zinvol dat een president en zijn team het belastingsysteem veranderen, en de milieuregels versoepelen om bedrijven te helpen”, aldus Douglas Holtz-Eakin, directeur van de conservatieve think tank American Action Forum, “maar ik ben geen grote liefhebber van dit soort onderhandeling. Hoe beperkter de (overheids)tussenkomst hoe beter”.

‘Een verdomde beloning’

In een opiniestuk voor The Washington Post geeft gewezen Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders kritiek vanuit het tegenovergestelde uitgangspunt: “Laten we duidelijk zijn: het is niet goed genoeg om een deel van de banen te redden. Trump heeft beloofd dat hij alle banen zou redden… Slechts luttele maanden geleden beloofde Trump dat hij United Technologies zou verplichten ‘een verdomde belasting te betalen'” als Carrier de banen naar Mexico zou versassen.

“In plaats van een verdomde belasting, zal het bedrijf”, dat vorig jaar ruim 7 miljard dollar winst maakte, preciseert Sanders, “beloond worden met een verdomde belastingvermindering”.

“In essentie heeft United Technologie Trump in gijzeling genomen en gewonnen. En dat moet een schokgolf van schrik uitsturen voor alle arbeiders in dit land”. Hoe blij hij ook is voor de 1.000 mensen die hun baan behouden, voegt hij toe: Carrier toonde aan bedrijven hoe ze Trump kunnen verslaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content