Disney ziet einde van eenkindpolitiek in China als een goede zaak

Binnenkort opent ook in Shanghai een Disneyland-park © BELGA

In China wordt komaf gemaakt met de zogeheten eenkindpolitiek. Robert Iger, de grote baas van het nieuwe Disneyland-park in Shanghai, vindt het een goede beslissing van de Chinese overheid.

In een persbericht van de communistische partij werd donderdag bekendgemaakt dat alle Chinese paren voortaan twee kinderen mogen hebben. De maatregel moet het onevenwicht tussen mannen en vrouwen bijstellen en de vergrijzing van de bevolking stoppen. “De beslissing komt er op het ideale moment. Het spreekt voor zich dat kinderen een goede zaak zijn voor Disney”, reageerde Robert Iger tijdens een persconferentie in Shanghai. Met de bouw van Disneyland Shanghai werd in 2011 aangevangen. De opening van het amusementspark, het eerste Disneyland-park op het Chinese vasteland, is voorzien voor 2016. Het kostenplaatje bedraagt zowat 5,5 miljard dollar.

De grote baas van Disney is niet de enige die de afschaffing van de eenkindpolitiek met open armen verwelkomt. Op de beurzen van Shanghai en Shenzhen deden de Chinese bedrijven die in babyproducten en babyvoeding handelen, het bijzonder goed. Zo zag Beingmate Baby & Child Food het aandeel in Shenzhen op de middag stijgen met 10 procent, de wettelijke limiet, dat terwijl de onderneming net nog een nettoverlies had aangekondigd voor het eerste semester van ongeveer 100 miljoen yuan (14,3 miljoen euro). Ook luierproducent C&S Paper steeg met 10 procent. Bright Dairy and Food, dat onder andere babymelk produceert, liet een stijging met 5,23 procent optekenen in Shanghai.

Analisten temperen echter de vreugde: volgens hen zou het wel eens van zeer korte duur kunnen zijn. “De markt speculeerde al jaren over de kwestie, maar het blijft moeilijk om zich uit te spreken over de reële impact op de bedrijven. Het is altijd mogelijk dat de maatregel geen enorme invloed heeft op het geboortecijfer, want het is moeilijk om demografische structuren om te gooien”, aldus Zhang Qi van beurshuis Haitong Securities. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content